Jesen je u Zagreb stigla silovito. Zanimljivi food festivali koji su oživjeli centar grada, novi restorani koji su ispunili očekivanja već s prvim danima i uzbudljivi sezonski jelovnici razlozi su zbog kojih smo instantno zaboravili na ljeto. Ubacili smo se u jesensko stanje uma, prigrlili sve promjene i krenuli u pohod na novitete domaćih gastro adresa. Dalmatinski su nas restorani i bistroi ovog ljeta razmazili, tetošeći naša nepca laganim mediteranskim kreacijama, no ništa manje nećemo uživati ni u kontinentalnim specijalitetima narednih tjedana. Stoga, ovog mjeseca selimo na kontinent i kušamo jela na nekim od najpopularnijih zagrebačkih adresa. Bilo da je riječ o pauzi za ručak, večeri s poslovnim partnerima, zalogaju uz čašu vina i pretresanju novosti s prijateljicom ili slasticu uz kavu s mamom, kratimo vam proces odluke i donosimo nekoliko prijedloga ravno iz zagrebačkih restorana. Pod Zidom Bistro & Wine Bar U novouređenoj terasi možda više ne možemo uživati zahvaljujući dolasku nižih temperatura, no mnogo je drugih razloga za posjet bistrou i wine baru Pod Zidom. Osim vrlo ugodnog prostora idealnog za jesenske dane, s aktualnog menija svakako vrijedi probati tartarski od volovog srca. Zinfandel’s U otmjenom Zinfandel’su u sklopu Esplanadea caruje chefica Ana Grgić čiji su talent i kreativnost neupitni, a spoj domaćih namirnica i svjetskih okusa među najukusnijima u metropoli. Zinfandel’s vam predlažemo za nedjeljni ručak u duhu starog Zagreba, a u slučaju da ste dovoljno odvažni, isprobajte prženi teleći mozak s jajetom i listićima tartufa. Voncimer Restoran Voncimer u Kući arhitekture ORIS je nedavno predstavio novi koncept čiji su autori Tetiana Ostrogliad i Andrii Plotnikov iz Ukrajine. Na čelu s chefom Kostiantynom Lukianenko, Voncimer je u jesen ušao s internacionalnim menijem za kojeg gastro stručnjaci imaju samo riječi hvale. Jelo koje se nametnulo kao specijalitet jest Varenyky, tradicionalno ukrajinsko jelo koje se sastoji od valjušaka punjenih nadjevom od svinjetine ili jetrica s umakom od kisela vrhnja ili hrena. Noel Jedan od najiščekivanijih i najambicioznijih restorana u Zagrebu s prvim je danima osvojio kritičare, ali i nepca posjetitelja. Koncept fine dinninga u Noelu je stigao u kombinaciji s bistrološkim dnevnim menijem i izvrsnom ponudom vina i koktela, a kao djelić ukusne ponude nove zvijezde zagrebačke restorantske scene izdvajamo brancina s blitvom i krumpirom u interpretaciji chefa Gorana Kočiša. O'Hara Jedna od najpoznatijih i najboljih zagrebačkih pizzerija s novom je sezonom zaokrenula priču i ponudila prave napoletanske pizze, Napoletane STG, nadmašivši sama sebe. Romana je otišla u povijest, a u fokusu je tijesto, uz poneke promjene na području pripreme sastojaka. Naša preporuka je slasna Margherita s pomidorima, češnjakom iz domaćeg uzgoja, sušenim oreganom, maslinama... Louie Cafe & Kitchen Nađete li se na Novoj Vesi, preporuka je svratiti u atmosferičan Louie. Bistrološki menu donosi jela koja malo tko ne voli, a među aktualnim specijalitetima predlažemo Teriyaki Losos ili dimljeni tuna steak. Bistrot Hemingway Dašak Pariza u Zagrebu osigurava nam već neko vrijeme Bistrot Hemingway u koji je pravi užitak svratiti na kavu ili kremastu juhu s pogledom na HNK. Naša preporuka je i kremasti rižoto, jelo s kojim se ne može pogriješiti. Divas Bistro Lijepi bistro u kojem se može pojesti fini ručak poznati je Divas u Martićevoj. Ove jeseni dobro će sjesti pečena paprika s aromatiziranom junetinom i prosom, pačja prsa ili fini falafel, redom specijaliteti s novog menija. Takenoko Poželite li pojesti dobar sushi u Zagrebu, novi i impresivno uređeni Takenoko nameće se kao ultimativni izbor. Japanska kuhinja koja će zadovoljiti i najzahtjevnije, s mnoštvom specijaliteta za isprobati. Nađete li se u nedoumici, preporuka je Nigiri s ježincem ili pak Age ebi sushi. Ab Ovo Bar uređen u art deco stilu u blizini parka Maksimir u kratkom se vremenu profilirao kao kvalitetan bistro pristupačnih cijena u koji mnogi vole svraćati. Menu s potpisom mladog chefa Filipa Horvata se mijenja na dnevnoj bazi i može se birati između nekoliko jela, a nećete pogriješiti ulovite li tuna burger od divlje jadranske tune, mlade blitve, rajčice, umaka od vrhnja i češnjaka, chilli saucea, krastavaca i domaćeg kruha. The Cookie Factory S otvorenjem novog prostora u Nemčićevoj 8, slatki je The Cookie Factory najavio i uzbudljive novosti. Naime, uz božanstvene Brownie a la Mode, cheesecake ili chocolate chip cookies, poznata je slastičarnica Telegramu otkrila kako će skoro početi proizvoditi vlastiti sladoled, ali i prodavati veliku kavu za van kakvu inače nudi Starbucks. U iščekivanju, u novi industrijski uređeni prostor sa žutim detaljima svratite na dobro poznate slastice. Mak Na Konac Favorit na zagrebačkoj slastičarskoj sceni pod vodstvom vrsne Petre Jelenić uskoro će se otvoriti na još jednoj adresi, a dotad u Mak Na Konac svraćamo na pravu jesensku slasticu - tart od tikve. Podloga od prhkog tijesta, krema od muškatne tikve s vanilijom i tikvica od marcipana na vrhu - zvuči neodoljivo. M.M. Foto: Facebook
Doznajte sve o prvoj domaćoj pop-up večeri Jedinstvena gastro avantura u kojoj ćete poželjeti sudjelovati
Stvorite zalihu koja će vas adekvatno popratiti u bilo kojoj prilici Kako kreirati vlastiti vinski podrum?
4 brza, jednostavna i nevjerojatno ukusna recepta koja morate isprobati FASHION.HR culinary diaries: Kako izgleda doručak u našoj redakciji?
Znamo kako zasladiti nadolazeći Dan zaljubljenih Ovog Valentinova uživamo u ukusnim tortama omiljene zagrebačke slastičarnice
Znamo kako iznenaditi dragu osobu ovog Valentinova Ne znate kako ovog Valentinova iznenaditi dragu osobu? Imamo jedan originalan prijedlog za sve ljubitelje vrhunskog vina!