By Marta Duvnjak, 28.9.2023.
Čokoladna torta je desert koji gotovo nitko neće odbiti, a kad god ne znate što bi ste pripremili ovo je slastica s kojom ne možete pogriješiti. No, ponekad nam se torte kao izbor za pripremanje deserta kod kuće mogu učiniti kompliciranima. Jer smo i sami imali slična razmišljanja, pronašli smo recept za čokoladnu tortu od 5 jednostavnih sastojaka, a najbolja stvar je što ne sadrži brašno. Zbog te drugačije teksture imat će te osjećaj da čokoladnu toru jedete prvi put u životu.
Sastojke za ovu gorko-slatku fantaziju izdvojili smo u nastavku, kao i video koji vam može pomoći u pripremi. Jednostavni sastojci, kalup za pečenje, dvije zdjele i električni mikser zapravo su sve što vam treba za pripremu ovog jednostavnog i nevjerojatno sočnog deserta. Osim toga, ova čokoladna torta izvrsno je 'prazno platno' koje možete dekorirati, kombinirati i poslužiti na mnogo načina.
Sastojci:
250 grama tamne čokolade
120 grama maslaca
5 jaja (odvojiti žumanjke i bjelanjke)
200 g granuliranog šećera
10 g kakaovog praha
Priprema:
Prvi korak je priprema čokoladne smjese. U zdjelu stavite maslac i tamnu čokoladu te ih zajedno otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici u kratkim intervalima dok ne postane glatka. Zatim otopljenoj čokoladnoj smjesi dodajte jedan po jedan žumanjak uz stalno miješanje da se ne sjedini. Prosijte kakao prah u smjesu i miješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu konzistenciju.
Drugi korak se odnosi na izradu čvrstog snijega od bjelanjaka. U posebnoj posudi umutite bjelanjke. U umućene bjelanjke postupno dodavati kristalni šećer uz nastavak mućenja. Nastavite mutiti dok ne dobijete sjajnu i stabilnu smjesu.
Prije pečenja potrebno je spojiti dvije dobivene smjese. Lagano umiješajte čokoladnu smjesu u smjesu od bjelanjaka pomoću lopatice, pazeći da se bjelanjci ne ispuhnu. Nastavite lagano miješati dok ne dobijete pahuljastu smjesu.
Tortu pecite u kalupu promjera cca. 22 cm koji ste prethodno namastili i obložili papirom za pečenje. Ulijte tijesto za tortu u pripremljeni kalup i ravnomjerno ga rasporedite. Zagrijte pećnicu na 170°C i pecite kolač otprilike 30-35 minuta. Torta je gotova kada je sredina malo mekana na dodir, a rubovi čvrsti.
Izvadite tortu iz pećnice i ostavite da se neko vrijeme ohladi u kalupu. Zatim je prebacite na rešetku da se potpuno ohladi. Tek kad se torta ohladi na sobnu temperaturu, možete je rezati i uživati.
Objavljeno: 28.09.2023. u 13:39