GASTRO

Tri najfinija kuglofa za uskršnji stol

Domaće blogerice predlažu najbolje verzije omiljenog kolača

3 najfinija kuglofa za uskršnji stol 
Lagan je, prozračan, jednostavan za napraviti. Dolazi u svim mogućim kombinacijama sastojaka, idealan je za božićni, ali i uskršnji stol i volimo ga uz kavu, čaj, obožavamo kao zamjenu za večeru. Ovoga nam mjeseca iz pećnica miriši najslađi od svih tradicionalnih slatkih kruhova, kuglof!

Premda se ne zna točno odakle dolazi okrugao kolač s rupom u sredini čije se tijesto pravi od kvasa, mlijeka, maslaca i jaja, mi smo se po svoju uskršnju verziju uputili na adrese domaćih blogerica. Uz Palachinka blog, Domaćicu i Slatki blog spremni smo za nadolazeći Uskrs, a jedini će problem biti koji recept izabrati...
 
mramorni kuglof by palachinka 
Mramorni kuglof by Palachinka

Sastojci:
250 g maslaca
6 jaja
400 g šećera
500 g brašna
1 vrećica praška za pecivo
50 g tamne čokolade
1 žlica tamnog ruma
sadržaj jedne mahune vanilije ili 1 vrećica burbon vanilin šećera
Sastojci za glazuru:
250 g tamne čokolade
200 ml slatkog vrhnja

Priprema:
Pomiješajte mikserom maslac sa šećerom. Dodajte jaja i mutite još malo da se sjedini. Na kraju umiješajte brašno i prašak za pecivo. Masu podijelite na 2 dijela i u jedan umiješajte rum i istopljenu čokoladu, a u drugi vaniliju.
 
Kalup za kuglof namažite maslacem pa pobrašnite. Naizmjenično sipajte crnu i bijelu smjesu. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C 40-60 minuta. Obavezno provjerite drvenim štapićem za ražnjić je li pečeno unutra. Gotov kolač izvadite iz pećnice i ostavite prvo 5 minuta u kalupu, odsijecite nožem dio koji je na vrhu neravan, a zatim ga izvrnite na tanjur. Ostavite da se ohladi.
 
Za glazuru zagrijte slatko vrhnje do temperature malo iznad vrenja. Odmah je prelijte preko isjeckane čokolade, poklopite i ostavite tako 5 minuta. Zatim promiješajte sve u glatku smjesu. Ostavite da se ohladi 10-15 minuta pa provjerite je li glazura spremna tako što ćete u nju umočiti žlicu i ako se glazura lijepo primi oko nje, to znači da je spremna. Prelijte preko kuglofa i pričekajte da se lijepo učvrsti i ohladi.
 
Glazura je stvar izbora, posebno ako planirate kuglof jesti ujutro uz mlijeko. Čuvajte kuglof pokriven, najbolje u zvonu za torte, kako se ne bi presušio.
  Nonin kuglof s narančom by Slatki blog
 
Nonin kuglof s narančom by Slatki blog

Sastojci:
5 jaja
250 g omekšalog maslaca
300 g šećera
1 vanilin šećer
500 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
250 ml mlijeka*
sok 1 naranče
naribana korica 2 limuna
50 g grožđica (ili brusnica)
50 g kandirane korice naranče
malo ruma, po želji
šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Ocijedite sok jedne naranče i izmjerite pa za toliko *umanjite količinu mlijeka (po receptu, sok od naranče se koristi samo za namakanje grožđica no može se i staviti u kolač).

U sok od naranče stavite namakati grožđice. Po želji dodajte i jedan čep ruma. Naribajte koricu 2 limuna. Po potrebi, kandiranu koricu naranče nasjeckajte na kockice.

Omekšali maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Dodajte prstohvat soli i jedno po jedno jaje, neprestano miksajući dok ne dobijete glatku, kremastu smjesu. Naizmjence dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo i mlijeko te miksajte dok se sve ne sjedini. Na kraju ručno umiješajte grožđice skupa sa sokom naranče u kojem su se namakale, koricu limuna i kandiranu koricu naranče.

Smjesu rasporedite u namašćen i pobrašnjen kalup. Pecite na 180 stupnjeva oko 60 minuta (sredinu provjerite čačkalicom). Pečeni kugluf malo prohladite na sobnoj temperaturi prije vađenja iz kalupa i po želji pospite šećerom u prahu.

kuglof s jabukama by domaćica 
Kuglof s jabukama by Domaćica

Sastojci:
250 g šećera
3 žumanjka
1 vanilin šećer
130 ml ulja
60 g mljevenih oraha ili drugih orašastih plodova
1 žličica cimeta
275 g mekog brašna
1 vrećica praska za pecivo
250 g naribanih jabuka
3 bjelanjka

Priprema:
1. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
2. Kalup za kuglof namastite margarinom i pospite s malo oštrog brašna.
3. Sve sastojke, osim bjelanjaka, izmiksajte u posudi miksera dok se ne spoji.
4. Bjelanjke posebno istucite u čvrsti snijeg.
5. Ručno, pomoću kuhače, istim, nježnim i kružnim pokretima umiješajte tučene bjelanjke u smjesu za kuglof. Spojenu smjesu izlijte u kalup.
6. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 50 minuta.
7. Nakon što se je kalup već digao i očvrsnuo, te počeo dobivati boju, prekrijte ga folijom ili papirom za pečenje, kako vam gornji dio ne bi izgorio.
8. Nakon što se je kalup ispekao, ostavite ga još 10 minuta u ugašenoj pećnici.
9. Ukrasite ga šećerom u prahu ili čokoladnom glazurom.

Foto: Slatki blog, Domaćica, Palachinka blog

Objavljeno: 15.03.2016. u 09:33

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p