GASTRO

Sočna voćna pita koju želimo isprobati

Tihana Koprek vam predlaže nedjeljni desert

Voćna pita justcakegirl 
Vrijeme je kada možemo uživati u svježem voću i naprosto je grijeh ne iskoristiti sve te blagodati kasnog proljeća. Bobičasto voće, jagode i borovnice moje su najdraže voće, stoga sam ih iskoristila i u današnjoj sočnoj slastici.

Osim voća, u ovom receptu je dosta bitna i čokolada. Ja sam u ovom slučaju koristila bijelu kuverturu, dok ne nabavim malo kvalitetniju čokoladu, te sam je pomiješala sa šlagom, no bitno je pripaziti na omjere. Kod klasičnog ganacha s čokoladom za kuhanje omjer je uvijek 1:1, ali kod bijele pripazite da uvijek stavite više čokolade, tako da bude 2:1 (čokolada:vrhnje).
 
Sastojci za 6 manjih pita ili jednu veću:

250 g Dolcela mljeveni keks
80 g maslaca
400 g bijele čokolade (kuverture)
200 ml Dolcela 5+ Šlag
bobičasto voće (ja sam uzela jagode i borovnice, a za posip sjeckane pistacije)
 
Voćna pita justcakegirl 
Maslac rastopite i prelijte preko mljevenih keksi. Pomiješajte i utisnite u kalupe za pite. Ja sam koristila 6 manjih kalupa, ali vi možete i jedan veći. Količina sastojaka će biti dovoljna za tanku koru. Poravnati možete žlicom ili nekim ravnim predmetom kao što je, primjerice, ova staklenka kojom sam ja lagano sve poravnala. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva na 5 minuta da očvrsne.

Krema je vrlo jednostavna jer radimo ganache. Za to nam trebaju samo dva sastojka, a to su čokolada i Dolcela Šlag 5+. Čokoladu nasjeckamo na sitno, a vrhnje zagrijemo do točke vrenja. Prelijemo vrhnje preko čokolade, ostavimo malo i promiješamo da se čokolada sva otopi. Ostavimo sa strane i pripremimo kalupe za punjenje.
 
Voćna pita justcakegirl
Kalupe punimo do vrha. Dolazimo do izbora želite li voće staviti odmah ili tek nakon što se krema stisne. Ja sam napravila obje verzije i moram priznati da je fino na oba načina. Nasjeckajte jagode, stavite na kremu i posipajte borovnicama kao i pistacijama.
 
Voćna pita justcakegirl
Ostavite ih u hladnjaku preko noći da se krema stisne i poslužite. Ako ste se odlučili staviti voće na stisnutu, možete to napraviti prije serviranja.
 
Voćna pita justcakegirl 
Voćna pita justcakegirl 
Tihana Koprek
Objavljeno: 24.05.2015. u 10:35

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p