GASTRO

Prijedlog za nedjeljni ručak:

Pileći medaljoni sa širokim rezancima u finom bijelom umaku
 
Nedjeljni ručak je oduvijek bila lijepa tradicija u našim krajevima. Zapravo, to je prilika da se svi okupimo, fino papamo i malo družimo, u miru i krugu obitelji. Činjenica je da smo kroz tjedan svi pretrpani obavezama koje nas odvuku svakoga na svoju stranu i zbog toga je nedjelja najljepše vrijeme u tjednu: jer možemo svi zajedno mirno sjesti, ispričati se, napuniti trbuščiće i opustiti se, zaboraviti sve brige i posvetiti se našim najdražima.
 
Čini mi se da su takva druženja danas sve rijeđa i da se ne cijene dovoljno trenuci koje možemo provesti zajedno pa vam danas, kad nam blagdansko vrijeme polako kuca na vrata, donosim recept za jedno jednostavno, ali preukusno jelo u kojemu možete guštati sa svojom obitelji i kreirati nove uspomene. Budući da je piletina dosta lagana sama po sebi, bez problema ćete uz ovo glavno jelo pojesti i juhicu i kolač za desert i uživati u kraljevskom ručku.
 
Sastojci:

• pileća prsa
• široki rezanci
• sol, vegeta
• za pohanje: brašno, 3 jaja, krušne mrvice
• za umak: 4 dcl mlijeka, 1 dcl kiselog vrhnja, 2 žlice brašna, malo ulja, sol, vegeta i prema želji sir
 
Priprema:
 
Komad pilećih prsa izrežite na manje komade (medaljone), no ne pretanke. Svaki komad piletine istucite batom za meso i lagano začinite soli i vegetom. Ostavite da malo odstoji prije pohanja. Taj dio možete pripremiti i dan ranije. Pripremite sve za pohanje: u jednu posudu stavite malo brašna, u drugoj izmutite jaja, a u treću stavite krušne mrvice. Tim redom pohajte pripremljene pileće medaljone. U slučaju da ne volite ovakvo pohanje, možete ih pohati na 'orly' ili sa sezamom. Pecite ih sasvim kratko u posudi s vrućim uljem, najprije s jedne strane, pa ih potom okrenite i pržite i s druge strane, sve dok ne poprime zlatno žutu boju. Prženu piletinu izvadite i stavite je na papirnati ubrus da upije višak masnoće.

Za bijeli umak u tavicu stavite malo ulja pa dodajte brašno i kratko pržite, stalno miješajući, kako biste dobili svijetlu zapršku. Zapršku potom zalijte s malo hladnog mlijeka, a onda dodajte ostatak toplog mlijeka. Kontinuirano miješajte da se ne bi napravile grudice. Dodajte malo soli i vegete, a prema želji i neki drugi začin koji volite u kombinaciji s piletinom. Kuhajte 10 do 15 minuta na laganoj vatri kako bi se umak zgusnuo. U ovoj fazi, ako želite, možete dodati i malo ribanog sira, pa u tom slučaju kuhajte umak još koju minuticu više da se sir otopi. Gotov umak maknite s vatre pa dodajte kiselo vrhnje i promiješajte da se sve lijepo poveže.

Široke rezance skuhajte u vreloj, posoljenoj vodi te ih dobro ocijedite. Potom ih začinite soli i vegetom i promiješajte. Radite li za ručak i juhicu, rezance možete preliti i s malo juhe da budu još ukusniji.
Servirajte jelo i poslužite: na dno stavite široke rezance pa ih prelijte s bijelim umakom i na vrh stavite nekoliko pilećih medaljona. Obavezno poslužite uz omiljenu salatu.
 
Dobar tek!
 
 
Emina Bistrović
Objavljeno: 16.11.2014. u 10:01
Tagovi: prehrana, hrana

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p