GASTRO

Savršeni čokoladni macaronsi

Prijedlog za nedjeljni desert

Čokoladni macarons
 
Macaronsi su moja velika ljubav. Ako nešto radim sebi za gušt onda su to macaronsi u svim mogućim verzijama. Za početak, klasika, ganache čokoladna krema s notom naranče. Iako izgledaju teško i nemoguće za napraviti, ako slijedite upute, pažljivo izvažete sve sastojke i pazite kod miješanja smjese, ne bi trebalo biti problema. 

Sastojci:

70 g bjelanjka
80 g što sitnije mljevenih badema
120 g šećera u prahu
50 g sitnog kristal šećera
prehrambena boja po želji (po mogućnosti u prahu)
korica pola naranče

Punjenje:

100 ml vrhnja za šlag
100 g čokolade
sok i korica pola naranče
 
Macarons
Bjelanjke nisam odvajala od žutanjaka par dana prije, kako svi predlažu, ali s obzirom da jaja čuvam u smočnici, a ne u hladnjaku, bila su na sobnoj temperaturi. Dakle, jaja sobne temperature odvojiti i izvagati 70 g bjelanjka (otprilike 3 jaja). Staviti miksati, a kad se počne pjeniti dodavati u tri navrata po 50 g kristal šećera. Miksati dok smjesa ne očvrsne. U ovom koraku ja sam dodala boju, a to isto možete učiniti i vi. Dakle, kod miksanja snijega sa šećerom dodajte boju po želji - najbolje onu u prahu.

U međuvremenu prosijati šećer u prahu s mljevenim bademima te naribati narančinu koricu u tu mješavinu. Sada kada te dvije komponente imamo spremne, počinje proces macaronizacije. Macaronizacija znači miješanje šećera i badema s bjelanjcima na jedan poseban način. Ne premalo, ne prejako i dosta je bitno da kada provjeravate gustoću da ona pada sa špatulice u mlazu nalik na gustu lavu. Ja nisam crtala krugove po papiru nego sam samo smjesu stavila u dressir vrećicu s okruglim nastavkom (može i jača vrećica za zamrzavanje, samo odrezanog vrha) i rasporedila je po papiru za pečenje. Nakon toga udarila sam plehom tri puta o stol tako da, ako postoje kakvi mjehurići zraka u macaronsima, oni puknu. Nakon toga ih ostavite da miruju između 20 do 40 minuta. Znat ćete da su spremni za pečenje kad ih lagano dotaknete prstom, a oko njih se stvorila korica, tj. više se ne love za prst.
 

Pećnicu zagrijati na 150 stupnjeva i peći ih 13 do 15 minuta. Negdje oko 5. minute trebalo bi se pokazati karakteristično stopalo. Kod 13. minute ja sam otvorila pećnicu i dotaknula ih. Ako su čvrsti i ne pomiču se, onda su gotovi. Moji su se malo micali, pa sam ih ostavila sam još 2 minute. Čim se ispeku odmah ih maknuti s pleha da se zaustavi proces pečenja. I uvijek treba peći samo 1 pleh, ne 2 ili 3. Pustiti ih da se potpuno ohlade.

Dok su macaronsi stajali i odmarali, ja sam složila ganache kremu od čokolade i naranča. Nasjeckati čokoladu na sitno, preliti vrućim vrhnjem za šlag u koje ste umiješali sok i koricu pola naranče. Dobro izmiješati i ohladiti. Staviti u dressir vrećicu, istiskivati na polovicu macaronsa i zatvoriti drugom polovicom.
 
U slast!
 
Tihana Koprek
Objavljeno: 08.03.2015. u 10:12

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p