GASTRO

Recept za ukusne macaronse koji može napraviti svatko

Najdraža slastica u domaćoj pripremi!

Iako nam ljeti na pameti nije ništa osim beskrajnog uživanja u sunčevim zrakama, ponekad nije naodmet vratiti se u kuhinju te napraviti ukusnu slasticu koja će obradovati vaše najmilije. Macaronsi su ukusan zalogaj koji najčešće jedemo samo u slastičarnici jer vrijedi mišljenje kako je njihova priprema komplicirana, ali mi smo pripremili praktičan recept s kojim jednostavno ne možete pogriješiti.

Moramo priznati kako macaronsi dosita jesu nešto kompliciraniji za pripremu, ali ipak ne radi se o nečemu što uz malu pomoć ne možete savladati. Naime, najbitnije je da imate točan recept te ga slijepo pratite. Simpatični macaronsi sjajna su prilika da kolač personalizirate jer ih možete napraviti u različitim okusima, odnosno punjenjima, stoga nema baš nikakvog razloga da sebe i ostale ne počastite ovom ukusnom slasticom, a mi kako bi vam to što bolje pošlo za rukom, u nastavku donosimo detaljan recept.

Sastojci:

2 bjelanjka
80 g sitno mljevenih badema
120 g šećera u prahu
50 g sitnog kristal šećera
prehrambena boja po želji ili malo kakaa

Ganache od bijele čokolade s limunom i narančom:

100 g bijele čokolade
30 ml svježeg slatkog vrhnja
1 žličica soka od limuna
1 žličica sitno naribane korice limuna i naranče



Priprema:

Bjelanjci moraju biti stari 2-5 dana, a prije same pripreme izvadite ih iz hladnjaka barem dva sata prije. Oguljene bademe dva puta sameljite u posebnom uređaju ili ih sameljite u blenderu zajedno sa šećerom u prahu, ali u intervalima da se oštrice ne bi pregrijale i bademi počeli ispuštati ulje. Potom sve mljevene bademe i šećer valja prosijati i odstraniti eventualne mrvice. Električnim mikserom razmutite bjelanjke, a kad se smjesa počne pjeniti, dodajite kristal šećer u tri navrata i miješajte dalje dok snijeg ne postane čvrst i sjajan.

Sljedeći korak se zove macaronse, a to znači da rukom umiješate u umućene bjelanjke smjesu badema i šećera u prahu te miješate kao da smjesu preklapate. Ovo je vrlo važan korak jer ako ne miješate dovoljno, smjesa će biti prečvrsta, a ako miješate previše prerijetka. Prava gustoća je ona kada smjesa ako je podignete žlicom ili kuhačom, pada u gustom mlazu. Boju koju želite vidjeti na svojim macaronsima dodajte odmah u bjelanjke, a što se tiče količine, u potpunosti je proizvoljna.

Sada je potrebno smjesu premjestiti u slastičarsku vrećicu s okruglim otvorom od oko 2 cm te napraviti hrpice na prethodno postavljenom papiru za pečenje. Smjesu je potrebno ostaviti na zraku oko pola sata te zagrijati pećnicu na 150 C, a macaronse peći oko 15 minuta. Kada iz pećnice izvadite tacnu s kolačićima, pričekajte da se ohlade prije nego što ih maknete i budite jako pažljivi i nježni. Prilikom punjenja macaronsa spojite dva keksa, ali ih nemojte pritiskati, već nježno prislonite i ostavite u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi 24-48 sati prije posluživanja.

Ganache s limunom i narančom


Slatko vrhnje je potrebno zagrijati do vrenja, a nasjeckanu bijelu čokoladu miješajte dok se ne istopi i u potpunosti izjednači. Zatim dodajte sok od limuna i naribanu limunovu koricu te naranče i sve skupa ostavite dok se ne zgusne da može poslužiti kao punjenje.

Foto: Unsplash
Objavljeno: 03.08.2019. u 13:12
Tagovi: recepti

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p