GASTRO

Pronjuškajte prvim hrvatskim Cat Caffeom

Zavirili smo u najiščekivaniji kafić u Zagrebu
Cat Caffe
Jedna je objavljena fotografija na Facebooku Cat Caffea bila dovoljna da se izazove kolektivno oduševljenje. Naime, ono što smo dosad gledali samo u online prostranstvima, a sretnici na svojim putovanjima, po prvi puta se ostvaruje u našem glavnom gradu - Zagreb dobiva prvi tematski kafić posvećen mačkama.

Od ponedjeljka ćemo tako moći svoje kavice ispijati dok se lijeno uz naše koljeno isteže Frieda, dok nam Poussey znatiželjno viri u torbu, dok beba ovog krznenog društva, Flaritz, zadovoljno prede u nečijem krilu, a Big Boo nadgleda situaciju poput pravog šerifa. Sa svojih sedam mačkica koje skakuću po cijelom prostoru i s veselim timom koji je odlučio sa svima podijeliti svoju veliku ljubav prema životinjama, Cat Caffe svoja vrata otvara u ponedjeljak na adresi Kušlanova 6, a mi smo s veseljem zavirili u prostor u kojem se vrše zadnje pripreme.

cat caffe
Sve je počelo s ogromnom ljubavi prema životinjama, kako nam je otkrila majka vlasnice, Maje Mudrovčić Garvan koja sa suprugom Domagojem Garvanom stoji iza projekta. Nakon što je cijeli život bila okružena životinjama, Maja je posljednje dvije godine razmišljala o Cat Caffeu i razvijala ideju putujući po svijetu i obilazeći ovakve barove u Europi. "Prostor je bilo najteže naći jer je trebalo pomiriti zahtjeve ovakvog tematskog kafića i one samog vlasnika prostora. Prostor se tražio preko godinu dana, a ovaj u Kušlanovoj se naposljetku učinio savršenim jer je kvart lijep, ulica je slijepa i mirna, što je bitno za mace, a opet je više-manje u centru. Samo je uređenje prostora trajalo oko mjesec i pol, a vlasnici su željeli ugodan ambijent i minimalistički, industrijski stil te su sve osmislili sami. Interijerom se provlači tema mačaka, pa tako one krase slike na zidu, tu su mačje grebalice brenda MaoMao, što doprinosi estetici, a i mačkama služe. Kad je riječ o komadima za mačke, surađivali smo s curama iz Pawsomea koje su nam napravile kutije, jastučiće i kartonske kutijice", ispričala nam je Marija Brezak, predstavnica za medije Cat Caffea.

cat caffe
cat caffe
cat caffe
cat caffe
Sedam je mačkica koje se slobodno šeću kafićem stiglo iz udruge Faun iz Kutine, i sve su redom cijepljene, sterilizirane i čipirane. Prostor im je prilagođen, pa je tako šank zaštićen staklom da mace ne mogu ulaziti unutra, a njihovi su toaleti posebno odvojeni jer je bitno da mačke ne ulaze u sanitarni čvor. Higijenski je sve na maksimumu, kako su nam otkrili iz Cat Caffea, a druge mace s gostima zasad ne smiju ulaziti u bar. Naravno, ovakav jedinstveni prostor dolazi i sa setom pravila. "Gosti mogu mace maziti, no ne smije ih se hraniti jer svaka maca ima posebnu dijetu i svaka ima određene potrebe pa joj i prilagođavamo prehranu. Imamo tako malu mačkicu koja treba još rasti, imamo deblju macu koja treba umjereno jesti, imamo jednu stariju koja ima poseban režim ishrane... Gosti se svakako mogu poigrati s macama, podružiti se, mogu im donijeti igračkice, može se donirati hrana. Imat ćemo otvorene donacije za udrugu Faun iz Kutine, a surađujemo i surađivat ćemo s dosta drugih udruga, poput SOS Cat koje će nam izrađivati ogrlice. Bit će u Cat Caffeu mnogo događanja i radionica, no još nismo točno definirali detalje. Cijelim projektom zapravo i želimo podizati svijest o udomljavanju. Na zidovima ćemo izmjenjivati umjetničke radove, pa tako sad imamo one s motivima mačaka koje potpisuje Marija Brezak, ali mislili smo od drugih umjetnika postavljati radove, tako da će se svašta događati."

Osim Friede, Pousseyja, Big Booa, Flaritza, Crazy Eyesa, Taystee i Nickyja, odnosno čopora simpatičnih mačkica koje dominiraju i skakuću prostorom i koje će mnogima, vjerujemo, biti pravi stress relief, u Cat Caffeu će se osim standardne ponude moći ispijati i alkoholni Mačkito te Macito, bezalkoholni koktel koji podsjeća na Mojito, kao i Mačji ledeni čaj. "Očekivali smo veliki interes, ali ne baš ovoliki. Očekujemo gužve, no kako je nas puno tu koji radimo, mace su se već socijalizirale i nemaju nikakvih problema s ljudima. Eventualno se međusobno neke ne vole pa ponekad zasikću. S ljudima su super i svaka ima svoju osobnost", završila je Marija, a mi smo se teškog srca odvojili od prostora u kojem je nemoguće biti potišten.

Cat Caffe
Cat Caffe
Cat Caffe
cat caffe
Cat Caffe
cat caffe
cat caffe
cat caffe
cat caffe
cat caffe
Cat Caffe
cat caffe
cat caffe
cat caffe
Cat Caffe
Cat Caffe
cat caffe
Foto: Zvonimir Ferina
Objavljeno: 13.10.2017. u 14:33

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p