GASTRO

Rapsodija domaćeg burgera

Ljeto obožava lagane i zdrave obroke
Popularnost burgera iz dana u dan sve više raste. Broj festivala posvećenih ovom, jednom od najdražih fast food pripravaka neprestano se povećava. Burgeri se mogu pripremati na razne načine i to s raznim namirnicama. Sjajni su, jer se brzo i lako pripremaju, a primamljivi su za izbor jela u svako doba pa se vrlo često, upravo zbog svega navedenog, nađu na jelovniku na raznim partyjima i proslavama. 
 
Iako osobno nikada nisam kušala burger koji ne sadrži meso, moram priznati da me ovaj, zdravi burger kojega je u suradnji s brendom Somat pripremio koreograf i redatelj Igor Barberić, potpuno oduševio. Osim što je iznimno zdrav, jer sadrži jednu od hit namirnica- ciklu, koja čak može poboljšati krvnu sliku i utjecati na cjelokupno zdravlje, ovaj je burger vrlo ukusan i zasitan. Kako sam naziv recepta glasi „Rapsodija domaćeg burgera“ svojom riječju mogu potvrditi da je ovdje riječ o ukusnom remek djelu kojemu će se vaše nepce veseliti. Burger je obogaćen svježim povrćem i karameliziranom mrkvom što mu daje jedan poseban okus i sigurni smo da ćete ga, kada ga jednom pripremite, pripremati vrlo često. Koliko je jednostavno pripremiti ovu Easy Food čaroliju pogledajte u novoj epizodi istoimenog projekta na našem YouTube kanalu.   

 
Sastojci za burgere:
 
2 šalice sitno naribane cikle
1,5 šalica kuhanog bulgura
1 šalica suncokretovih sjemenki (prepržene)
1 šalica sitno nasjeckanog luka
4 režnja češnjaka (usitnjenih)
3/4 šalice krušnih mrvica
1/4 šalice maslinovog ulja
1/4 šalice brašna
2 žlice mješavine začina “jerk” (recept niže)
sol i papar dodati po želji ako treba
 
Jerk začin: 
 
Svi začini u receptu dostupni su u Hrvatskoj no slobodno izbacite neke ako ste lijeni skoknuti u grad. Recept je za veću količinu nego što je potrebno za pripremu burgera pa ostatak začina možete čuvati kao ostale začine. 
 
2 žličice suhog peršina
2 žličice majčine dušice
2 žličice šećera
2 žličice soli
1,5 žličica cayenne papra
1 žlica češnjaka u prahu
1 žličica dimljene paprike
1 žličica mljevenog pimenta
1 žličica papra
pola žličice mljevenog muškat oraha 
 
Priprema: 
 
Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Sve sastojke za burger pomiješajte i oblikujte burgere. Dodajte još krušnih mrvica ako je smjesa previše vlažna. Burgere pecite oko 30 minuta. Nakon pola vremena pečenja (nakon cca 15 minuta) okrenite ih na drugu stranu. Poslužiti burgere s dodatcima po želji. U našem slučaju poslužili smo ih na prepečenom integralnom pecivu s veganskom majonezom, listovima svježe salate, kiselim krastavcima, guacamoleom i karameliziranim mrkvom i lukom.

Foto: PR 
Objavljeno: 07.08.2018. u 09:55

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p