GASTRO

Što to Zagreb Burger Festival čini najpopularnijim food festivalom u metropoli?

Prošetali smo Strossmayerovim trgom ne bi li doznali odgovor
zagreb burger festival
Zagrebačka je subota, rano poslijepodne. Centar grada i ono ni vrit ni mimo vrijeme, period smiraja i pustih ulica između jutarnjih kava s papirnatim dnevnim aktualnostima u ruci i laganih večernjih zagrijavanja za izlaske. Kiša lijeva od ranog jutra s pauzama dovoljno dugima da uhvati snagu za novi zamah, novi potop s kojim se temeljitije briše svaka naša naivna misao o nastavku ljeta, blijedi svaki onaj griz carpaccia od tune i nestaje mjehurić rosea u orošenoj čaši.

Dan je kao stvoren za propitkivanje bitka ili pak zanemarivanje istog uz novu sezonu Narcosa i kutiju Domaćica. Ipak, jedan komadić Zagreba dokazuje suprotno. Ljupki i najčešće zanemareni djelić Lenuzzijeve potkove, koji se inače sklanja pred zaposlenosti elegantnog Zrinjevca i gizdavog Tomislavca, prkosi kišnoj subotnjoj letargiji. Sa Strossmayerovog trga se zrakom šire omamljujući mirisi, miješaju se sa žamorom i nadovezuju na glazbu koja se na pozornici netom uštimava. Zagreb Burger Festival broji svoj treći dan, i čini se da je centar grada okupirao još snažnije nego prošle, debitantske mu godine. Dok se kiša slijeva sa suncobrana te tmurne subote, moči šankove, natapa tenisice i razvodnjuje pivo, ljubitelje zvijezde aktualnog festivala vremenske nepogode, čini se, smetaju koliko i limeta u Mojitu. Burgeri se jedu pod kišobranima, krošnjama i krovovima kućica, umak koji curi po prstima narušavajući pomnu konstrukciju burgera se zanemaruje, kroz kišne kapi se izvikuju brojevi narudžbi i dobra atmosfera caruje. U tucet je burger kućica užurbano, njihove se arome sudaraju u zraku, a recepture se evidentno natječu u originalnosti. Poput sličica u albumu, posjetitelji i novinari gotovo svih relevantnih medija skupljaju kolekciju okusa svakog burgera koji se nudi na ovogodišnjem festivalu, razglabajući i izvještavajući potom o najfinijima i najinovativnijima.

zagreb burger festival
zagreb burger festival
zagreb burger festival
zagreb burger festival
zagreb burger festival
Druga je godina Zagreb Burger Festivala na maleni trg u centru dovela burger barove iz Dubrovnika, Splita, Fažane, Pule i Zagreba te je, sudeći i prema ovoj kišnoj suboti u centru grada, ali i po medijskoj pažnji, još jednom potvrdila da popularnijeg od burgera u Zagrebu trenutno nema. RougeMarin, Submarine, 50 A Burger&Champagne bar, Barba, Arboretum Pub, Toto’s burger bar, Mason burgers & stuff, Špiro, Maredo, Burger Factory i Kitchen&Grill Plac na Strossmayerovom su trgu svim gladnim nepcima ponudili kreativne i drugačije specijalitete koji dokazuju da se nekoć jeftini junk food pretvorio u pravo gurmansko iskustvo u kojem se koriste vrhunski sastojci. Ove godine se tako na Zagreb Burger Festivalu kušati može revijalno dobar burger starog majstora domene, RougeMarina, koji na dnevnoj bazi nudi nove kreacije pa smo tako kišne subote u kućici zatekli "Ličanina u Zagrebu" u sklopu kojeg se nudio burger s mesom divlje svinje i junetinom popraćen mladim špinatom, ličkim škripavcem, rajčicom, ličkim polama sa špekom i basom s češnjakom. Pulski je Mason Burgers & stuff na čelu s Ivanom Zidarom, inače stručnjakom na polju pekarstva, ponudio Masona (panceta, jaje na oko, zelena salata, bbq umak), popularnog Špaletu (junetina, špaleta, istarski kravlji sir, rukola, umak / sjemenke gorušice, malvazija i maslinovo ulje) te ZGB (dimljeni goveđi jezik, jabuka, kupus, umak / hren ili bbq). Izdvaja se definitivno i Arboretum Pub iz Fažane, inače prvi burger bar u Istri, koji je u Zagreb stigao na krilima zanimljivih spojeva okusa, poput Factory burgera s junetinom crni angus, džemom od borovnica, maslacem od kikirikija i pancetom ili Trufflea s junetinom crni angus, umakom od gljiva i tartufa, sirom, jajima i svježom salatom, s time da su dva nova burgera u ponudi svakog dana.

Dašak Dalmacije je stigao s obitelji Obradović koji su svog dubrovačkog Barbu odlučili pokazati kontinentalcima i ujedno ispitati isplativost dovođenja Barbe u Zagreb, ponudivši isključivo autentičnu jadransku priču - svoj najpopularniji burger od hobotnice, burger od jadranskih kozica, onaj od jadranske tune te onaj najintenzivniji, od srdela. Tu je i Green Point, jedina kućica s burgerima za vegetarijance u kojoj se izdvaja burger od seitana, kao i prošlogodišnji pobjednik festivala Submarine, dok se od strane Zagrepčana već prepoznata živahnost i dobra energija 50 A Burger&Champagne bara iz Vlaške definitivno osjeća i na Strossmayerovom trgu, gdje se zaobići ne smije Hvar burger jer, kako nam je rekla Ivana Ajtić, u 50-ju rade sami sve osim ketchupa, a izvrsno uz burger ide šampanjac ili prosecco koktel.

zagreb burger festival
zagreb burger festival
zagreb burger festival
zagreb burger festival
Osim burger kućica na Burger Squareu, na ovogodišnjem Zagreb Burger Festivalu izdvaja se i Grill zona s Big Green Eggom i Slast&Mast brendom koji na domaćem tržištu propagira meso najbolje kvalitete. Big Green Egg nudi janjeće burgere, dok se iz Slast&Mast prikolice moraju probati kotleti mlade janjetine s domaće farme. Tu su i Sweet te Kid's zona, kao i Spice&Health District u sklopu kojeg Tvornica zdrave hrane nudi svoje izvrsne veganske i bezglutenske proizvode, Kredenca zdravlja proizvode malih hrvatskih OPG-ova, Spice Up i Harissa začine, a Volim ljuto svoje umake. Mojita i Cuba Libre kokteli u izdubljenim ananasima i lubenicama sve žedne čekaju tik do pozornice u Havana baru, dok Beefeater Gin s druge strane nudi cijeli dijapazon osvježavajućih ginova.

zagreb burger festival
zagreb burger festival
zagreb burger festival
Veći i još zanimljiviji od uspješnog prošlogodišnjeg prvog izdanja, Zagreb Burger Festival je u svom drugom izdanju nedvojbeno polučio uspjeh, što nas je nagnalo da i same izlagače upitamo čemu zahvaljuju redove koji se ispred njihovih kućica stvaraju bila kiša ili sunce. "Burgeri su popularni jer mislim da su ljudi na njih jako dugo čekali. Dosad je postojala jedna opcija koja je bila McDonald's, a u doba kada svi putuju i imaju pristup internetu postalo je jasno kako su u svijetu aktualni upravo burgeri", objasnila nam je Ivana Ajtić iz 50 A Burger&Champagne bara, na što se nadovezao i Miho Obradović iz Barbe: "Popularnost burgera zahvaljujemo brzom životu i novim generacijama. Naši su roditelji nekoć sporije živjeli i ljetovali, isprobavali jedan po jedan restoran, dok naše generacije danas imaju sedam dana ljetovanja u kojima obilaze otoke, Split, Zadar, Šibenik, Dubrovnik... Tako imate nekoga tko dođe u Dubrovnik na 24 sata i nema tri-četiri sata na raspolaganju za sjedenje u jednom restoranu. Želi pojesti nešto brzo, kvalitetno i ne preskupo, što Amerikanci zovu street food. Mi smo naprosto pratili taj trend u Barbi i vidi se da smo pogodili. Burger apsolutno može biti kvalitetna hrana, što ovisi o sastojcima".

Nicoletta Balija, vlasnica Arboretum Puba u Fažani nam je pak rekla kako smatra da je festivalska lokacija sjajna, baš kao i atmosfera te glazba: "Svi su pozitivni i zainteresirani probati nove okuse, što smo uostalom i željeli priuštiti posjetiteljima. Oni koji se ustručavaju probati nešto novo, jednom kada se odvaže prestaju biti skeptični. Dosadno je jesti cheeseburger s lukom i pomidorom, to svi možemo doma napraviti. Mi imamo skoro 40 burgera na meniju u Fažani, što je definitivno znak da se može eksperimentirati s burgerima. Bez obzira na kišu, Zagrepčani izlaze, što ne bi bio slučaj u Puli. Mislim da je veliki mamac posjetiteljima to što se nude drugačiji specijaliteti, što je ujedno poticaj i za nas kreatore da stalno eksperimentiramo".

Dok izlagači čekaju kraj festivala da podvuku crtu i evidentiraju isplativost dolaska na Zagreb Burger Festival, organizatorima i posjetiteljima je već jasno jedno. Urbani đir, kreativna ponuda, dobra energija, burgeri kao pristupačna i trendi hrana, dobra glazba i praktični centar grada kockice su koje su se u slučaju Burger festivala posložile i učinile ga jednim od najuspješnijih food festivala u metropoli. 

zagreb burger festival
zagreb burger festival
zagreb burger festival
Zagreb Burger Festival powered by Heinz možete posjetiti do 24. rujna 2017.

Foto: Dario Dunaj
Objavljeno: 18.09.2017. u 10:56

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p