GASTRO

Starbucks otkrio zašto ne želi otvoriti svoju poslovnicu u Hrvatskoj, a razlog bi vas mogao itekako iznenaditi!

Zašto Starbucks zaobilazi Hrvatsku?
U Sjedinjenim Američkim Državama, Starbucks je postao pravi sinonim za 'coffee rutinu', a njihovi 'stylish' lokali raspršeni su po svim američkim gradovima, pa i onim najmanjima. Starbucks je s godinama postao gotovo jednako popularan i u Europi, no neke europske i svjetske zemlje, uključujući Latviju, Litvu, Albaniju, Izrael i Hrvatsku, ni dan danas nemaju Starbucksove poslovnice, bez obzira na veliku ljubav i tradiciju koju svaka od navedenih zemalja gaji prema ovom popularnom napitku... Zašto je tomu tako?

Starbucks se zaista suzdržava od otvaranja svojim lokala u ovim zemljama, a jedan od ključnih razloga leži u njihovom uvjerenju da bi se vrlo teško natjecali s lokalnim kafićima koji nude kavu kvalitetniju od standardne Starbucksove ponude. I zaista, kava u Europi ima poseban kulturološki značaj, a u mnogim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, ono što se događa tijekom ispijanja kave jednako je važno kao i samo piće - uzorci ponašanja dok ispijamo kavu postali su sastavni dio tradicije. Iako je Starbucks razmatrao upravo Zagreb kao moguću polazišnu točku na hrvatskoj sceni, financijski izračuni ukazivali su na brojne izazove širenja poslovanja u zemlji. Najveći problem predstavljaju brojni 'specialty coffee' lokali koji nude nevjerojatno kvalitetnu kavu po znatno pristupačnijoj cijeni od onih koje nudi Starbucks. Quahwea u Zagrebu, splitski D16 Coffee i Cogito Coffee samo su neki od primjera vrhunskih lokala zbog kojih bi Starbucks morao prilagoditi svoj model kako bi postao ne samo prolazni trend, već i velika konkurencija na našem tržištu.

Osim toga, Hrvati, poznati po uživanju u šalici kave s prijateljima u lokalnim kafićima, ne prihvaćaju koncept velikog prometa kupaca koji je karakterističan za Starbucks. Starbucksov model brze konzumacije ne uklapa se u opuštenu atmosferu hrvatskih kafića, a ni koncept velikih kava za van nije dobro prihvaćen. Kroz svoj opušteni pristup životu, Hrvati pokazuju tendenciju da žive polako, te baš uvijek pronađu vremena za šalicu užitka, što se potpuno razlikuje od koncepta koji prodaje Starbucks. Tako će Starbucks, ako ikada misli otvoriti lokal u Hrvatskoj, morati promijeniti svoj pristup ka onom koji cijeni opuštenost, druženje i uživanje u svakom trenutku, a čini se da se to neće dogoditi u skorijoj budućnosti... Do tada, uživamo u lokalnim šalicama kave koje su, po svemu sudeći, nemjerljivo kvalitetnije od onih koje nude najpopularniji lokali kave na svijetu!

Foto: Pexels, Unsplash
Objavljeno: 20.11.2023. u 09:53

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p