GASTRO

Recept tjedna: njoki od batata s citrusnim bijelim umakom i čipsom od kelja

Recept kao stvoren za one dana kada nemate inspiraciju za kuhanje!

Izvana hrskavi, unutra mekani, ovi njoki omiljene food blogerice Foodoris, oduševit će vas sigurno na prvu! Riječ je o receptu koji iziskuje nešto više truda, no svakako ćete ostati oduševljeni. Uz kremasti umak od indijskih oraščića i limuna, dodatka nutritivnog kvasca za sirasti okus te hrskavog čipsa od kovrčavog kelja, možete imati na svom stolu ručak koji će biti prava gozba za vaša osjetila!

Sastojci za njoke (cca. 30 većih njoka):

- 1 narančasti batat srednje veličine (1 + ½ šalice pirea od batata)
- 1 + ¼ šalice zobenog brašna
- 1 žlica kukuruznog škroba (gustin)
- 1 žličica soli

Sastojci za bijeli citrusni umak:

- ½ šalice indijskih oraščića
- 4 žlice vode
- 2 žlice svježe cijeđenog soka od limuna
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- Sol, papar (prema ukusu)
- ½ žličice đumbira u prahu
- 1 žlica nutritivnog kvasca
- 1 žličica češnjaka u prahu

Priprema:

Indijske oraščiće namočite noć prije u vodi ili ih prokuhajte 10-15 minuta te pustite da se ohlade. Namočene i ocijeđene indijske oraščiće stavite u blender s preostalim sastojcima te miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Ne smije biti previše rijetka niti previše gusta. Ako je potrebno, dodajte još tekućine. Zatim batat operite, izbodite vilicom te ga stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva cca. 50 minuta, ovisno o debljini batata. Kada batat omekša, pustite ga da se malo ohladi, a zatim ga ogulite i izmiksajte u pire (pripazite da nema grudica).



U ohlađeni pire od batata dodajte brašno i škrob te umijesite u glatko tijesto. Na pobrašnjenoj površini formirajte kuglu te ju razrežite na 4 jednaka dijela. Svaki dio izvaljajte rukama u formu valjka, po želji. Ako želite male valjčiće, svaki komadić još malo rukama izrolajte da sve strane budu zaobljene. Zatim u veliki lonac stavite vodu i sol te pustite da zakuha. U kipuću vodu dodaje njoke. Nemojte sve odjednom, već postepeno, da se ne bi zalijepili. Kada su njoki isplivali na površinu, pustite još 30 -ak sekundi da se kuhaju, zatim ih izvadite u cjedilo i ponovite postupak. Njoke možete malo nauljiti da se ne lijepe u cjedilu.



Kada su svi njoki kuhani, na tavi zagrijati ulje (ili maslac) te ih popržite kratko sa svih strana. Njoke izvadite na papirnati ubrus te servirajte s pripremljenim umakom i čipsom od kelja. Za čips od kelja najbolje je koristiti kovrčavi kelj. Narežite ga na sitne trakice i na nauljenu tavu ga kratko popržite dok ne potamni i pohrskavi. Možete čips napraviti i u pećnici ili dehidratoru, no to je nešto duži proces!

Foto: Foodoris
Objavljeno: 09.10.2020. u 14:53
Tagovi: hrana

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p