GASTRO

Tri slasna recepta s bundevom kao hit namirnicom sezone

Food blogeri predlažu najslađe delicije
Tri najbolja recepta s bundevom kao hit namirnicom sezone
Svaki nutricionist će vam reći kako je prehrana u skladu sa sezonama jedna od osnovnih zdravih navika koje biste trebali usvojiti tijekom života. Imajući to na umu, kao apsolutna vladarica jeseni nameće se bundeva, biljna vrsta bogate nutritivne vrijednosti i široke primjene u kuhinji.

Kako je ne bismo samo izrezbarili za Noć vještica i njome ukrasili dom, bundevu smo sa svim njenim zdravstvenim dobrobitima, poput bogatstva vlaknima, antioksidansima, vitaminima, magnezijem i kalijem, upogonili u kuhinji. Pri tom su nam pomogle poznate food blogerice, preporučivši nam zanimljive recepte koji uključuju bundevu. Možda nisu lišeni kalorija, no svakako su sočno osiguranje protiv budućih odlazaka u samoposluživanje i kupovanja gotovih, industrijskih slatkiša.

domaćica

Brownie s bundevom i sirom by Domaćica


Sastojci:
130 g maslaca
150 g tamne čokolade
150 g pirea od bundeve
150 g šećera
50 g tamnog kakaa
75 g brašna
pola žličice praška za pecivo
3 cijela jaja
100 g mliječne čokolade

Sastojci za kremu:
250 g svježeg krem sira
100 g pirea od bundeve
1 veliko cijelo jaje
4 žlice šećera

Priprema:
Bundevu ogulite, nasjeckajte na sitno i skuhajte pire. Pire prije upotrebe prohladite. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije. Manji kalup obložite papirom za pečenje. Na pari otopite maslac i tamnu čokoladu. Dodajte pire od bundeve, promiješajte i maknite s vatre.

U drugoj posudi prosijte kakao, brašno i prašak za pecivo, dodajte šećer i to sve zajedno dodajte otopljenom maslacu i čokoladi, sve dobro promiješajte. Zatim dodajte dobro izmućena jaja i nasjeckanu čokoladu. Opet sve dobro izmiješajte.
Izlijte u kalup. Zatim pripremite kremu tako da ćete sve sastojke zajedno izmiksati. Kremu prelijte preko brownie podloge i prošarajte nožićem. Stavite peći oko 30 minuta.

just cake girl

Puding od bundeve by Just Cake Girl


Sastojci (za 4 porcije):

300g kuhane ili pečene bundeve
400ml biljnog mlijeka (preporuka je badem-kokos)
1 žlica mljevenog lana + 3 žlice vode
3 žlice kukuruznog škroba + 4 žlice vode
5 žlica agave (ili šećera/zaslađivača po izboru)
jedan štapić vanilije (izrezati ga podužno pa izgrebati sadržaj žličicom ili 1/2 žličice ekstrakta vanilije)
1/4 žličice cimeta
prstohvat đumbira u prahu
3 žlice mljevenog maka
prstohvat muškatnog oraha u prahu
biljni šlag i pečeni bademi za ukrašavanje

Priprema:
Ispecite ili skuhajte nekoliko kriški bundeve. Pečenje je sporije, ali bundeva svojim finim mirisom ispuni cijeli stan. Kuhanje je brže, ali u vodi ostane pola šarma bundeve. Možete koristiti i bundevin pire iz konzerve. Pomiješajte lan i vodu i ostavite da odstoji i nabubri oko 15-ak minuta.

U zasebnoj zdjelici pomiješajte škrob i vodu. Bundevu, mlijeko, agavu, vaniliju, cimet, đumbir i natopljeni lan stavite u blender i dobro miksajte da se sve sjedini. Izručite u tavu i zagrijte na srednjoj vatri. Pred ključanje umiješajte istopljeni škrob u vodi, neprekidno miješajući. Kuhajte još koju minutu dok se ne puding ne zgusne.

Odvojite 1/3 pudinga te u njega umiješajte mak. Izlijte na dno zdjelica. Preko izlijte ostatak pudinga. Ohladiti u hladnjaku, a potom ukrasiti biljnim vrhnjem i pečenim te sjeckanim bademima. Posuti cimetom i poslužiti.

topla čokolada  s bundevom

Topla čokolada s bundevom by Pretty Plain Janes

Sastojci:

2 šalice mlijeka
½ šalica bijele čokolade
¼ šalice pirea od bundeve
¼ žličice cimeta
¼ žličice instant kave
½ žličice kakao praha
½ žličice vanilije
¼ žličice soli
pjenica od mlijeka, muškatni oraščić, sljezovi kolačići ili šlag za ukras (po izboru)

Priprema:
Zagrijte mlijeko na srednjoj vatri, dodajte bijelu čokoladu i miješajte dok se ne otopi. Dodajte bundevu i miješajte sve dok se sastojci fino ne povežu. Dodajte cimet, kavu, kakao, vaniliju i sol te miješajte oko 10 minuta. Ulijte smjesu u šalice i ukrasite po želji.


M.M.
Foto: Domaćica, Just Cake Girl, Pretty Plain Janes

Objavljeno: 01.11.2016. u 11:04

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p