GASTRO

Slatki i slani zdravi zalogajčići u koje smo se zaljubili

Intervju: Slasni finger food Zalogajčić
 
Druženje koje organizirate u svome domu opasno se približava, a vi ste posljednjih tjedana u poslu preko glave. Pri pomisli na kuhanje za petnaestak ljudi na čelu vam se stvaraju graške znoja i vaša inspiracija za meni kojim ćete iznenaditi prijatelje je nepostojeća.
  
Upravo ovdje u priču ulazi Zalogajčić. Slani i slatki mali zalogaji specijalnost su Marijane i Suzane koje su svoju ljubav prema kuhanju pretvorile u posao i svima nam olakšale život. Samo jedan pogled na meni s desecima zalogajčića Marijane i Suzane dat će vam do znanja da je riječ o velikom stupnju kreativnosti, a o pojedinostima šarmantnog, ukusnog i zdravog cateringa popričali smo i s njegovom autoricom...

Kako je nastao Zalogajčić i tko se krije iza njega?

Zalogajčić nije nastao planiranjem, već kao plod dugogodišnje ljubavi prema pripremanju hrane, druženju i zdravoj prehrani. Zalogajčić su Marijana i Suzana, obje profesorice geografije, tj. geografije i povijesti. Upoznale smo se na faksu u Zagrebu. Ja ( Marijana) sam zadužena za osmišljavanje zalogajčića, pečenje i promociju, a Suzana se brine za naš eko vrt u Prečkom. Još od malih nogu se sjećam da sam s mamom u kuhinji mutila kolačiće, kruščiće, a poslije i sama uvijek organizirala druženja za prijatelje i obitelj uz obilje hrane. Tako je nekako i došla ideja da sama pokrenem nešto svoje.
 

Što se sve može pronaći u Zalogajčiću?

Zalogajčić nudi za svakog po nešto. To su vegeterijanski mali obroci, s namirnicama iz ekološkog uzgoja. Ono što ne uspijemo sami u svom vrtu uzgojiti, nabavljamo od domaćih opg-ova čime želimo podržati lokalnu poljoprivrednu proizvodnju. Trudimo se raditi zdravu varijantu finger fooda. U ponudi imamo i bezglutenskih i zalogaja bez šećera. Našom hranom želimo ne samo donijeti veselje svakom nepcu, već i ponuditi ljudima, a pogotovo djeci i roditeljima zdrave i ukusne zalogaje.

Kako nastaju tako kreativni mali zalogaji? Je li u pitanju eksperimentiranje ili imate neki izvor inspiracije?

Kreativni zalogaji nastaju najviše u suradnji s prirodom. Priroda je naša najveća inspiracija. U vrijeme kad uspijeva neka namirnica, rađaju se razne ideje što bi se moglo slatko i slano iskombinirati. Utjecaja naravno ima i moje porijeklo. Rođena sam Splićanka pa mediteranska kuhinja ostavlja dubok trag u svakom jelu. Kao zaljubljenik francuske kuhinje, ne mogu odoliti da tu i tamo pripremim koji tart, ali naravno na "moj" način.
 

Koji je vaš osobni omiljeni zalogaj i što biste nam preporučili?

Naš omiljeni zalogajčić bez svake sumnje je muffin od poriluka koji je u neku ruku i odgovoran što Zalogajčić danas postoji. I ja i moja kolegica Suzana jako volimo poriluk i jedan period su na meniju stalno bili ili tartovi ili muffini od poriluka. Pošto su svi koji su ih probali bili oduševljeni, neki su čak naručivali za svoje zabave i rođendane, počele smo razmišljati da proširimo menu i tako je sve krenulo... Osim muffina, preporučamo i splitsku pogaču, našu varijantu viške pogače, ali i sad aktualne bourbon košarice s bundevom.

Kako ste zadovoljni reakcijama kušača?

Reakcijama kušača smo prezadovoljni. Izraz lica osobe koja proba Zalogajčić je dovoljna da znamo da to što radimo je ono pravo. Svu ljubav koju ulažemo u pripremu hrane, ljudi osjete i time smo presretni.

Prolazi li bolje slatko ili slano?

Mislimo da ipak bolje prolazi slano, iako u zadnje vrijeme imamo nekoliko slatkih favorita. Ali, morat ćete i sami kušati da ocjenite da li smo u pravu :)
 

Što je najbolji dio vašeg posla?

Najbolji dio posla je priprema svakog pojedinog zalogajčića. Kombiniranje namirnica, improvizacija jer nekad ni sami ne znamo šta će izaći iz pećnice. Obično u pozadini u kuhinji svira neka plesna muzika, tako da naši zalogaji nisu samo ukusni već i energični kao i mi dok ih pripremamo. A najveća nagrada je osmijeh na licima naših kušača.

Gdje vas možemo naći?

Kao članovi Udruge Vestigium, ponekad izlažemo na Vrbanima u sklopu eko placa subotom. Vestigium je divna udruga koja promovira human, zdrav i prirodan način života i sretni smo što sudjelujemo u njihovim projektima. U zadnje vrijeme nas možete pronaći i na Malom placu na tavanu gdje se također družimo sa domaćim eko proizvođačima hrane.
 

Postoje li neki budući planovi koje biste rado podijelili s nama?

Iako živimo po načelu ‘živi u sadašnjem trenutku pa će se i budućnost pobrinuti sama za sebe’, htjeli bismo jednom imati svoj mali kutak, ugodan tako da se svako osjeća kao doma, a isto tako da nudi pregršt sadržaja o zdravoj prehrani, kulturi, gastronomiji, glazbi, duhovnosti... Svemu što je i nama samima bitno i što život čini ljepšim na ovoj našoj divnoj planeti.
 

 
Matea Martek
photos: Borna Kuzmanović
Objavljeno: 06.10.2014. u 14:30

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p