GASTRO

Roots je novo mjesto u gradu s najukusnijim smoothiejima i koktelima

Adresa koju morate posjetiti!

U posljednje vrijeme Zagreb polako, ali sigurno postajne ozbiljno gastronomsko mjesto sa šarolikom ponudom koja nudi ponešto za svakog. Potrebe i navike ljudi rapidno se mijenjaju, pa tako su sve traženiji i popularniji ukusni smoothieji koju su savršena zamjena za doručak, međuobrok ili pak, ukusan i hranjiv napitak usred dana. Naravno osim smoothieja, omiljeni su i kokteli, a mi smo otkrili novo savršeno mjesto na kojem možete dobiti ukusne smoothieje i koktele zanimljive recepture.

Tomislav Perko je poznati putopisac, avanturist i autor putopisa 1000 dana proljeća i 1000 dana ljeta, no ovog puta upoznajemo ga u ponešto drugačijem ruhu. Roots je ime novog juice i cocktail bara u Zagrebu vrlo zanimljivog i unikatnog koncepta koji u Hrvatsku definitivno dovodi djelić svijeta kojeg je Tomislav proputovao. Roots se je smjestio u Tomićevoj ulici, a osim unutrašnjeg prostora raspolaže i velikom terasom koja će sigurni smo mnogima biti omiljeno odredište kada se temperature podignu. Budući da je ovaj zanimljiv životni zaokret na prvi pogled neobičan, otkrili smo kako Tomislavu ovo nije prvi dodir s ugostiteljstvom jer je tijekom studiranja i putovanja često radio upravo u juice barovima.


‘Svidio mi se taj čitav koncept, rad sa svježim voćem i povrćem, ali i ekipa koja je dolazila. Uvijek je atmosfera bila vesela, nasmiješena i pozitivna. Dok sam putovao, s vremena na vrijeme radio bih u barovima, a prije par godina ušao sam i u svijet koktela. Svidjele su mi se te dvije priče jer su povezane, odnosno obje zahtijevaju kreativnost, pa sam došao na ideju o otvaranju mjesta koje će biti oboje, i juice i cocktail bar.’ govori Tomislav.

Osim samog koncepta bara, krasi ga i zanimljivo ime koje krije mnoge poveznice, a jedna od njih je i Tomislavom povratak u Zagreb, no smisao pronalazi i u samim proizvodima koje koristi; korjenasti plodovi, voće i povrće, sve to objedinjuje Roots, a ne smije se zanemariti niti činjenica da odlično zvuči.

Što se same ponude tiče, jutarnja smjena se bazira na svježim sokovima i zdravim namirnicama, a kao jedna od najvećih posebnosti definitivno su voćne salate i smoothie bowls. Također u prvoj smjeni u ponudi je i svježe vrhnje i sir koje dolazi s Dolca, a postoje i veganske opcije u vidu avokado i humus tosta.

Nakon 16h nastupa popodnevna smjena te se mjesto transformira u cocktail bar koji u ponudi osim koktela, vina, rakija i ostalih alkoholnih pića ima i hranu, no ovoga puta se radi o tradicionalnim hrvatskim platama sa sirom i pršutom, a dostupna je veganska opcija. Tomislav je istaknuo kako se maksimalno trude biti zero waste; ne koristiti plastiku, a to pokazuju i korištenjem čeličnih slamki i onih od bambusa, kao i staklenkama u kojima možete dobiti smoothie to go.

Ono što je Tomislav posebno izdvojio je koktel Piena party s pjenušcem i šumskim voćem, WW sour što je svojevrsna varijanta Whiskey Soura, ali s dodatkom viljamovke i pirea od kruške. Osim u jutarnjoj, u poslijepodnevnoj smjeni također se koristi svježe voće te se pokušava povezati s onom prvom. Što se tiče sokova, recepture su dosta univerzalne, a u Rootsu sami sebi možete prilagoditi sok ili smoothie bowl, odnosno odabrati koje voće želite. Za oko nam je zapeo i interijer koji je zapravo vrlo jednostavan, no efektan i definitivno nosi zanimljivu priču, a inspiracija su bila brojna Tomislavova putovanja, kao i njegov povratak u Zagreb kojeg simboliziraju vizure grada na šanku.

Foto: Zvonimir Ferina
Objavljeno: 30.04.2019. u 12:25
Tagovi: smoothie, kokteli

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p