GASTRO

Sve je krenulo kao hobi, a Nina Šarić sada vodi uspješan slastičarski brend: 'Vjerujem da je ovo tek početak jedne velike priče'

Ima samo 26 godina, a već je radila uz bok priznatim svjetskim chefovima

Nina Šarić mlada je poduzetnica, zaljubljenica u slastičarstvo i ime u svijetu gelata na koje biste trebali obratiti pažnju. Njena priča kreće iz malog mjesta u Hercegovini, Prisoja, po kojem je i njen brend "Pri suncu luxury gelato" dobio ime. Ovu ambicioznu slastičarku pokreće ljubav prema poslu, perfekcionizam i nezaboravna iskustva koja želi pružiti svojim kupcima kroz okuse gelata koje sama kreira.

Već nakon srednje škole i za vrijeme studiranja krenula je s edukacijama u području slastičarstva, a kasnije i gelato škole u Italiji. Nakon fakulteta pokrenula je vlastiti brend i proizvodnju u Zagrebu, a do tada se već inspirirala gledajući i slušajući najbolje svjetske chefove i radeći uz bok poznatim imenima u svijetu slastičarstva kao što su MOF chef Guillaume Mabilleau i Johan Martin. U želji da sva svoja znanja i iskustvo prenese na domaće tržište i upozna publiku sa svijetom gelata do danas samostalno vodi uspješan posao o kojem nam je sve ispričala u nastavku.

Kako si se našla u svijetu slastičarstva? Je li to nešto što te oduvijek zanimalo?

U svijetu slastičarstva sam već skoro deset godina. Oduvijek sam posebno voljela slastice jer obično torta ili desert nekako obilježi svako slavlje pa me to jako privlačilo. Sve vezano za slastičarstvo krenulo je kao hobby, nastavilo se pohađanjem profesionalnih edukacija i masterclassova za slastičarstvo te škole za gelato u Italiji.

Nakon što sam završila Prehrambenu tehnologiju na Prehrambeno - biotehnološkom fakultetu krenula sam u samostalne vode i pokrenula svoju firmu i brend “Pri suncu luxury gelato".



Kako bi sebe opisala u nekoliko riječi? Tko je Nina Šarić?

Da se moram opisati ukratko, rekla bih da sam teški perfekcionist koji teži savršenstvu u svakom pogledu, po prirodi pesimist i introvert, ali me ljudi doživljavaju baš suprotno, kao jako pozitivnu, nasmijanu i vedru osobu. Nekad se baš previše fokusiram na poslovne obaveze koje su mi trenutno prioriteti pa još uvijek učim balansirati posao i privatni život koji trenutno malo trpi. Često mi ljudi kažu da imam jak karakter i izražen stav, ali osobno se baš tako i ne doživljavam.

Kao mlada poduzetnica pred kojim si se sve izazovima našla u pokretanju vlastitog posla i kako si ih riješila?

Izazova je bilo od samih početaka pa sve do danas, a bit će ih naravno uvijek. Smatram da je u ovom poslu, odnosno poduzetništvu, jako bitno iskustvo koje se ne može naučiti nego se mora steći, a to sve dolazi s vremenom. Ranije sam se puno stresirala oko nekih manjih problema, a danas me puno manje stresiraju i neki veći problemi.

Rekla bih da se kod ljudi najveći otpor stvara kad vide kako sam rano krenula u samostalne vode, trenutno imam 26 godina, pa nemaju baš povjerenja što je skroz uredu, ali sada nakon nepune tri godine firme vidim da se ti stavovi mijenjaju. Puno novih klijenata se javlja, a ima i jako puno ljudi koji sa mnom surađuju od samih početaka sve do danas. Uvijek me to najviše razveseli.

Vodiš li cijeli posao samostalno i kako izgleda jedan tvoj uobičajen radni dan?

Trenutno u proizvodnji i na kućici imam već jako dobro uigran i ozbiljan tim s kojom je baš zadovoljstvo raditi pa mi to puno olakšava svakodnevni posao. Ujutro sam većinom u proizvodnji i uredu gdje rješavam neke tekuće obaveze, zatim obično imam neke sastanke ili dogovore, a popodne već kreće planiranje sljedećeg dana te ako imam koju poslovnu obavezu ili event navečer za posjetiti, time završavam dan. Jedino za što uvijek izdvajam vrijeme u danu je trening bez kojeg ne mogu funkcionirati, to me priprema fizički i psihički za sve što me čeka kasnije.



Slastičarstvo je tvoja specijalnost, no Pri suncu je postao i popularan 'gelato' brend. Što te privuklo tome?

Gelato je naš glavni proizvod te planiram u budućnosti poslovanje što je više moguće usmjeriti samo prema toj smrznutoj slastici. Kod gelata me privukla filozofija koja se krije iza tog proizvoda, a to pokušavam prenijeti i na svoju publiku - emocije, romantiku, jednostavnost i savršenstvo okusa.

Prije tri godine imala sam jednu viziju o "Pri suncu", a sada imam skroz drugu viziju o brendu i u kojem smjeru želim ići. Ali korak po korak, vjerujem da je ovo tek početak jedne velike priče.



Kreiraš sama vlastite okuse? Kako izgleda cijeli proces i otkud inspiracija?

Sve okuse sama kreiram i smišljam, od okusa gelata, kombinacije sladoleda na štapiću pa do okusa i vizualnog izgleda slastica. Naravno uvijek se dogodi neka blokada ili period gdje jednostavno nema inspiracije, ali smatram da ništa ne treba siliti samo zato što se nešto od tebe,firme ili brenda očekuje. Stvari se trebaju raditi promišljeno, ali opet s dozom spontanosti i intuicije, pogotovo kad pričamo o kreativnoj strani posla - novim okusima, proizvodima i slično.


Možeš li s nama i čitateljima podijeliti što pripremiš sebi u 5 minuta kad te uhvati želja za slatkim?

Iskreno u privatno vrijeme uopće nisam u kuhinji, to me nikako ne privlači. Ne sjećam se kad sam doma zadnji put nešto slatko pripremila. Ako me ulovi kriza za slatkim obično otvorim jednu od škrinja u proizvodnji i pojedem neki popsicle, a doma imam uvijek zdrave pločice ili čokoladicu koja popravi situaciju.

Foto: privatna arhiva, Instagram
Objavljeno: 11.09.2023. u 11:17

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p