GASTRO

Slasna čokoladna souffle torta

Prijedlog za nedjeljni desert
Cokoladna souffle torta 
Ova usporena nedjelja, ali i sutrašnji ponedjeljak, zahtijevaju malo veselja, stoga sam odlučila ispeći čokoladnu souffle tortu. Kako preferiram brze i jednostavne recepte, ovaj mi se učinio naprosto savršenim. 

Torta je idealna u kombinaciji s nečim kiselim, pa sam kombinirala maline i tučeni šlag, što predlažem i vama.

Za tortu promjera 26 cm:

335 g čokolade
170 g maslaca
žličica ekstrakta vanilije
prstohvat soli
90 + 90 g šećera
5 jaja
35 g brašna

Za umak od malina:

50 g malina
20 g šećera u prahu
 
Cokoladna souffle torta
Pećnicu zagrijati na 170 stupnjeva. Čokoladu nasjeckati na sitno i otopiti na pari zajedno s maslacem. Kad se otopi ostaviti da se lagano prohladi. Odvojiti bjelanjke od žutanjka pa izmiksati bjelanjke s prstohvatom soli dok ne budu mekani, pa lagano dodavati prvih 90 g šećera i izmiksati u čvrsti sjajni snijeg. Pripremiti žutanjke, ostatak šećera, brašno, vaniliju i prstohvat soli.

Ohlađenoj čokoladi dodavati jedan po jedan žumanjak i miksati. Dodati šećer i opet promiksati (ja sam sve radila pjenjačom). Dodati prstohvat soli i vaniliju zajedno s brašnom i opet miksati dok se sve ne spoji i nastane glatka smjesa. Ako se pitate zašto prstohvat soli, moram napomenuti kako on podigne svaku čokoladnu kreaciju jer dodatno naglasi okus čokolade.

Špatulom lagano dodavati snijeg i miješati. Budite pažljivi kod ovog koraka te pažljivo miješajte špatulom od dna posude prema gore, i tako cijelo vrijeme, dok ne potrošite sav snijeg. Nemojte odmah sve staviti, već malo po malo.
 
Cokoladna souffle torta
Pripremiti kalup promjera 26 cm, staviti papir za pečenje na dno, a stranice namastiti maslacem. Uliti smjesu, poravnati ako je potrebno i staviti na pečenje 30 minuta. Kod kraja pečenja kora će popucati i moći ćete čačkalicom provjeriti da li je pečeno. Upiknite čačkalicu u biskvit i ako izađe puna sitnih mrvica, vaša torta je gotova. Ona mora iznutra ostati sočna, a najbolja je kad prenoći u hladnjaku i servira se drugi dan. Ipak, ja nisam mogla čekati. Poslužila sam tortu s tučenim šlagom i umakom od malina.
 
Umak od malina napravite tako da šećer i maline usitnite u blenderu, pa procijedite kroz sito kako bi se maknule koštice.
 
Ova torta možda nije oličenje zdrave prehrane, ali zato će vaši okusni pupoljci biti u ekstazi dok isprobavate ovu kombinaciju.
  
Cokoladna souffle torta 
Tihana Koprek
Objavljeno: 22.03.2015. u 11:05

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p