GASTRO

Top jela koja morate probati u rujnu

Gastro kompas by FASHION.HR

gastro kompas by fashion.hr

Red škampi na buzaru, red sočnih kamenica, koja splitska pašticada, zalutala pizza nakon izlaska, a može i poneka lagana salata od hobotnice. I sve to zaliveno domaćim maslinovim uljem. Ovako nekako su izgledali ljetni dani koje već lagano stavljamo u kartonsku kutiju i pečatimo s onom Oprez! Izaziva nostalgiju oznakom.

Nipošto ne želimo sugerirati kako se ovih specijaliteta morate odreći s dolaskom rujna, no povratak iz mediteranskog đira u onaj kontinentalni neminovno mijenja naše i vaše jelovnike. Kako se nakon lutanja Dalmacijom i obilaženja konoba ili pak isprobavanja specijaliteta u svjetskim gradovima ne bi našli izgubljenima, donosimo rujanski gastro vodič koji možete izvući iz džepa u svakom trenu.

Vagabundo 
Vagabundo (Bol, Brač)
Ako ste jedan od sretnika koji još uvijek lutaju Dalmacijom i uživaju u svim blagodatima kasnog ljeta, potrudite se svratiti na Brač. Kao glavni razlog svojim suputnicima možete navesti cijeli svijet na tanjuru. Upravo to je ono po čemu se izdvaja brački restoran Vagabundo (Ante Radića 36). Na čelu s chefom Vinkom Marinkovićem koji je sve svoje svjetske gastro doživljaje prenio na domaće tanjure, u Vagabundu se miješa tradicionalno i egzotično, a naš prijedlog jest paella Vagabundo sa školjkama mušulama, lignjama, kozicama, škampima, Jakobovim kapicama, pilećim prsima, pikantnim kobasicama sa šafran rižom i povrćem.
 
RougeMarin
RougeMarin (Zagreb)
Mjesto najboljih hamburgera, vrhunskog chefa i sjajne priče o uspjehu, ali i mjesto koje s radošću stavljamo na svoju listu gotovo svakog mjeseca iz dva jednostavna razloga - u RougeMarinu (Folnegovićeva 10) nas konstantno tetoše novostima na meniju i te novosti su nevjerojatno ukusne. Chef Marin Medak nam je za rujan spremio mnoga nova jela, no ono koje ćete vidjeti na našem tanjuru u poznatom zagrebačkom restoranu jest steak od lososa s jasmin rižom, špinatom, crnim maslinama, marmeladom od cherry rajčica, čipsom od češnjaka i pestom od bosiljka.

Šnicl 
Šnicl (Zagreb)
Željno iščekivana revitalizacija kultne Gradske kavane došla je u obliku Johann Francka (Trg bana Josipa Jelačića 9) koji posjetiteljima nudi ponudu kavane, slastičarnice, bistroa i lounge bara. Dok slastičarnica zauzima prizemlje, kao i kavana koja se širi i na prvi kat, na zadnjem katu se nalazi bistro Šnicl. Pod vodstvom chefa Mate Jankovića ovdje se nudi izbor tradicionalnih zagrebačkih specijaliteta pripremljenih na moderan način, čime je Johann Franck postao novo omiljeno dnevno i večernje odredište. Iako je jedno od najpopularnijih jela u Šniclu tartar od tune, novost u ponudi su sendviči. Nađete li se u centru metropole, raspoloženi za lagan i fin zalogaj, predlažemo da isprobate roast beef sendvič sa senfom, kiselim krastavcima, zelenom salatom, milleram umakom i deep fried lukom.

Mala Hiža 
Mala Hiža (Mačkovec)
Restoran Mala Hiža nalazi se nedaleko Čakovca, u Mačkovcu (Balogovec 1), no njegov dobar glas uistinu se daleko čuje. Smješten u pravoj hrastovoj hiži, jedan od najboljih restorana Hrvatske potvrđuje činjenicu da se u Međimurju oduvijek dobro jelo. Sa svojim menijem satkanim od tradicionalnih međimurskih jela koja se mijenjaju zajedno sa sezonama, ali i suvremenim smjernicama, Mala Hiža je mjesto na kojem se okupljaju pravi zaljubljenici u dobru hrvatsku kuhinju. Specijalitet koji se, s malim preinakama, nalazi na standardnom jelovniku jest ujedno i onaj koji vam preporučujemo u rujnu. Gušćja jetra sa žara s tartufatom i tartufima, konjakom, crvenim paprom i na šalši od aronije i višnje neće vas razočarati!
   Time

Time Restaurant & Bar (Zagreb)

Dobro poznati ugao Petrinjske i Amruševe dugo je bio rezerviran za večernje izlaske Zagrepčana, no otkad je Time svom imenu dodao Restaurant & Bar, bilo je jasno kako je metropola dobila novog gastro asa u rukavu. U moderno uređenom interijeru kojeg potpisuje arhitekt Kristijan Rendulić zastupljena je kreativna fuzija azijske kuhinje osmišljena od strane chefa Vida Nikolića. Nakon ljetne stanke koja je iskorištena za preuređenje, Time je ponovno otvorio svoja vrata. Restoranski dio proširen je te sada uključuje 70 sjedećih mjesta, a tu je i sushi bar gdje gosti mogu pratiti pripremu svog sushija. Jelovnik je obogaćen s nekoliko originalnih novih jela, no i dalje se njeguje nepretenciozan format i povezanost s Azijom. Ono što svakako preporučuju u Timeu je omakase - oblik konzumacije sushija koji daje sushi majstoru mogućnost slobodnog izbora pripreme onog sushija koji najbolje odražava njegovu vještinu i prezentaciju. Pridružujemo se preporuci i spremno čekamo ukusno iznenađenje majstora.
 
La Štruk
La Štruk (Zagreb)
Mjesto koje je u Zagrebu primljeno s općim oduševljenjem je La Štruk, simpatičan mali restoran u Skalinskoj 5 u kojem caruje tradicionalni hrvatski specijalitet - štrukli. Slani, slatki, zapečeni ili kuhani, oni s borovnicama, orasima, jabukama i cimetom ili pak tartufima - štrukli su ovdje sve samo ne dosadni. Vrlo jednostavna ideja u La Štruku je izrasla u sjajan lokal koji obožavaju domaći i turisti, a nakon svih morskih specijaliteta u kojima smo uživali ljetos, predlažemo da obavezno probate štrukle s orasima!

Choco Cafe
Choco Cafe (Zagreb)
Iako je otvoren nedavno, vijest o Choco Cafeu (Višnjevac 2) proširila se metropolom brže nego što bismo pojeli jednu palačinku s menija šarmantnog bara. Ne znamo je li do ljupkog uređenja, fine ponude ili nečeg desetog, no u ovu kombinaciju caffe bara, moderne slastičarnice i trendi palačinkarnice teško je ne zaviriti. Choco Cafe je zamišljen kao bakina kuhinja u kojoj se spremaju ukusne slastice, a u ponudi se može pronaći ponešto za svakoga. Od doručka (kontinentalni, engleski, toast, omlet), torta i kolača (torta od bijele čokolade, maka, choco torta, cheescake, nougat torta, ledeni vjetar), pa sve do sladoleda vlastite proizvodnje i palačinki. Predlažemo da u nadolazećim danima isprobate pohanu palačinku punjenu šunkom i sirom s tartarom i limunom - dodatkom po receptu šefa kuhinje.
 
Dežman Bar

Dežman Bar (Zagreb)
Jedan od trenutno najpopularnijih barova u Zagrebu svakako je šarmantni Dežman Bar u Dežmanovoj 3. Vrlo brzo nakon otvaranja prepoznat je kao mjesto gdje se prvenstveno cijeni kvaliteta, što u usluzi, a što u hrani i piću. Dežman je osvojio mnoge i druženja uz inovativno piće i dobar zalogaj na njegovoj su terasi postala obavezna, zbog čega je slobodno mjesto zaista teško naći za vrijeme toplih večeri. Domaća i ugodna atmosfera u Dežmanu se nadopunjuje s trendi uređenjem i atraktivnim jelima. Velik dio ponude čine jela bez glutena, a novost je 100 % prirodni aROMA gelato sladoled. Proizveden od autentičnih namirnica i bez glutena, umjetnih aroma i pojačivača okusa, pružit će užitak bez imalo grižnje savjesti svim ljubiteljima sladoleda, prije nego što sezona ledenih slastica dođe kraju.
 
M.M.
Foto: PR, Facebook, Instagram
Objavljeno: 01.09.2015. u 16:47

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p