GASTRO

Slatko-kiseli umak za jela u woku s kojim ne možete pogriješiti

Umak s kojim će baš svako jelo biti uspješno

Ljeto je vrijeme kada se na našem tanjuru uglavnom nalaze nešto laganiji odabiri namirnica, a u tu računicu se definitivno uklapaju i jela pripremljena u woku. Ovakav način pripreme hrane znatno je jednostavniji, a sačuvani hranjivi sastojci namirnica, njihova sočnost i hrskavost nešto je što nas je osvojilo na prvu.

Iako je kod nas uvriježeno mišljenje kako se u woku uglavnom pripremaju jela od povrća i piletine, to zapravo i nije pravilo. Tako svoj wok možete kreirati ovisno o svojim omiljenim namirnicama, a koje mogu uključivati razna jela od mesa, ribe kao i raznovrsno povrće, ali i voće. Riječ je zapravo o ekonomičnom pripremu hrane koji zadržava sve okuse i mirise, a začini dolaze do punog izražaja. No, cijelu tu priču možete zaokružiti ukusnim i domaćim slatko-kiselim umakom, a za čiju pripremu vam je potrebno:

Sastojci:

- 6 žlica octa
- 6 žlica šećera
- 2 žlice soja sosa
- 2 žlice kečapa
- 1 dl vode

Priprema:

Priprema ovog umaka poprilično je jednostavna, pa tako prvo pomiješajte ocat i šećer. Svakako isprobajte ovu smjesu odgovara li vam omjer slatkoće i kiselosti, kako biste mogli prilagoditi željeni okus. Zatim u dobivenu smjesu dodajte soja sos i kečap te ponovno sve pomiješajte. Kada ste sve sastoje dobro izmiješali, smjesu je potrebno malo razrijediti, a to postižete dodavanjem vode. Ovaj umak možete dodati u već gotovo jelo te ga ostaviti u woku 5 minuta da ga sve namirnice upiju ili ga možete koristiti kao marinadu tijekom pripreme mesa za wok. Meso umočite u ovaj umak i ostavite da u njemu odstoji kojih sat vremena. Sigurni smo da ćete uživati u jednom sasvim novom okusu vašeg omiljenog jela!

Objavljeno: 20.07.2019. u 15:32
Tagovi: Wok

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p