GASTRO

Slasni quiche s bijelim grahom i porilukom mora se naći na vašem blagdanskom stolu

Dokaz da 'hrana za utjehu' može biti slasna, ali i zdrava

S dolaskom hladnih zimskih dana, ne postoji ništa ljepše, a ni ukusnije nego pojesti vrući zalogaj jednog od najomiljenijih jela. Ipak, nije riječ o primjerice motanim krpicama od kupusa, gulašu i slično već o tradicionalnoj francuskoj slanoj piti.


Quiche je francuski naziv za slanu pitu s prhkim tijestom i raznovrsnim nadjevima koji mogu varirati od mesnih do povrtnih. On se poslužuje kao toplo predjelo, a omiljeno je jelo svakog blagdanskog partyja jer ga obožavaju baš svi! Stoga, nije nas iznenadilo kad nam je omiljeni koreograf, redatelj te ovom prilikom chef otkrio kako njegov sljedeći recept za serijal Easy Food u suradnji s brendom Somat, upravo je quiche, ali naravno, na njegov način. Naime, za razliku od onog tradicionalnog koji je načinjen sa slaninom i šunkom, Igorova verzija stvorena je za sve one koji žele bez grižnje savjesti guštati u prepoznatljivim okusima. Veganski quiche, provjereno, jedan je od najboljih što smo imali prilike probati, a gledajući Igora kako ga priprema, i sami smo se odlučili uhvatiti u koštac s receptom, a vjerujte nam, i vi ćete! Nekoliko sezonskih namirnica, mrva strpljenja i pregršt ljubavi prema kuhanju pokazat će se kao pun pogodak, a prijatelje i obitelj impresionirat ćete do te mjere da ćete postati dežurni chef za baš svaku priliku.


Za tijesto:

1/2 šalice maslinovog ulja
2 šalice oštrog brašna
1/2 žličice soli
5 žlica vode
1 žlica jabučnog octa ili bijelog vina

Priprema:

Maslinovo ulje staviti u zamrzivač oko 50min prije upotrebe, a u prvu zdjelicu pomiješati vodu i ocat te dodati par kocki leda. U drugoj posudi pomiješati brašno i sol te dodati zamrznuto maslinovo ulje i prstima drobiti s brašnom dok se ne dobije smjesa nalik grudastom mokrom pijesku. Dodavati ledenu vodu/ocat žlicu po žlicu i nakon svakog dodavanja promiješati vilicom. Smjesa bi trebala biti grudasta, ali kad se stisne u dlanu, ne smije se raspadati. Brzo zamijesiti tijesto samo da se spoji i oblikovati u plosnati disk. Tako će se lakše kasnije valjati u podlogu za quiche. Zamotati u plastičnu foliju i ostaviti u hladnjaku barem 30min. Oblikovati valjkom za tijesto u krug debljine oko 4mm i staviti u kalup za quiche.

Za nadjev:

200g sitnije sjeckane brokule
120g sitno nasjeckanog poriluka
3 režnja češnjaka
1 žličica majčine dušice
1 1/2 šalice kuhanog bijelog graha
1/4 žličice muškatnog oraščića
2 žlice kukuruznog škroba (Gustin)
1/4 šalice prehrambenog kvasca u pahuljicama (može se izostavit)
sol i papar po želji

Priprema:

Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva. U tavu dodati malo ulja te pirjati brokulu minutu-dvije pa dodati malo vode i pirjati dalje još pet minuta. Ukloniti iz tave te ponovno na malo ulja pirjati poriluk otprilike dvije minute pa dodati usitnjeni češnjak i pirjati dalje još dvije minute. Dodati majčinu dušicu. U posudi vilicom zdrobiti bijeli grah, dodati muškatni oraščić, kukuruzni škrob, prehrambeni kvasac te brokulu i poriluk/češnjak. Dodati sol i papar po želji. Smjesom napuniti tijesto u kalupu i peći 40-50 min.

U slast!
Foto i video: Marko Gregurić
Objavljeno: 04.12.2018. u 14:10

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p