GASTRO

Šarmantni restoran Slon i ljubav novo je mjesto koje nudi potpuno drugačiji tip hrane!

Egzotična hrana za koju se traži stol više!

U Zagrebu se posljednjih nekoliko mjeseci otvorilo pregršt novih restorana u kojima svatko može pronaći nešto za svoje nepce, od tradicionalne domaće hrane, pa sve do one egzotične, koju smo donedavno mogli gledati samo preko TV ekrana. Bogati izbor pretvorio je Zagreb u pravu gastro oazu, a ako vam isprobavanje delicija drugih, internacionalnih kuhinja predstavlja poseban gušt, onda ovo novo mjesto definitivno morate posjetiti!

U posljednje vrijeme na adresi Ilica 155, na samom križanju s Grahorovom ulicom, može se primijetiti poprilično velika gužva, a sve zahvaljujući novom restoranu, pomalo neobičnog naziva - Slon i ljubav. Riječ je o restoranu koji u svojoj ponudi ima egzotičnu hranu, koja je kao stvorena za sve one koji žele proširiti svoje gastro vidike. Zbog svima nam poznate situacije, istraživanje dalekih destinacija ostavljamo za neka bolja i sigurnija vremena, no to ne znači da iste ne možemo posjetiti makar svojim osjetilima! Ovo simpatično mjesto malo više nam je približila vlasnica Marina Pacelat, a u nastavku ga možete i vi malo bolje upoznati!

Nedavno se na samom križanju s Grahorovom ulicom otvorio restoran pomalo neobičnog imena, Slon i ljubav. Što vas je inspiriralo da restoran dobije baš takvo ime i koja se priča zapravo nalazi iza samog naziva?

Meni izuzetno emotivna i slatka priča. Za ime i logotip restorana je zaslužan moj sin Tin, koji je nakon što je danima gledao kako mu se mama bjesomučno muči sa slaganjem i crtanjem slova, brojeva, crteža, pokušavajući dobiti 'ono nešto', jednostavno je sjeo do mene i u par minuta napravio crtež, napisao naslov i pružio mi ga: "mama, ovo će biti tvoje ime i logo restorana!"Tako je i bilo! Nakon godinu dana mukotrpnog rada, prva lokacija u Zagrebu je otvorena.

Onigirazu tofu

 Kako se rodila ideja da otvorite svoj restoran u Zagrebu?

Točka prijeloma; nakon dvadeset godina rada po velikim korporacijama, uzaludnih treniranja živaca, dvoboji sajmova taštine, proživljavanja 'Vrag nosi Pradu' uživo 24/7 (samo što kod nas nosi Zaru ili Duttija) rekla sam dosta. Vrijeme je! Idem raditi ono što volim najviše i za što sam se godinama dodatno educirala!

Koliko je teško u Hrvatskoj pokrenuti svoj posao?


Sizifovski teško. I onda kada misliš da je teško, još nisi okusio ništa. I poželiš odustati previše puta i dignuti ruke, jer te dotuku na svakom mogućem koraku; birokracija i zakonodavstvo. Ali uvijek rijetki nađu rijetke, pa naletiš na predivne ljude te shvatiš da iskren osmijeh otvara puno vrata te da i u odjelu za samozapošljavanje u HZZZ-u, kao i u Plavom uredu rade divni ljudi, kojima je stalo i koji žele pomoći!

Green curry soup

 Cijeli koncept restorana baziran je na azijskoj, havajskoj, odnosno svjetskoj kuhinji. Možete li nam malo predstaviti meni?

Zafrkavam se da smo u najmanjoj kvadraturi na svijetu uspjeli spojiti jedne Havaje, Japan, Koreju i Tajland, ali zaista ispada tako. U postojećem meniju nudimo pet varijanti tradicionalnog havajskog jela poke bowl koji i nose havajska imena (poke Maori - marinirana tuna, poke Nihoa - dimljeni losos, poke Aroha - marinirane kozice, poke Molokai - tatarski bifek i vege varijantu s mariniranim tofuom - poke Lehua). Osim toga, nudimo izuzetno sočne i šarene japanske onigirazu sushi sendviče koje nudimo u par varijanti - marinirana tuna, tatarski biftek i marinirani tofu. Tajland za sada predstavljamo s poznatom juhom Green curry soup te s nekoliko novih juha i slastica koje uskoro stižu. Koreju predstavljamo uskoro, kao i suradnju s izuzetnim mladim sushi Chefom, školovanim u Tokiju kroz nekoliko limitiranih jela koje ćemo uskoro također uvrstiti u ponudu. Imamo i mini ponudu slastica koje nam svakodnevno stižu iz Kiše Slatkiša i koja se divno spaja sa svim jelima!

Koje jelo biste izdvojili kao bestseller?

Poke Maori - marinirana tuna. Jer je toliko sočna i topi se u ustima da je to čudo!

Poke Maori - tuna

 Hrvati su poznati kao ljubitelji tradicije, no imam dojam da se polako otvaramo i egzotičnoj hrani, odnosno da postajemo spremniji proširiti svoje gastronomske vidike. Što vi mislite o tome?

Itekako, sve ćemo dati za npr. pašticadu ili sarmu po receptu naše bake, ali i bez obzira na ljubav prema tradiciji, mislim da su Hrvati i više nego spremni za širenje vidika, te da izuzetno uživaju u gastronomiji svih oblika i ne boje se isprobavati nove stvari. Publika nam je podjednaka - i starija i mlađa, i svi su jednako oduševljeno okusima, tako da nema pravila.

Vaša hrana je također vrlo ugodna oku. Pazite li na estetiku samih jela, budući da danas zbog društvenih mreža jedemo i očima?

Prvo jedemo očima. Zbog toga nam je i estetika izuzetno važna i ljudi se ne bune kada nam čekaju u redu da stavimo još i 'taj jestivi cvjetić' na kraju priče. Puno pažnje pridajemo prezentaciji jela i finiširanju svake porcije.Ne možemo, a da ne spomenemo presladak interijer. Tko je zaslužan za njegovo uređenje, budući da je bilo potrebno maksimalno iskoristiti prostor?

Sada bih trebala reći ime nekog razvikanog arhitektonskog studija, ali nije bilo financijskih mogućnosti. Prostor sam uredila potpuno sama, počevši od rušenja starog zatečenog stanja pa do kompletne renovacije, i naravno sanacije potresa. Bilo je izuzetno izazovno zadovoljiti sve kriterije u najmanjoj kvadraturi - svega 20 m2!

Cijela ova situacija oko korona virusa mnogim ugostiteljima zadaje velike probleme. Kako ste vi pristupili tom problemu te koliko vam je cijela ova situacija otežala sam početak rada?

Naš jedini problem je svakodnevni red ispred vrata i manjak kvadrata za dodatno proširenje kuhinje i uključivanje dostave!

Poke Aroha - kozice

Foto: Tomislav Marić
Objavljeno: 12.10.2020. u 15:20

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p