GASTRO

Sezona je počela: Što se sve od alkohola može kuhati i piti toplo?

Zimi topli napici daju organizmu potrebnu energiju kako bi se borilo s hladnoćom

U trenutku kad u ormaru prevladaju majice s dugim rukavima, sezona kuhanog alkohola je službeno otvorena. Vani s ekipom, doma pod dekicom ili nakon posla – ne treba baš puno nagovaranja da se odlučimo popiti nešto toplo (i alkoholno!). Plus, zimi topli napici daju organizmu potrebnu energiju kako bi se borilo s hladnoćom: potiču cirkulaciju, sprječavaju dehidraciju, pospješuju probavu, utječu na krvni tlak, te olakšavaju iskašljavanje.

Pametnome dosta. Recepture je najbolje prilagoditi vlastitom ukusu, a ovdje je lista za inspiraciju kad je vrsta alkohola u pitanju:

Vino

Apsolutni klasik, a ovo su neki od savjeta kako da ispadne savršeno. Ako preferirate crno vino birajte ona voćnog okusa, a pogriješiti ne možete s teranom, crnim pinotom i cabernet sauvignonom. Ako volite jači okus, birajte vranac, merlot ili plavac mali. Ljubitelji bijelih vina trebaju se odlučiti za graševinu, rizling, malvaziju i žlahtinu. Kad pričamo o začinima, glavni sastojci su šećer, cimet i klinčići. Okus kuhanog vina nadograđujemo voćem, a najčešće se koriste naranče, limun, brusnice, klementine. Vino je potrebno kuhati na niskoj temperaturi i ono nipošto ne smije prokuhati.

Rum

 Uz kuhano vino punč je najpopularnije alkoholno zimsko piće, a glavni sastojak punča najčešće je rum. Priprema se tako da vatrostalnu čašu ili šalicu napunimo kipućim svježim čajem do 2/3, a ostatak šalice napunimo rumom. Budući da alkohol ima manju specifičnu težinu od čaja, odnosno vode, plivat će na površini. Od alkoholnih pića za punč se najčešće upotrebljava rum, a od voća limeta. Može se također dodati sok od limuna ili naranče. Kao i kuhano vino punč kod pripreme ne smije početi vreti kako se ne bi izgubili aroma i alkohol.

Gin

S gin tonica lako se prebaciti na toplu varijantu, a sastojke možda već i imaš doma: gin, sok od jabuke, med i začini, poput cimeta, klinčića, đumbira te zvjezdanog anisa. Zagrijte prirodi sok od jabuke s jednom žličicom meda te začinima po želji. Kada zakuha, ugasite plamen, a zatim dodajte gin te promiješajte. Možete dodati i nekoliko krišaka jabuke dok je gin vruć za još jači okus.

 

 

Rakija

Alkohol koji spada u kategoriju volim ili „nikad više“, a evo kako je pripremiti u toploj varijanti. U lončić stavite šećer i otapajte ga na štednjaku dok ne dobije boju karamele. Potom dodajte rakiju i vodu pa ostavite da prokuha. Poslužite dok je još vruća. Može se ubaciti i nekoliko klinčića po želji. Ako je rakija jaka, dodajte više vode.

Whiskey

Hot Toddy je ukusan i jednostavan zimski koktel koji je iznimno popularan u Americi, ali i Irskoj gdje se naziva vrući viski. Osnovni recept ima svega četiri sastojka – vruću vodu, viski, med i limun – no u njega se mogu dodati i razni začini poput đumbira, klinčića ili cimeta. Zagrijte vodu u kuhalu ili na štednjaku, pa vruću vodu prelijte u šalicu. Ulijte viski u šalicu, med i limunov sok pa sve zajedno dobro promiješajte. Poslužite sa štapićem cimeta po želji i kriškom limuna.

Mi možemo još samo reći – živjeli!


Foto: Instagram
Objavljeno: 02.11.2023. u 13:39

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p