GASTRO

Specijaliteti koje morate probati do kraja Adventa u Zagrebu

Jeste li već kušali sve?
advent u zagrebu
Da nas netko upita koja je najaktualnija zagrebačka tema posljednjih tjedana, bez razmišljanja bismo ispalili - Advent. Najbogatiji i najveseliji dosad, Advent je ove godine okupirao metropolu. Gotovo da nema kutka grada u kojem se nešto ne dešava, i to nam se jako sviđa. Okupane raznim mirisima, ulice su žive, jede se na gradskim trgovima, s kuhanim vinom u ruci se šeće parkovima, na mnogobrojnim kućicama se zagrijava za izlaske, a pomisao da će zabava za oko tjedan dana doći svome kraju se pokušava ignorirati.

Prije nego što Zagreb utihne i upadne u tradicionalnu siječanjsku melankoliju, predlažemo da iskoristite preostale dane manifestacije Advent u Zagrebu, kušate sve ono što dosad niste i učinite ovaj blagdanski tjedan doista najveselijim u godini. A ako već niste pronašli svoje gastro favorite i još uvijek ste u nedoumici kada vas netko upita gdje ćete na kuhano vino ili zalogaj u hodu, nakon što smo vas detaljno proveli kroz gastronomski dio Adventa u Klovićevim dvorima, pripremili smo i kratki last minute vodič kroz specijalitete cijelog Adventa.

Bota Šare
Bota Šare
Kao jedan od apsolutnih favorita i iznenađenja ovogodišnjeg Adventa nametnula se kućica dobro poznate obitelji Šare čiji su restorani u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku i Malom Stonu sinonim prvoklasne ribe i morskih specijaliteta. Žudite li za pravim okusom Dalmacije, na Europskom trgu u kućici Bota Šare možete probati vrhunske stonske kamenice po cijeni od 10 kuna, ali i jedno od najboljih (domaćih) kuhanih vina Adventa. Na Europskom trgu se nalaze i već tradicionalni i provjereni sendviči Bistroa 75, a kakvi se burgeri pripremaju u Dalmaciji otkrijte na kućici DeBelly, poznatog splitskog hostela i restorana. Premišljate li se koji odabrati, prijedlog je Truffle burger ili Tullamore Whiskey burger s umakom od tamnog piva i whiskeyja.

curry bowl
Ako ste pak raspoloženi za nešto egzotično, odmah iza ugla, u kućici šrilankanskog restorančića Curry Bowl u Kurelčevoj, obavezno probajte Kotthu, specijalitet s jajetom za koji nam je svojedobno vlasnik restorana ispričao kako je ekvivalent našem bureku ili toplom sendviču. Kotthu se, naime, na Šri Lanki jede nakon svakog izlaska, pa nema razloga da i svoj ne začinite ovim finim jelom. U Kurelčevoj vas čeka i najfinija Germknedla, i to u kućici Aztec. S potpisom je RougeMarina, posipana makom, u umaku od vanilije i, ono najbitnije, napravljena od domaće smjese. Aztec nudi i dobar burrito, dok ćete po najfiniju kobasicu svratiti do kućice, tj. prikolice restorana RougeMarin. Tu se nude portugalska, španjolska i poljska kobasa s grilla na drveni ugljen, a dovoljno je reći kako Linguicu (portugalsku) baš svi hvale.

rougemarin
rougemarin
Krenete li iz Kurelčeve u Martićevu, gdje je svoje mjesto našao Market u Martićevoj, zagrijte se varivom u Otto&Frank kućici, a nađete li se u Tomićevoj svakako sa sobom ponesite istarski zalogajčić iz Vodnjanke. Komadići pršuta i sira u simpatičnom smotuljku idealni su uz vino. U istoj šarmantnoj ulici krije se i kućica Vrata Kornata gdje će gurmani doći na svoje. Ovdje su dalmatinske specijalitete poput bakalara, brudeta od morskog psa ili juhe od sipe ponudili kornatski i murterski restorani koji su se za ovu priliku spojili u sjajan gastronomski doživljaj.

germknedla aztec
Nakon što se stubama popnete do Gornjeg grada, preporuka je svratiti na Stross na riblju juhu u kućicu Tezok s Visa. Sarma u šlafroku se krije u kućici Gavella na Vranicanijevoj livadi, a kao šećer na kraju, valja kušati izvrsnu Mundoakinu šiš kobasicu zbog koje se na platou Gradec posljednjih tjedana stvaraju dugački redovi ili pak odlične Empanadas de Mundoaka i Mundo dulce brownie. Na prave domaće palačinke pečene na tavici svratite u Pod starim krovovima na Adventu u Klovićevim, a na ukusne kobasice sa slatkim senfom u Kobasu.

mundoaka
mundoaka
Matea Martek
Foto: Dario Dunaj
Objavljeno: 26.12.2016. u 16:23

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p