GASTRO

Ukusan recept za pizzu bez kvasca koji ćete obožavati

Recept koji jedva čekamo isprobati!

Uzmemo li u obzir trenutnu situaciju, provođenje vremena kod kuće čini se kao jedina ispravna opcija, ali i kao sjajan trenutak za usavršavanje kulinarskih vještina. Ukusne i praktične recepte obožavamo, a pridodamo li tome i nešto zdravije sastojke, možemo se složiti da je riječ o jelu koje će zadovoljiti i one najzahtjevnije.

Pizza je zasigurno svima jedno od omiljenih jela, stoga nema baš nikakvog razloga da u nekim od nadolazećih dana ne uživate u svim njezinim čarima. Recepata postoji mali milijun, ali nama je za oko zapeo onaj domaće gastro blogerice Sandre Rončević i to zbog jednog detalja. Naime, njezina verzija pizze ne sadrži kvasac, već jogurt, a dobra vijest je ta što to isto tijesto možete upotrijebiti i za izradu kiflica, peciva... Budući da smo se na prvi pogled zaljubili u fotografije ove pizze, Sandra nam je ustupila detaljan recept koji donosimo u nastavku!

Sastojci za tijesto:

350 g glatkog pšeničnog brašna
300 g grčkog ili čvrstog jogurta
6 g praška za pecivo (pola vrećice)
8 g soli

Nadjev:

400 g umaka od rajčice
2 kom mozzarelle
50 g ribanog sira grana padano (mekši i sir tipa npr. gouda)
5-6 kom tanko rezanih šampinjona
100 g tanko rezanog pršuta
malo maslinovog ulja
2 prstohvata suhog origana
6-7 listova svježeg bosiljka

Po želji:

1 kom svježeg čilija ili ljute papričice
nekoliko maslina



Priprema tijesta:

U zdjeli izmiješajte brašno, sol i prašak za pecivo. Dodajte jogurt pa zamijesite tijesto. Tijesto prebacite na pobrašnjenu za radnu površinu i mijesite oko 10 minuta, sve dok ne dobijete meko, podatno tijesto koje se ne lijepi za ruke (pomažite si dodavanjem brašna). Tijesto formirajte u kuglu, prekrijte ga zdjelom ili čistom krpom i pustite da odstoji dok pripremite nadjev za pizzu.

Priprema pizze:

Tijesto prerežite na dva dijela (za dvije pizze promjera 26-28 cm) ili ga ostavite u jednom komadu (ako ćete peći jednu pizzu u većem plehu) pa na pobrašnjenoj radnoj površini tanko razvaljajte, pazeći da vam rubovi ipak ostanu malo deblji. Prebacite ga na pleh za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje pa ga nadjenite omiljenim nadjevom. Tijesto premažite maslinovim uljem, potom umakom od rajčice, dodajte ribani sir grana padano, polovicu natrgane, dobro ocijeđene mozzarelle, potom po svemu rasporedite tanko rezane šampinjone pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 230°C, na najdonju rešetku, po mogućnosti na ventilaciju s donjim grijačem (ili tradicionalno pečenje na 250°C) te pecite 7 minuta. Izvadite iz pećnice, dodajte ostatak mozzarelle i vratite kratko natrag u pećnicu na jednu minutu (samo da se mozzarella lagano otopi). Pečenu pizzu izvadite iz pećnice, pospite sušenim origanom, dodajte tanko rezani pršut i po želji svježe narezani čili i masline, dodajte i listove svježeg bosiljka, pokapajte maslinovim uljem i poslužite.

Od ovog tijesta se mogu napraviti i kiflice, lepinjice i peciva za sendviče, a ako se u tijesto doda 75 g šećera i slatke cimet rolice.

Objavljeno: 03.04.2020. u 16:12

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p