Ljeto je napokon stiglo i ako već niste, vrijeme je da ga proslavite na najbolji mogući način - uz samu esenciju tople sezone, sladoled! Osim što bez njega ne možemo zamisliti tjedne pred nama, zbog ove bismo ledene slastice u trenu zaboravili i na sve dijete svijeta, u potpunosti se odajući užitku. Naš sustav vrijednosti se ljeti ipak malo preokrene, stavljajući hedonizam na prvo mjesto.
No, da nije sve tako crno na području kalorija dokazuje trend zdrave prehrane koji je, srećom, zahvatio i ovu slatku domenu. Jednim klikom miša tako možemo pronaći pregršt recepata za zdraviji, domaći sladoled. Osim manjka kalorija iz teških kupovnih sladoleda, domaće verzije hladnog deserta često dolaze u društvu svega nekoliko sastojaka pa će i priprema biti jednostavna i brza.
Tri smo izvrsna recepta za sladoled iz kućne radinosti zato pronašli na adresama naših omiljenih regionalnih gastro blogerica. Autorice blogova
Ja u kuhinji,
Domaćica i
Prstohvat soli s nama su podijelile svoje verzije neodoljivog sladoleda i moramo priznati kako se ne možemo odlučiti koja nam je kombinacija sastojaka favorit.
Domaći sladoled od borovnica by Ja u kuhinji
Sastojci:
2 žlice smeđeg šećera
2 žlice amaretta
250 g svježih borovnica
250 ml kiselo vrhnje
250 ml mlijeka
2 žlice škrobnog brašna
100 g smeđeg šećera
prstohvat (himalajske) soli
Dodatno:
domaći korneti
listići svježe mente
šaka svježih borovnica
Priprema:
U zdjelicu sam stavila šećer, amaretto i borovnice, ostavila pola sata da odstoje, a onda kuhala na laganoj vatri 15-ak minuta stalno miješajući. Pričekala sam da se borovnice malo ohlade, a onda ih smiksala u električnoj sjeckalici (može i štapnim mikserom ako ga imate).
U posudu sam stavila škrobno brašno i 50 ml mlijeka, a ostatak mlijeka, kiselo vrhnje, šećer, so, amaretto i smiksane borovnice stavila sam u zdjelicu na laganu vatru. Kada je smjesa gotovo provrela dodala sam mješavinu škrobnog brašna i mlijeka i nastavila stalno miješati dok se smjesa nije krenula zgušnjavati.
Presula sam smjesu u hladnu posudu, pričekala na sobnoj temperaturi da se prohladi, a onda preko noći stavila u hladnjak. Sljedećeg dana smjesu sam stavila u aparat za sladoled i hladila 20-ak minuta te onda presula u posudu za smrzavanje i držala minimalno četiri sata te servirala s malo svježih borovnica.
Sladoled od samo jednog sastojka by Domaćica
Sastojci:
1 velika banana po osobi (što banana bude zrelija, to će vaš sladoled biti slađi)
Priprema:
Banane ogulite, narežite ih na kolutiće te ih spremite u veću posudu s poklopcem ili u vrećicu za zamrzavanje. Dobro zatvorite i stavite u škrinju na hlađenje na oko 2 sata.
Banane izvadite van, stavite ih u blender i počnite miksati. Ukoliko su vam banane jako zamrznute, malo sačekajte da odstoje nekoliko minuta na sobnoj temeraturi, pa će vam se dati miksati. Povremeno ostružite rubove blendera, nastavite miksati. Miksajte nekoliko minuta sve dok ne dobijete kremastu teksturu sladoleda.
Ukoliko želite, banani možete dodati 3-4 žlice Nutelle, žlicu meda ili kakaa, šaku čokoladnih kapljica, pola žličice cimeta, đumbira ili kardamona. Igrajte se. Sladoled poslužite odmah ili ga premjestite u posudu i spremite nazad u škrinju da se dodatno zamrzne.
Mango, jogurt i đumbir sladoled by Prstohvat soli
Sastojci za sirup (za 6 komada):
50 g šećera
50 ml vode
10 g svježeg đumbira
Sastojci za sladoled:
1 mango težine oko 500 g s košticom
170 g grčkog jogurta
med, sirup od đumbira
Priprema:
Za sirup, u zdjelicu stavite šećer i vodu pa dodajte očišćen i tanko isječen đumbir. Pričekajte da smjesa provrije pa kuhajte na srednjoj vatri oko 2 minute. Sklonite s vatre i ostavite oko 30 minuta da đumbir pusti aromu pa procijedite i uklonite đumbir. Ostavite da se skroz ohladi.
Pripremite kalupe.
Grčki jogurt zasladite medom po ukusu (ja stavim jednu žličicu za umjereno slatko). Mango isjecite na kocke. Uz pomoć štapnog miksera mango sa sirupom pretvorite u kašu. U svaki kalup ulijevajte naizmjenično mango i jogurt u nekoliko slojeva. Na kraju, uz pomoć štapića za ražnjić možete proći kroz slojeve za efektniji izgled. Pošto je moja smjesa bila gusta, odmah sam ubola štapiće, a možete ih zabosti i poslije 30-45 min u zamrzivaču. Stavite kalupe u zamrzivač, najbolje preko noći. Prije služenja, kalupe potopite u toplu vodu na nekoliko sekundi kako bi sladoled lakše ispao.
M.M.
Foto: Prstohvat soli, Domaćica, Ja kuham
Objavljeno: 24.06.2016. u 14:26