GASTRO

Šest savršenih recepata s lubenicom koje morate isprobati!

Omiljeno ljetno osvježenje u kombinacijama kakve dosad zasigurno niste probali
Jeste li znali da obožavano ljetno voće ima svoj poseban dan? Lubenica je nezaobilazno osvježenje tijekom vrućih ljetnih mjeseci no znate li da je možete jesti na pregršt načina? Jednostavni recepti koji će vam otkriti nove okuse ove obožavanog povrća (da, povrća!) izdvojili smo u nastavku.

Sočna, mirisna, ukusna, osvježavajuća, s malo kalorija. Lubenica, povrće iz porodice tikvi koje ipak mnogi nazivaju voćem zbog neodoljivog slatkastog okusa, omiljeni je gost ljetnog stola. Posebice tijekom kolovoza, točnije trećeg kolovoza koji je Međunarodni dan lubenica!  Kao međuobrok, sastojak u salatama, u smoothijima, koktelima… lubenicu volimo u svakom receptu, a uz pomoć Falkensteiner gastro tima, donosimo šest recepata s lubenicom za dugo toplo ljeto. Uživajte!

Lubenica i sol

Možda nećete vjerovati na prvu, ali istina je: ako na lubenicu stavite malo soli, okus je još slađi! Sol je prirodni pojačivač okusa, pa kada sol dodate nečemu slatkom, okus postaje intenzivniji.



Lubenica i feta sir


Sastojci za četiri male porcije:

1 kg lubenice
200 g feta sira
1 limeta
2-3 grančice majčine dušice ili mente
3 žlice maslinovog ulja
1 prstohvat soli
Po želji: Crveni luk, med i orasi

Priprema: Narežite lubenicu na komade veličine zalogaja, marinirajte sokom limete, solju i maslinovim uljem, a zatim dodajte fetu i začinsko bilje - et voilà! Mali savjet: malo crvenog luka, meda i oraha i salata će biti još intenzivnijeg okusa!



Poke bowl s lubenicom

Lubenica je odlična veganska zamjena za tunu i savršeno se uklapa u trendovski Poke Bowl. Svakako isprobajte!

Sastojci za 4 osobe:

500 g lubenice
3 žlice ulja od kikirikija
3 žlice jabučnog ili bijelog vinskog octa
2 avokada
200 g riže
1 krastavac
150 g edamame sjemenki
Sol
Neobvezno: malo tofua i mrkve

Priprema: Lubenicu narežite na komade veličine zalogaja i marinirajte s prstohvatom soli i uljem kikirikija. Pecite u pećnici 20-30 minuta i pomiješajte s octom. U međuvremenu skuhajte rižu i blanširajte edamame 10 minuta. Avokado narežite na trakice, a krastavac na kockice. Sve složite u posudu i začinite. Kako biste jelu dali još malo boje i teksture, mrkvu možete rezati spiralnim rezačem i dodati u posudu zajedno s nekoliko kockica tofua.


Popodnevni koktel

Što je ljeto bez dobrog koktela koji će uljepšati i osvježiti kasno ljetno popodne. Koktel od lubenice prava je stvar!

Sastojci:

0,3 l Tequille
0,2 l Havanna ruma
0,1 l Maraschina
0,3 l soka od maraške
Blendana lubenica
Mohito ice cube

Priprema: Pomiješajte sve sastojke, a za potpuni dojam poslužite u čaši za koktele.



Veganski koktel od krastavaca

Za savršeno osvježenje u vrućem ljetnom danu tu je i bezalkoholni koktel od lubenice, super jednostavan za pripremu.

Sastojci:

150 ml soka od svježe lubenice
4 kriške krastavca
150 ml gina
100 ml svježeg soka limete
60 ml šećernog sirupa
Prstohvat soli

Priprema: Pomiješajte sve sastojke i ukrasite kriškom krastavca



Carpaccio s tunom


Želite impresionirati goste večerom u koju ćete uložiti malo vremena i truda? Preporučujemo carpaccio od lubenice i tune. Super jednostavno, a vrlo ukusno.

Sastojci za 4 osobe:

400 g sirove tune
400 g lubenice
4 žlice maslinovog ulja
100 g komorača
Sol
Neobvezno: poprskati sokom limuna

Priprema: Lubenicu i tunu narežite na tanke ploške i složite na tanjur. Narežite komorač i složite preko tune i lubenice. Marinirajte maslinovim uljem i solju. Na kraju možete dodati malo soka limuna i salate po želji.

Foto: Unsplash, Instagram
Objavljeno: 27.07.2021. u 10:56

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p