By Marta Duvnjak, 14.11.2023.
Ako je vaša idealan vikend podrazumijeva šalicu toplog napitka i neku sočnu slasticu pronašli smo recept koji se ne preskače. Na profilu domaćeg gastro influencera, koji je svojim pratiteljima poznat Hungry Mile uočili smo recept za sočnu štrucu od maka koja izgleda kao ono što nam treba na tmurni jesenski dan.
Recept se sastoji od nekoliko glavnih sastojaka, a ono što mu daje neodoljiv okus, uz mak, je aroma limuna. U nastavku prenosimo recept koji je Mile Butorac podijelio na svom Instagram profilu.
Sastojci:
4 jaja srednje veličine
200 g šećera
1 vanilin šećer
Pola žličice soli
180 ml suncokretovog ulja
svježe ribana korica 2 limuna
100 ml mlijeka
100 ml soka od limuna
250 g brašna
50 g maka
1 prašak za pecivo
Glazura:
120 g šećera u prahu
sok pola limuna

Postupak:
Prije nego što počnete s pripremom štruce, upalite pećnicu i zagrijte na 180 stupnjeva. Zatim u dubokoj zdjeli izmiksajte dodajte jaja, šećer i vanilin šećer, miješajte na najjačoj brzini sve dok ne posvijetle i udvostruče volumen.
Smjesi dodajte ulje, koricu limuna, mlijeko, limunov sok, te prstohvat soli. Dobro izmiješajte.
U zasebnoj posudi pomiješajte suhe sastojke – brašno, mak i prašak za pecivo. Zatim postepeno umiješajte smjesu od jaja i sjedinite uz pomoć špatule ili kuhače. Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite 45 - 50 minuta.
Dok se štruca peče, napravite glazuru. U zdjelici pomiješate šećer u prahu pa mu malo po malo dodajte limunov sok. Sve miješajte cijelo vrijeme i prestanite s dodavanjem soka kad dobijete gustu, ali mazivu glazuru. Odmah premažite kolač i pospite s dekoracijom po izboru.
Objavljeno: 14.11.2023. u 15:52