GASTRO

Tko se krije iza najoriginalnije zagrebačke večere?

U Gastro.Lab.Sobu zaljubit će se svi hedonisti


Underground restoran, supper club ili restoran iza zatvorenih vrata nazivi su koji opisuju formu nešto ekskluzivnijeg večeranja u intimnoj kućnoj atmosferi. Pod pojmom ekskluzivno ne misli se nužno na cjenovni rang, već na broj ljudi koji se mogu naći za stolom, isprobavajući nove recepture i svakojake delicije kakve bi u tradicionalnim restoranima stajale pravo malo bogatstvo. 

Supper club nije novost na svjetskoj gastro sceni i u nekim kulturama postoji već desetljećima, a dokaz da Hrvatska ne kaska za ovim trendom dolazi u obliku Gastro.Lab.Sobe. Jednom mjesečno Dubravka Dujmović organizira doista posebna druženja na kojem se uživa svim osjetilima i koja su potvrdila činjenicu da kada nešto doista volite, ne smeta vam utrošiti i onaj posljednji atom snage u realizaciju.

Alisa u zemlji čudesa, Patuljci pojma nemaju, Voćka poslije kiše, Raca s placa ili pak Divlja večera samo su neke od tematskih večera održanih u Dubravkinom stanu i malo je reći kako izgledaju fantastično. Kako bismo iz prve ruke doznali detalje o ovom sjajnom projektu, na kratki razgovor priveli smo samu autoricu.
 
 
Ono što znamo jest da ste ljubitelji gastronomije, da su vaša druženja krasno stilizirana i da vaše stolove krase svakojake delicije. Ipak, želimo znati više. Tko se krije iza Gastro.Lab.Sobe i odakle ideja za projekt?

Osnivač Gastro.Lab.Sobe sam ja, Dubravka Dujmović. Po zanimanju sam diplomirani inženjer građevinarstva, radim u struci, a van radnog vremena radim stvari koje me zabavljaju i ispunjavaju. Za funkcioniranje Gastro.Lab.Sobe zaslužni su također moji prijatelji koji su uz mene od prvog dana, bilo moralnom podrškom bilo svojim angažmanom oko svake večere. Ima ih jako puno i ne mogu ih sve nabrojati ali moram izdvojiti neke koji se ne mogu izvući. To su moj dobri prijatelj Martin Pohl, koji sa mnom realizira dekoracije; Saša Žerajić koji mi je pomoć u kuhinji te sa mnom bude domaćin na večeri; Ivana Brzac, koja obožava fotografiju i najviše večera je prošlo kroz njen objektiv. Najveća moralna podrška, od prvog dana, mi je Valentina Lončarić koja ocjenjuje moje odluke, fotka, reže, poslužuje, radi sve što treba.

Još 2010. godine sam naišla na članak o Supper Clubovima po Londonu i od tada mi se ta ideja motala po glavi i čekala da je realiziram. Jako sam htjela imati svoj Supper Club jer mi je ideja bila totalno cool i činila se nedostižnom kako zbog toga što po zanimanju nisam kuhar i kako zbog toga što je Supper Club, kakav sam ja htjela, zahtijevao malo veći angažman. U svijetu postoji puno takvih klubova koje vode profesionalni chefovi, ali i amateri koji su pravi zaljubljenici u hranu baš kao što sam i ja. Tako sam i ja odlučila, prije dvije godine, otvoriti svoj vlastiti Supper Club, Gastro.Lab.Soba.
 
Gastro.Lab.Soba 
Gastro.Lab.Soba 
Gastro.Lab.Soba 
Kako točno izgledaju vaša druženja i kome su namijenjena?

Druženja započinju i završavaju za jednim stolom uz posluženu večeru. Za istim stolom sjedi do 12 ljudi koji se po obavijesti večere prijave i rezerviraju svoje mjesto. U intimnoj atmosferi doma, uz hranu, upoznaju se ljudi koji su baš tu večer htjeli doći kod mene na večeru. Dobrodošli su svi zaljubljenici u gastronomiju.

Tko je na večerama zadužen za hranu, a tko za dekoracije i osmišljavanje teme?

Za osmišljavanje jelovnika večere zadužena sam ja i biram ga po sebi… Tražim ono što bih ja voljela jesti, ali moram paziti na međusobno kombiniranje sljedova, načine pripreme hrane i ostalo. Non stop mi prijatelji pomažu u podizanju ljestvice koju moram dosegnuti tako da je svaka večera izazov. U kuhanju mi pomaže Saša Žerajić koji nakon svog posla u subotu dođe kod mene i bude sa mnom u kuhanju i posluživanju do kraja večere. Tema večeri mi nekako padne na pamet i nije vezana uz jelovnik, a onda mi moj prijatelj Martin Pohl pomogne oko dekoracija od početka do kraja.
 
Gastro.Lab.Soba 
Gastro.Lab.Soba 
Sada već imate pošten broj večera iza sebe. Koja je vama osobno do sada bila najluđa/najzabavnija za realizaciju?

Teško mi je reći jer me za svaku večeru veže posebna priča i svaka večera nosi sa sobom situacije koje su mi drage. Od početka do danas, kada gledam fotografije, sjetim se početaka i vidim napredak tako da je lijepo gledati i napredovanje cijele priče kroz svaku večeru. Svaka je posebna.
 
Kada je započela vaša ljubav s hranom? Što je prethodilo Gastro.Lab.Sobi?

Moja ljubav s hranom je započela kroz isprobavanja finih jela i istraživanja u kuhanju. Tako da je do Gastro.Lab.Sobe došlo zbog mog hedonizma koji sam dijelila s bliskim i dragim ljudima.

U svijetu je ovaj gastro trend poznat, no jeste li možda razmišljali o širenju projekta, možda na naše susjedne zemlje?

Jesam, razmišljala sam o tome i već imam plan ali za sada ćemo s time još malo pričekati.
 
  gastro.lab.soba 
gastro.lab.soba
 
Gastro.Lab.Soba 
Gastro.Lab.Soba
 
Gastro.Lab.Soba 
Gastro.Lab.Soba 
 
Matea Martek
Foto: Gastro.Lab.Soba
Objavljeno: 05.05.2015. u 13:32
Tagovi: Zagreb, prehrana, hrana

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p