GASTRO

Neodoljivi čokoladni souffle

Prijedlog za nedjeljni desert...

Čokoladni souffle
 
Souffle je jednostavan francuski desert koji se uvijek sastoji do dvije komponente, a to su slastičarska krema i snijeg od bjelanjka. Može se spajati s raznim voćem, pireom, vanilijom ili onim najpopularnijim, čokoladom. 

Za uspješan souffle potrebno je dobro poznavati svoju pećnicu i znati kako 'diše' te paziti na temperaturu i dužinu pečenja. Kako to izgleda u samom receptu, provjerite u nastavku.

Sastojci:

188 g mlijeka (izvažite na vagi)
34 g brašna
34 g maslaca
98 g šećera
68 g žumanjka ( 3 jaja)
112 g bjelanjka ( 3-4 jaja)
135 g kvalitetnije čokolade (65+ % kakaa)
Prstohvat soli
Maslac i šećer za premazivanje kalupa
 
Čokoladni souffle
Zagrijete pećnicu na 190 stupnjeva. Pripremite 3 keramička kalupa, mogu biti i šalice, ali birajte one koje mogu ići u pećnicu. Premažite ih dobro maslacem po cijeloj unutrašnjosti i sve prekrijte šećerom. Stavite sa strane dok pripremate souffle. Sve suhe sastojke spojite s maslacem. Možete to napraviti rukama dok ne dobijete konzistenciju pijeska – znači da više nema suhih sastojaka već da su svi povezani s maslacem.

Mlijeko i šećer zagrijte i miješajte dok se šećer ne otopi. Dodajte suhe sastojke s maslace i miješajući kuhajte na laganoj vatri dok ne zgusne. Dodajte čokoladu nasjeckanu na sitne komadiće, promiješajte dok se sva čokolada ne rastopi i dodajte žumanjke. Miješajte dok se žumanjci ne spoje s ostatkom smjese i ostavite sa strane dok pripremate bjelanjke.
 
Čokoladni souffle
 
Izmiksajte čvrsti snijeg od bjelanjka i u tri navrata dodajte mješavini čokolade te lagano miješajte špatulom. Pazite da ne premiješate. Mora biti lagano kao mousse. Napunite kalupe do samog vrha, stavite na pleh i u pećnicu na točno 17 minuta. Zašto 17 minuta? Jer će tada imati fantastičnu tekuću sredinu. Ako ostavite 18-19 minuta, također će biti fino, ali više će nalikovati nekoj vrsta biskvita, neće više biti tekuće. Izvadite iz pećnice, posipajte šećerom u prahu i poslužite odmah uz kuglicu sladoleda ili kremu od vanilije.
 
Čokoladni souffle
  
Tihana Koprek
Objavljeno: 22.02.2015. u 10:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p