GASTRO

Prvi pogled u briljantnu novu gastro destinaciju u Splitu

Mediteranski restoran ZOI

zoi split
Kad se tradicija, gastronomska izvrsnost i inovativnost stope u jedinstvenom okruženju starom sedamnaest stoljeća, nastaje nova briljantna gastro destinacija. Splitski mediteranski restoran ZOI (grčka riječ za život) u kojemu se spajaju povijest, strast i hrana, nedavno je svoj dom pronašao u djelu južnoga zida Dioklecijanove palače, tik do ulaza s rive u Dioklecijanove podrume. Doživljaj interijera i ukusne fuzijske hrane mozaik je mnogih kultura od Libanona do Grčke, Italije, Francuske, i napokon Balkana.

Interijer je prepušten u ruke već provjerenog tima arhitekata i dizajnera iz studija Stairwell&Loft, na čijemu je čelu dizajner interijera Boran Petljak i mladi prvostupnik arhitekture Neven Vlahović. Ovaj studio poznat po urbanom razmišljanju imao je za cilj, poštujući povijesne elemente poput višestoljetnog kamenog zida, zadržati osjećaj suvremenog prostora koji se bez zadrške može promatrati i kroz prizmu trenutne svjetske dizajnerske scene. Nemoguće je ne primjetiti razigranost formi, stilova, materijala i kolorita, a pritom restoran i dalje ostaje vizualno balansiran. Upravo suprotstavljanjem materijala poput mesinga i drva u kombinaciji sa špagom, baršunom i kamenom, te igrom svjetlosti i tame naglašen je doživljaj intime i atmosfere prostora. U prilog inspirativnoj atmosferi idu stilska ulazna vrata i kamene stepenice s velikim zlatnim simbolom cvijeta života na vrhu kao zaštitnim znakom restorana, koji već s rive dočekuju posjetitelje.

Boran Petljak i Neven Vlahović

Boran Petljak i Neven Vlahović

zoi split
Interijer je zamišljen da prekine konvencije postojeće zgrade i da se suprotstavi arhitekturi grubih linija kamenih zidova. Petljak i Vlahović su na elokventne kosti starog zdanja podno zida palače promišljeno nanijeli nove slojeve materijala, namještaja i rasvjete koji odgovaraju čistoći i integritetu chefa kuhinje. Autorski je tim interijerom nastojao odati priznanje brojnim carstvima koja su tijekom burne splitske povijesti proharala ovim gradom. Nadahnuće za bogato ukrašeni ornamentirani kazetni strop bili su najraniji sačuvani primjeri ukrašavanja stropova antičkih Grka i Rimljana, dok su gotovo skulpturalne stropne svjetiljke od keramičkih tanjura posebno za ZOI ručno izradili stari majstori na Siciliji, a inspirirane su rimskim keramičkim posudama za juhu.

zoi split
zoi split
zoi split
U prilog promišljenoj mješavini stilova ide parket u mađarskom povijesnom stilu koji u prostor unosi duh vremena Austrougarskog Carstva, dok dekorativnu oblogu poda i bara čini crno bijeli mozaik, neizostavan u palačama Rimskog Carstva. Stilska profilirana stolarija u francuskom je stilu kao utjecaj Napoleonove vladavine u 18. stoljeću. Posebno upečatljiv detalj su stolovi s efektom Bianco Carrara mramora na drvenim podnožjima koje su za ZOI tokarili domaći majstori, a nadahnuti su mramornim stolovima u carskoj blagovaonici triklinij.

zoi split
zoi split
Glavni chef restorana je Marko Rajilić koji maštovito kombinira autentičnu mješavinu bogate mediteranske kuhinje od istoka prema zapadu s okusima povijesti. Upravo su okusi i mirisi način na koji ovaj umjetnik u duši doživljava stvarnost. Njegova mala remek-djela su njegov izričaj, a na meniju se mogu pronaći delicije poput junećeg jezika s datuljama, dimljene gibanice, janjećih kotleta s musakom i manti paste. Odabir od 84 vrhunska vina, u cilju svestranosti i elegancije koja odgovara raznovrsnosti jela, pokriva većinu svjetskih vinskih regija dok se u isto vrijeme zadržava pristranost prema Hrvatskoj i susjednim regijama. Ponuda piva ne zaostaje za vinskom kartom, a ponuđena su 22 različita piva iz cijeloga svijeta, s naglaskom na domaća kvalitetna craft piva.

Restoran ZOI na adresi Obala Hrvatskog narodnog preporoda 23 je mjesto doživljaja hrane i arhitekture, glazbe i povijesti, okusa i mirisa Mediterana, a nezaboravan osjećaj pruža terasa sa zadivljujućim pogledom na gradsku luku i užurbanu rivu.

zoi
zoi split
zoi split
zoi split
zoi split
zoi split
zoi
Foto: Duško Vlaović
Objavljeno: 18.07.2017. u 08:10

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p