GASTRO

Proljetna rolada s jagodama je sve što želimo ovoga vikenda!

Ukusna rolada kao idealan proljetni desert

Ima li boljeg načina za ulazak u mjesec jagoda od priprave ukusne rolade ispunjene omiljenim slatkim voćem? Iskoristite ovu kratku sezonu domaćih, crvenih jagoda i zasladite ovaj produženi vikend te se bacite na pripremu ukusnog voćnog deserta koji će u sezoni domaćih jagoda biti posebno ukusan!

Voćni kolači zauzimaju posebno mjesto kod svakog pravog sladokusca, no rijetko se koji kolač može usporediti s onima u čiji sastav spadaju i jagode, stoga smo sigurni kako će vas ova proljetna rolada s jagodama posebno oduševiti! Rolada je klasičan kolač kojega u receptima najčešće prolazimo u kombiciji s čokoladom ili marlmeladom, no zapravo je možete pripremati sa gotovo svim slatkim sastojcima koje preferirate. Ovoga puta, naša Kristina Štriga za vas je pripremila jednostavnu, a neodoljivo ukusnu proljetnu roladu od vanilije i jagoda – savršen, osvježavajuć i lagan proljetni desert koji ćete s lakoćom napraviti čak i ako niste stručnjak u kuhinji, a koji će oduševiti i najzahtjevnije nepce!

Sastojci:

6 jaja
6 žlica oštrog brašna
5 žlica šećera
2 vanilin šećera
1 čajna žličica praška za pecivo
prstohvat soli
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica soka od limuna
2 žlice vrele vode
korica jednog limuna

250 g mascarpone sira
200 ml vrhnja za šlag
2 vanilin šećera
50 g šećera u prahu
1 šalica jagoda
1 čajna žličica arome Bourbon vanilije
1 šalica nasjeckanih jagoda

Priprema:

Na samome početku zagrijte pećnicu na 180°C i ostavite da se grije. Lim za pečenje (približnih dimenzija 35*45 cm) obložite papirom za pečenje. U posudi srednje veličine odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke potom tucite dok se ne zapjene i formiraju u čvrsti snijeg te čvrstoj smjesi dodajte prstohvat soli. U drugoj posudi žumanjke izmiksajte sa šećerom, zatim dobivenoj smjesi dodajte vodu, sok od limuna i ulje. Kad smjesa postane pjenasta i kada poprimi svijetlo žutu boju, dodajte koricu limuna. Potom dodajte prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo i umiješajte ga u žumanjke. Smjesi dodajte i lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Dobivenu biskvitnu smjesu izlijte u lim za pečenje. Poravnajte smjesu te pecite oko 10 minuta (nakon 10 minuta provjerite s čačkalicom, ako izađe suha gotov je, a ako nije, ostavite još minutu-dvije u pećnici). Pečeni biskvit odmah izvadite iz pećnice i pažljivo ga preokrenite na kuhinjsku krpu. Odstranite papir s poleđine biskvita te rubove krpe savijte prema unutra i zarolajte roladu. Ostavite da se tako hladi dok pripremate kremu.

Za kremu izmiksajte slatko vrhnje sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete čvrstu smjesu. Zatim lagano umiješajte mascarpone i aromu vanilije. Odvojite ¼ kreme, a u ostatak umiješajte nasjeckane jagode. Roladu odmotajte, premažite kremom s jagodama te ponovno zarolajte. Ostatkom kreme i polovicama jagoda ukrasite roladu.

Tips and tricks:

- Kad prebacujete smjesu na papir za pečenje bitno je da je pravilno izlijete te smanjite naknadno poravnavanje jer ćete tako izbjeći neželjeni gumenasti biskvit
- Umjesto mascarpone sira možete koristiti krem sir, no u tom slučaju dodajte još 50 g šećera

U slast :)
Objavljeno: 02.05.2020. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p