GASTRO

Savršena čokoladna torta ima samo ovih 5 sastojaka i ne sadrži brašno

Fotogenični desert za trenutke kad vas uhvati kriza za slatkim

Čokoladna torta je desert koji gotovo nitko neće odbiti, a kad god ne znate što bi ste pripremili ovo je slastica s kojom ne možete pogriješiti. No, ponekad nam se torte kao izbor za pripremanje deserta kod kuće mogu učiniti kompliciranima. Jer smo i sami imali slična razmišljanja, pronašli smo recept za čokoladnu tortu od 5 jednostavnih sastojaka, a najbolja stvar je što ne sadrži brašno. Zbog te drugačije teksture imat će te osjećaj da čokoladnu toru jedete prvi put u životu.

Sastojke za ovu gorko-slatku fantaziju izdvojili smo u nastavku, kao i video koji vam može pomoći u pripremi. Jednostavni sastojci, kalup za pečenje, dvije zdjele i električni mikser zapravo su sve što vam treba za pripremu ovog jednostavnog i nevjerojatno sočnog deserta. Osim toga, ova čokoladna torta izvrsno je 'prazno platno' koje možete dekorirati, kombinirati i poslužiti na mnogo načina.

Sastojci:

250 grama tamne čokolade
120 grama maslaca
5 jaja (odvojiti žumanjke i bjelanjke)
200 g granuliranog šećera
10 g kakaovog praha

Priprema:

Prvi korak je priprema čokoladne smjese. U zdjelu stavite maslac i tamnu čokoladu te ih zajedno otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici u kratkim intervalima dok ne postane glatka. Zatim otopljenoj čokoladnoj smjesi dodajte jedan po jedan žumanjak uz stalno miješanje da se ne sjedini. Prosijte kakao prah u smjesu i miješajte dok ne dobijete glatku i sjajnu konzistenciju.

Drugi korak se odnosi na izradu čvrstog snijega od bjelanjaka. U posebnoj posudi umutite bjelanjke. U umućene bjelanjke postupno dodavati kristalni šećer uz nastavak mućenja. Nastavite mutiti dok ne dobijete sjajnu i stabilnu smjesu.

Prije pečenja potrebno je spojiti dvije dobivene smjese. Lagano umiješajte čokoladnu smjesu u smjesu od bjelanjaka pomoću lopatice, pazeći da se bjelanjci ne ispuhnu. Nastavite lagano miješati dok ne dobijete pahuljastu smjesu.

Tortu pecite u kalupu promjera cca. 22 cm koji ste prethodno namastili i obložili papirom za pečenje. Ulijte tijesto za tortu u pripremljeni kalup i ravnomjerno ga rasporedite. Zagrijte pećnicu na 170°C i pecite kolač otprilike 30-35 minuta. Torta je gotova kada je sredina malo mekana na dodir, a rubovi čvrsti.

Izvadite tortu iz pećnice i ostavite da se neko vrijeme ohladi u kalupu. Zatim je prebacite na rešetku da se potpuno ohladi. Tek kad se torta ohladi na sobnu temperaturu, možete je rezati i uživati.

Foto: Instagram
Objavljeno: 28.09.2023. u 13:39

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p