Kada bismo vas upitali koja vam je najdraža torta, sigurni smo da bismo se suočili s dva tabora - cheesecake i čokolada. Moramo priznati da sami nismo sigurni kojoj bismo strani pripali, no u borbu protiv neodlučnosti krenuli smo aktivno - najboljim receptima genijalnih food blogera iz regije.
Prvi na tapeti našao se božanstveni cheesecake. Čini se kako je gotovo nemoguće pronaći osobu koja ne voli kombinaciju sira i keksa koju tako sjajno prezentira ova lagana torta, a kako biste jednom za svagda pronašli svoj ultimativni recept za cheese, obratite pozornost na varijante koje vam danas donosimo. U glavnim ulogama su Just Cake the Cupcake, Domaćica blog te Prstohvat soli, naši poznati blogovi na kojima se potraga za receptom pretvara u nekoliko sati očaranog skrolanja.
Brzi čokoladni cheesecake by Just Cake the Cupcake
Sastojci za podlogu:
150 g Dolcela mljeveni keksi
80 g maslaca
Sastojci za cheesecake:
60 g šećera
120 ml Dolcela Šlag 5+
150 g tamne čokolade
2 žlice Dolcela kakaa
1 pakiranje Dolcela Rum šećera
200 g krem sira (Philadelphia, Abc, Vivis)
Za podlogu Dolcela mljeveni keks pomiješati s otopljenim maslacem i žlicom utisnuti u kalup promjera 20 cm. Dno kalupa obložiti papirom za pečenje. Staviti u hladnjak dok radite punjenje.
Čokoladu otopiti i pustiti da se malo ohladi. Topiti možete na parnoj kupelji ili u mikrovalnoj pećnici. Ako topite u mikrovalnoj, radite u intervalima od 20 sekundi, a između svakoga intervala promiješajte. To radimo kako se čokolada ne bi zapekla za dno posude i postala neupotrebljiva.
Dok topite čokoladu u posudu za miksanje stavite Dolcela Šlag 5+ i miksajte dok se lagano ne zapjeni. Dodavati malo ohlađenu čokoladu i ne prestati miksati dok se ne spoji sa šlagom. U isto vrijeme dodati i dvije žlice kakaa. Maknuti na stranu dok pripremamo ostatak.
U mikser staviti krem sir i dodati mu šećer i rum šećer. Miksati dok se ne spoje i dok ne nestanu kristalići šećera. Špatulom spojiti sir s kremom od čokolade i staviti na podlogu. Poravnati i na to naribati čokoladu. Staviti u hladnjak na oko pola sata do sat vremena i poslužiti.
Sastojci za podlogu:
250 g petit keksa
3 žlice šećera
125 g maslaca
Sastojci za kremu od sira:
4 jaja
prstohvat soli
6 žlica šećera
2 vanilin šećera
sok od pola limuna
malo korice limuna
500 g ABC sira
Sastojci za kremu od vrhnja:
400 g kiselog vrhnja s 20% masnoće
2 vanilin šećera
3 žlice šećera
Priprema:
Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije. Kalupu promjera 26 cm dno obložite papirom za pečenje, a stranice namastite s malo maslaca. Otopite maslac, sameljite kekse, dodajte im šećer, pa otopljeni maslac. Promiješajte špatulom ili rukama. Utisnite kekse u kalup. Stavite peći 5 minuta u zagrijanu pećnicu.
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Pripremite si ostale sastojke. Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg, nemojte ih baš pretući jer morate dodati i ostale sastojke. Dodajte šećere, malo izmiksajte, dodajte žumanjke, samo malo izmiksajte da se spoji. Dodajte sir, limunov sok i koricu, opet samo kratko izmiksajte da se sve spoji.
Podlogu izvadite iz pećnice, temperaturu smanjite na 170C, kremu izlijte na kekse. Vratite u pećnicu da se peče još oko 25-30 minuta. Vidjet ćete da je gotovo kada se sredina torte neće više micati kao žele, torta će se malo zazlatiti.
Dok se torta peče, pripremite kremu od vrhnja, samo pomiješajte sve sastojke da se spoje. Kada je torta pečena, kremu od vrhnja pomoću žlice polako nanesite na tortu, lagano razmažite i izravnajte. Vratite u ugašenu pećnicu još 5 minuta.
Tortu izvadite van, još ju vruću pomoću tankog noža lagano samo odvojite od kalupa kako biste spriječili pucanje torte kasnije kada budete micali obruč. Tortu prvo ohladite na sobnoj temperaturi, pa ju tek tada stavite u frižider da se dobro ohladi prije posluživanja.
Cheesecake kup by Prstohvat soli
Sastojci za koru:
200 g mljevenog keksa
125 g maslaca
malo mlijeka
Priprema: Sastojke sjediniti i utisnuti u kalup. Ostaviti u hladnjaku.
Sastojci za punjenje od sira:
500 ml slatkog vrhnja
450 g sira
130 g šećera (dodati ili oduzeti, zavisni o ukusu)
2 žlice soka od limuna
100 g keksa
1 želatina u prahu
Mikserom sjediniti sir, šećer, sok od limuna. U drugoj posudi zamutiti slatko vrhnje. Dodati siru. Lagano umiješati keks koji ste prethodno zdrobili. Želatin preliti s malo vode, ostaviti da nabubri, 10-ak minuta. Potom ga malo zagrijati, ali da ne provrije i dodati punjenje. Pazite da želatin ne bude previše vruć, da se punjenje ne bi zgrušalo. Staviti preko “kore” od keksa i u hladnjak na hlađenje.
Preljev od malina:
300 g malina
4 žlice šećera
1 želatina u prahu
Maline i šećer u lonac, pa na štednjak. Dodati malo vode, ako je potrebno. Kuhati 10-ak minuta. Umiješati nabujalu želatinu (vidjeti uputstvo iznad). Ostaviti da se ohladi, pa preliti preko punjenja od sira i slatkog vrhnja. Ostaviti da se kolač hladi u hladnjaku nekoliko sati.
Jedna od varijanti cheesecakea može biti i lagani kup koji se radi od istih sastojaka uz dodatak još jednog punjenja - malina i slatkog vrhnja.
Punjenje od malina i slatkog vrhnja:
200 g malina
150 ml slatkog vrhnja
šećera po ukusu
Maline sa šećerom staviti u lonac i na hladnjak da se malo prokuhaju. Potom ih prebaciti u mikser, pa izmiksati. Umutiti slatko vrhnje i dodati malinama. Slagati red keksa, punjenje od sira, punjenje od malina… Završiti preljevom od malina…
M.M.
Foto: Just Cake the Cupcake, Domaćica, Prstohvat soli
Objavljeno: 19.11.2015. u 15:42