GASTRO

Tko se krije iza domaćeg kruha o kojem svi pričaju?

Maja i Kruh - alternativna pekarnica koju ćete obožavati

Maja i Kruh 
Istraživanja kažu kako je miris svježeg kruha jedan od najugodnijih mirisa koji poznajemo. Mi ćemo biti tako slobodni pa u kombinaciju dodati još i kavu te sa zadovoljnim smiješkom klimnuti glavom u znak potvrde. 

Doista, ustajanje u ranu zoru uz ove se dvije mirisne bakanalije čini manje strašnim, a cijela stvar postaje još primamljivijom ako je riječ o zdravom, domaćem i u potpunosti prirodnom kruhu. Ako baš kao i mi teško odolijevate ovoj osnovnoj namirnici, moramo vas upoznati s Majom Marković, mladom umjetnicom koja se krije iza šarmantnog projekta Maja i Kruh. Mala alternativna pekarnica proizvodi jedinstveni kruh koji na kućne adrese naručitelja dolazi pažljivo upakiran i cijena mu je između 20 i 30 kuna. Zašto Majin kruh iz dana u dan ima sve više obožavatelja, a upiti raznih zagrebačkih bistroa o suradnji ne prestaju stizati, doznajte u našem intervjuu s mladom poduzetnicom.
 
maja i kruh 
Za početak vas moramo upitati kako se diplomirana slikarica pronašla u pečenju kruha?

Već desetak godina, paralelno sa svojim umjetničkim djelovanjem, privatno ekperimentiram i učim o kruhu i tijestu, a velik utjecaj imao je i sezonski posao u restoranu Tovjerna Sesame u Dubrovniku gdje se svaki dan peče kruh koji se poslužuje u restoranu. Često bih tamo dobila zadatak brinuti se za pečenje kruha koji će se kasnije posluživati uz ručak ili večeru gostima restorana i to mi je bilo najslađe odraditi od svih restoranskih zadataka (uz izradu domaće tjestenine i kolača)!
  
Po čemu se kruh iz pekarnice 'Maja i Kruh' razlikuje od standarde ponude na koju smo navikli?

Kruh iz pekarnice u nastajanju razlikuje se, rekla bih, po svemu. Od samog početka, a to je divlji kvasac (iliti kiselo tijesto) koji sama izrađujem. Također, riječ je o još uvijek ne prevelikim količinama pa svaki kruh zadržava svoju osobitost i okus. Zasad moji kruhovi nastaju eksperimentalno, još uvijek u kućnoj radinosti i ručno su miješani (za prijatelje i poznanike) i zaista dobivam mnogo podrške jer se ljudima svidjela ta ideja alternativne pekarnice i kruha koji ima pomalo arhaični okus. Sve skupa doživljavam kao ekstenziju mog djelovanja kao umjetnika, nekako je neodvojivo. A i pakiranje koje sama izrađujem i potpisujem za onoga kome kruh ide daje osobnost cijelom projektu.

Kakvi ste kad su u pitanju sastojci?

Sastojci su, naravno, najvažniji, oni određuju kvalitetu i okus kruha. Važno mi je da su organskog podrijetla jer želim u potpunosti prirodni kruh bez aditiva. Kupujem brašno iz mlinova koji brašno tretiraju na tradicionalan način. Kvasac je također moja proizvodnja, kao što sam već napomenula. Sve utječe na okus kruha jer svaki je detalj bitan. U takvom procesu vi ste samo medij koji preuzima obveze hranjenja kvasca, a ostalo je prepušteno uvjetima u kojima pripremate svoj kvas i kruh (temperaturi, vlazi, brašnu pa čak i trenutnom raspoloženju). Ne znam koliko je to isplativo, ali znam da će uvijek biti kupaca koji će prepoznati dobar kruh kao osnovnu namirnicu.
 
maja i kruh 
maja i kruh  
maja i kruh 
Koje vrste kruha trenutno možemo naći u vašoj ponudi? Jesu li kupci već probrali svoje favorite?

Trenutno učestalo pečem oko pet vrsta kruha: raženi s apple ciderom, bijeli za’atar, bijeli sa sjemenkama, integralni, kruh s pet vrsta brašna. Ponuda se, naravno, širi. Imam mnogo ideja što učiniti od kruha... :)

Što je ono krucijalno pri izradi najfinijeg i najkvalitetnijeg kruha? Postoji li tajna savršenog kruha?

Svatko može ispeći zaista kvalitetan kruh, tajna je u svakodnevnoj pripremi tijesta i konstantnom pečenju kruha jer se svakim novim pečenjem ispravljaju nedostaci od onog prethodnog pokušaja. Krucijalni su naravno kvalitetni sastojci, kao i interes i strast. 
 
maja i kruh 
maja i kruh 
Nedavno ste se ozbiljno upustili u proizvodnju kruha i otvorili svoje poduzeće. Je li bilo teško skupiti hrabrost i otisnuti se samostalno u ovakvu vrstu proizvodnje?

Nije, nisam imala vremena skupljati hrabrost. :) Našla sam se na životnoj prekretnici i morala sam brzo odreagirati na nastalu situaciju, pa eto, grlom u jagode. Nisam puno razmišljala, ali ideja je bila davno u glavi pa je logično da ju sad napokon realiziram!

Kako možemo doći do vašeg kruha? Kakav je proces naručivanja?

Ljudi sada svakodnevno pitaju o kruhu i naručuju na Facebook stranici Maja i Kruh. U pripremi su i neke poslovne suradnje, no to još treba razraditi. Još uvijek držim distancu od prevelikih narudžbi jer radim sama i limitirana sam brojem kruha koji mogu proizvesti. Upravo sam u pregovorima s nekoliko zanimljivih mjesta u Zagrebu koji žele imati Maju i kruh u ponudi. No, to će sve biti objavljeno na Facebooku kad bude konačno.
 
maja i kruh 
U planu je i otvaranje prave pekarnice, no ona će se zasigurno dosta razlikovati od svih ostalih. Možete li nam otkriti par detalja?

Ah, to doista jest moja želja i ambicija. Svakako bih to pokušala napraviti i sigurna sam da će biti posebno mjesto, jer je Zagreb zaista spreman za to. Mala coffee shop pekarnica sa svim pripravcima od mog kruha i finom kavom (od bruscheta za doručak, marmelada na kruhu za doručak...)

Za kraj, moramo vas pitati je li i vama miris svježeg kruha ujutro jedan od najdražih mirisa na svijetu?

DA!

Matea Martek
Foto: Marija Gašparović, Ana Zubak, Marko Ercegović

Objavljeno: 01.10.2015. u 15:38
Tagovi: intervju

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p