GASTRO

Slasna pita od jabuka koju ćete obožavati

Vrijeme je za najdraži kolač!

Vikend je dio tjedna rezerviran isključivo za uživanje u stvarima koje nas vesele, a osim provedenog vremena s obitelji ili šetnje prirodom, kulinarstvo je zasigurno pri vrhu liste. Ono što nas uvijek posebno raduje je priprema slastica te iako najčešće volimo one koje sadrže čokoladu, postoji jedan voćni kolač kojeg baš svi obožavaju.

Pita od jabuka je jedan od onih kolača koji su istovremeno lagani, ali i dovoljno zasitni što ga u konačnici čini odličnim odabirom. Ovaj tradicionalni kolač vrlo je čest gost mnogih stolova, a njegova priprema i nije tako komplicirana kao što se čini te slijedite li pomno upute, ukusna slastica sigurno neće izostati. Budući da je subota idealan dan za uživanje u kolačima, ali i pripremu istih u nastavku donosimo recept za omiljenu pitu s jabukama.

Sastojci za prhko tijesto:


- 40 dag brašna (pola oštrog i pola mekog)
- 7 dag šećera
- 25 dag maslaca
- 2-3 žlice vrhnja ili mlijeka
- 1 žlica ruma
- korica od limuna

Sastojci za nadjev:


- 1 kg domaćih jabuka
- 10 dag oraha
- 1 vrećica vanilin šećera
- po želji možete dodati šećer želite li umanjiti kiselkast okus jabuka



Priprema:

U posudi promiješajte brašno, šećer i naribanu koricu limuna, a potom u smjesu dodajte maslac. Sve dobro izmiješajte te dodajte rum i mlijeko kako bi se tijesto povezalo, a zatim ostavite u frižideru oko pola sata. Nakon pola sata, tijesto podijelite u dva djela te jednu polovicu stavite u tacnu, pospite orasima i pecite u zagrijanoj pećnici na 150°C 30 minuta. Kada tacnu izvadite iz pećnice, naribane jabuke posložite na pečenu koru, pospite ostatkom oraha i vanilin šećerom te na vrh stavite drugi dio tijesta koji ste prethodno odvojili. Sve skupa stavite u pećnicu na 175°C te pecite oko 40 minuta, ovisno i jačini pećnice.

Foto: Unsplash, Instagram
Objavljeno: 04.05.2019. u 02:23
Tagovi: recepti

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p