GASTRO

Savršen recept za kruh koji se ne mijesi!

Jednostavan recept koji morate isprobati

Postoji li nešto finije od mirisa svježe pečenog domaćeg kruha koji se širi i ispunjava dom toplinom i atmosferom koja nas neodoljivo podsjeća na bakine specijalitete? Uz samo nekoliko koraka možete ga napraviti i sami!

Idealno je vrijeme da višak vremena iskoristite za kulinarske aktivnosti te napokon isprobate taj recept za koji nikako niste mogli pronaći vremena. Jedan od takvih recepata zasigurno je i onaj za savršeno spravljeni kruh; sigurno ste se mnogo puta zapitali zašto trošiti vrijeme na pripremu i pečenje kruha, uz toliko pekara na svakom uglu? No, upravo je zbog pekara i brojnih aditiva koji se dodaju u pekarske proizdvode kruh nepravedno proglašen glavnim odgovornim krivcem za nepotrebno gomilanje kilograma, što nikako nije točno. U domaćem kruhu ne nalaze se samo ugljikohidrati, već i proteini, masti i vrijedne aminokiseline potrebne našem organizmu. Upravo je zato, kako biste bili sigurni da kruh koji jedete nema aditiva i viška soli, naša Kristina Štriga za vas pripremila ovaj jednostavan recept koji ćete s lakoćom napraviti, a koji će bez sumnje oduševiti članove vašeg kućanstva!

Sastojci:

400 g glatkog brašna
350 ml mlake vode
1 žličica soli
¼ žličice suhog kvasca

Priprema:

U jednu posudu stavite prosijano brašno, sol i suhi kvasac te promiješajte. Potom ulijte vodu te kratko kuhačom promiješajte sastojke kako bi se smjesa povezala, no imajte na umu da nije potrebno previše miješati. Zdjelu zatim prekrijte krpom i ostavite na sobnoj temperaturi oko 12 sati. Najbolje je da smjesu pripremite navečer, a kruh pečete ujutro!

Nakon 12 sati na površini smjese bi se trebali pojaviti mjehurići. Smjesu istresite na dobro pobrašnjenu površinu te je stanjite rukama koje ste prethodno pobrašnili kako vam se smjesa ne bi lijepila na ruke. Potom tijesto preklopite nekoliko puta, kao da slažete kuvertu. Formirajte ga u loptu te stavite sa strane na papir za pečenje sa stranom koju ste preklapali prema gore i prekrijte ga krpom. Stavite grijati pećnicu na 250°C zajedno s pekačem u kojem ćete peći kruh. Možete koristiti bilo koju posudu koja je prikladna za pečenje u pećnici; ono što je bitno jest da ima odgovarajući poklopac te da nema plastične dijelove.

Nakon 20 minuta oprezno izvadite svoj pekač te u njega stavite kruh zajedno s papirom za pečenje. Pecite poklopljeno na 250°C ounih 25 minuta, a zatim smanjite temperaturu pećnice na 200°C . Potom maknite poklopac i pecite još 15 minuta. Kad je pečen, kruh izvadite iz kalupa i umotajte u suhu krpu kako bi upila vlagu koja isparava iz kruha.

Tips and tricks:

- Ukoliko želite, možete koristiti 200 g integralnog brašna + 200 g glatkog brašna.
- Smjesa mora biti ljepljiva. Ukoliko vam se čini da je presuha, slobodno dodajte još vode.
- Preklopljena strana treba biti prema gore kako bi se napravila savršen pukotina na kruhu.
- Kako znati sa sigurnošću da je kruh pečen? Izvadite ga iz pekača, pokucajte po donjoj strani i ako čujete zvuk šupljine – kruh je gotov!

U slast :)

Objavljeno: 21.03.2020. u 00:00
Tagovi: kuhanje, recepti

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p