GASTRO

Tri čokoladne torte zbog kojih ćete zaboraviti na dijetu

Domaće blogerice predlažu sjajne verzije poslastice

čokoladna torta 
Čokoladna torta. Dvije riječi koje stavljaju osmijeh na lice, bude iz mrtvih, zbog kojih bismo iz kućnog ogrtača uskočili u prve tenisice i pješačili nekoliko kilometara, mnogima esencija za sreću i omiljena utjeha kad zagusti. Sve je to, pa i više, dobra stara čokoladna torta, naša glavna junakinja ovog mjeseca.

Milijun je verzija ove globalno omiljene slastice i lako se izgubiti u moru recepata koji plutaju internet oceanom. Čokoladna torta može biti klasična, jednostavna, složena, može kombinirati egzotične sastojke s onim tradicionalnim i može biti zadivljujuće inovativna. Kako su je pak zamislile tri poznate domaće food blogerice, neće još dugo biti tajna. Mateja s M's Bakery, Matejka s Life Tastes Like Chocolate i Sandra s bloga O slanom i slatkom: o svemu otkrivaju kako napraviti savršenu čokoladnu tortu, a na vama je da izaberete recept i bacite se na miješanje...   
 
čokoladna torta 
Baza/podloga
125 gr maslaca
100 gr glatkog brašna
4 velike žlice šećera u prahu
4 velike žlice gorkog kakao praha
4 velike žlice mljevenih prženih lješnjaka
1 vanilin šećer
prstohvat soli

Mousse krema
250 gr sira mascarpone
200 gr Nutelle
500 ml vrhnja za šlag (+ 1 kremfiks)
3 velike žlice šećera u prahu
3 velike žlice gorkog kakao praha
1 vrećica (10 gr) želatine
30 Giotto kuglica (jedno pakiranje ima 8 kuglica, ako je ono duguljasto – treba vam 4 pakiranja ili jedno maxi pakiranje iz Muellera koje u sebi već ima 4 duguljaste vrećice)

Ganache krema
200 gr Milka noisette čokolade
100 gr čokolade za kuhanje
250 ml vrhnja za šlag

Priprema:
Prvo napravite bazu - rukama dobro izradite nasjeckani maslac, brašno, kakao, šećer i mljevene pržene lješnjake. Smjesu prebacite na prozirnu foliju i razvaljajte u krug promjera 24 cm. Prebacite u kalup i prstima utapkajte ako je potrebno, dok ne dobijete lijepo, ravnomjerno raspoređeno tijesto. Tijesto izbodite vilicom na više mjesta i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva na oko 15-20 min. Pazite da ne izgori. Kad je tijesto pečeno, stavite ga da se dobro ohladi i u međuvremenu pripremite mousse kremu.

Priprema mousse kreme:
U većoj posudi izradite mascarpone i Nutellu. Toj smjesi dodajte pripremljenu želatinu (klasično topljenje želatine, priprema po uputama s vrećice). Ostavite smjesu sa strane. U drugoj posudi izradite vrhnje za šlag. Prvo mutite jedno 2-3 minute samo vrhnje te mu potom dodajte 1 kremfiks (da mousse bude čvršći) i 4 žlice šećera u prahu. I dalje mutite do željene čvrstoće. Na kraju dodajte gorki kakao i mutite dok se ne sjedini sa šlagom. Pazite da ne izradite previše slatko vrhnje i da se ono ne pretvori u maslac. U smjesu od mascarponea i Nutelle dodajte polovicu pripremljenog tučenog vrhnja i mutite mikserom. Kad se dobro sjedinilo, dodajte ostatak i dobro izmiješajte smjesu ručno. Na pečenu podlogu stavite malo mousse kreme, samo da premažete koru te potom uz rub kalupa složite Giotto kuglice u dva reda. Preko toga stavite ostatak mousse kreme i stavite u hladnjak da se steže najmanje 4-5 sati, a najbolje preko noći. 
 
Priprema ganache kreme:
Na laganoj vatri grijte vrhnje za šlag do točke vrenja (ne smije provrijeti) te tako zagrijanim vrhnjem prelijte čokoladu koju ste grubo narezali oštrim nožem ili natrgali na kockice. Pustite jedno 2-3 minute da se čokolada otopi, potom dobro izmiješajte. Ostavite ganache kremu da se hladni najmanje 30 min. Povremeno promiješajte.

Kad se ganache krema dobro ohladila, ali je još uvijek lagano tekuća, prelijte 2/3 kreme preko mousse kreme i tortu vratite u hladnjak da se steže još jedno 2-3 sata, najbolje preko noći. Ostavite si 1/3 ganache kreme za finalno prelijevanje kad izvadite tortu iz kalupa (tako ćete dobiti ove lijepe šare gore i slapove čokolade preko rubova). Kad se sve dobro ohladilo, prebacite na pladanj i dodatno po želji ukrasite.

Savjet: lješnjake ispržite na suhoj tavi ili u pećnici, kad se ohlade sitno ih sameljite.
Za ganache - nikako nemojte koristiti zamjenu za šlag, odnosno, vrhnje na biljnoj bazi (tipa Hopla, Hole i sl.) jer takva zamjena u potpunosti mijenja okus mousse kreme, kao i cijelu teksturu.
 
Ms bakery 
 
Jaconde biskvit
125g sitno mljevenih badema
100g šećera
30g brašna
4 jaja
25g maslaca
20g šećera
 
Priprema:
Pripremite lim od pećnice, obložite ga papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 180C. Miksajte bjelanjke sa šećerom. Potom maslac otopite i ostavite da se malo ohladi pa ga umutite sa žumanjcima. Izmiješajte bademe, brašno i šećer (20g ). Žumanjke dodajte u bjelanjke i na kraju nježno umiješajte smjesu badema, brašna i šećera. Rasporedite smjesu preko papira za pečenje i pecite 15min. Kada se biskvit ohladi, izrežite krug promjera 23cm ( od ostatka biskvita napravite kuglice ).
Na pladanj za posluživanje stavite biskvit i obruč za tortu. Obruč obložite papirom za pečenje ili prozirnom folijom, tako da ga možete lakše maknuti kada se torta stisne, a i slojevi će vam se lijepo vidjeti ako ostavite tortu golu.
 
Žele od malina
300g malina
pola paketića želatine (5gr ) ili 3 lista želatine
30g šećera
 
 
Priprema:
Maline odmrznite usitnite u pire u blenderu ili sa štapnim mikserom. Procijedite ih da se riješite koštica.
Želatinu pripremite prema uputama na pakiranju. Malinama dodajte šećer i stavite na vatru, zagrijte i dodajte želatinu. Nakon toga uzmite zdjelu, kalup ili posudu promjera 18 - 20 cm, obložite prozirnom folijom i ulijte smjesu od malina. Stavite u zamrzivač.
 
Mousse od tamne čokolade
280g tamne čokolade
120ml mlijeka
350ml slatkog vrhnja
3g želatine
 
Priprema:
Čokoladu otopite na pari, mlijeko zagrijte, a u međuvremenu pripremite želatinu prema uputama na pakiranju. U toplo mlijeko dodajte želatinu i miješajte dok se ne rastopi, pa dodajte otopljenoj čokoladi. Dobro izmiješajte dok se ne sjedini. Slatko vrhnje istucite u šlag, ali ne skroz čvrsto, pa umiješajte ručno špatulom u čokoladu. Preko biskvita rasporedite mousse od tamne čokolade i stavite u hladnjak da se stisne. Kada se krema stisnula, i žele također, stavite ga na sredinu preko kreme i vratite u hladnjak.
 
Mousse od mliječne čokolade
200gr mliječne čokolade
100ml mlijeka
250gr slatkog vrhnja
3 gr želatine
 
Priprema:
Ovdje je postupak isti kao za prvu kremu (mousse od tamne čokolade). Kremu rasporedite preko želea od malina i vratite u hladnjak da se dobro ohladi. Kada se torta dobro ohladila, skinite obruč i maknite papir za pečenje. Tortu možete ostaviti golu ili ukrasiti.
 
Mirror glazura
150ml hladne vode
200g šećera
100g kakaa
150ml slatkog vrhnja
10g želatine
 
Priprema:
Želatinu pripremite prema uputama. Vodu, šećer i kakao zagrijte do vrenja, dodajte slatko vrhnje i vratite na vatru da opet zavrije. Maknite s vatre, procijedite i dodajte želatinu. Ohladite do 25C, neka bude mlako pa prelijte preko torte (kada tortu glazirate stavite ju na rešetku). Tortu po želji ukrasite voćem i čokoladnim pločicama.

Savjet: za čokoladne pločice otopite čokoladu na pari ( i bijelu i tamnu 50gr bijele, 100 tamne ).
Pripremite papir za pečenje. Prvo papir prošarajte bijelom čokoladom, kada se stisne premažite tamnom čokoladom i ostavite da se stisne. Kada se čokolada stisnula, uzmite oštar nož i izrežite pločice ili čokoladu stavite u hladnjak tako da lijepo puca, razlomite i ukrasite tortu.
 
life tastes like chocolate 
 
Biskvit
1 jaje
150 g šećera
prstohvat soli
1 žlica ekstrakta vanilije
2 žlice ulja
75 ml mlijeka + 1 žličica limunovog soka
75 ml tople vode
45 g gorkog kakaa
100 g mekog brašna
1 žličica sode bikarbone
maslac i kakao za kalup

Krema od lješnjaka
100 g Nutelle ili drugog lješnjak namaza
30 g maslaca sobne temperature
100 ml vrhnja za šlag + 1 banana

Premaz od borovnica
100 g zamrznutih borovnica
1 žlica limunovog soka
1 žlica ekstrakta vanilije ili 1 vanili šećer 20 g šećera
1 g škrobnog brašna

Krema od krem sira
50 g krem sira
15 g maslaca sobne temperature
15 g šećera u prahu
50 ml vrhnja za šlag

Za dekoraciju
100 ml vrhnja za šlag
45 g crne čokolade
30 g maslaca

Priprema:
Dvije konzerve od graška promjera 8 cm očistite od papira, operite, osušite pa premažite maslacem i posipajte sa svih strana gorkim kakaom (pazite da se ne porežete na rub). Pećnicu zagrijte na 170°C.
Umjesto konzervi možete koristiti manje zdjele koje nemaju plastičnih dijelova – ili naravno odgovarajuće kalupe.
 
Jaje i šećer pjenasto umutite pa dodajte vaniliju, sol, ulje i mlijeko pomiješano s limunovim sokom (to je zamjena za mlaćenicu). U to prosijte mješavinu brašna, kakaa i sode bikarbone. Kratko promiješajte , podijelite na dva dijela pa ulijte u konzerve. Pecite oko 30-35 minuta, tj. dok čačkalica koju ste uboli u sredinu ne izađe čista. Ohladite u kalupima, zatim tankim nožem prođite oko rubova skroz do dna i lagano istresite biskvite iz konzervi, ponovno pazeći da se ne porežete. Zamotajte biskvite u prozirnu foliju pa spremite u hladnjak.
 
Dok se biskviti hlade pripremite kreme i borovnice. Borovnice pomiješajte s limunovim sokom, šećerom, vanilijom i škrobnim brašnom pa kuhajte na laganoj vatri dok se sav šećer ne otopi i borovnice ne puste tekućinu. Zatim pojačajte vatru i kuhajte dok ne dobijete gustu teksturu, poput džema. Ohladite. Krem sir sobne temperature izmiksajte s maslacem sobne temperature i šećerom u prahu. Zatim tu smjesu izmiksajte s prethodno tučenim vrhnjem za šlag. Ohladite do korištenja. Nutellu i maslac sobne temperature izmiksajte zajedno. Zatim pomiješajte i izmiksajte s tučenim vrhnjem za šlag. Ohladite do korištenja. Bananu narežite na kolutove debljine 1- 2 mm. Biskvitima prvo nazubljenim nožem poravnajte površinu, a zatim svaki prerežite na 4 dijela.

Na prvi dio poslažite 5 kolutova banane pa premažite s dijelom kreme od lješnjaka. Stavite drugi biskvit pa ga premažite borovnicama na koje nanesite 1⁄2 kreme od krem sira. Poklopite trećim biskvitom pa ponovite postupak s bananama i Nutellom te na kraju stavite zadnji biskvit, onaj koji je kod pečenja bio donji. Ohladite. Sve isto ponovite i s drugom torticom.

Hladne tortice premažite tankim slojem tučenog slatkog vrhnja da obuzdate mrvice i popravite nepravilnosti, zatim ohladite pa premažite ostatkom slatkog vrhnja. Maslac i nasjeckanu čokoladu otopite na pari ili u mikrovalnoj i dobro promiješajte. Pustite 10-ak minuta da se ohladi pa prelijte preko hladnih tortica tako da čokolada curi preko rubova (malo je potjerajte špatulom prema rubovima).
 
 
M.M.
Foto: O slanom i slatkom, M's Bakery, Life Tastes Like Chocolate
Objavljeno: 22.01.2016. u 14:50
Tagovi: čokolada, hrana, recepti

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p