GASTRO

Ukusan voćni desert s jagodama i borovnicama obožavat će baš svi!

Ovaj recept isprobavamo već danas!

Premda su u fokusu najčešće čokoladne slastice, to ne znači da i one voćne nisu jednako ukusne i omiljene. Voćni deserti nerijetko su nešto 'lakši' od onih čokoladnih i samim time sjajan odabir za tople dane u kojima težimo osvježenju i neodoljivim desertima koji će nas zasladiti na pravi način!

Dolazak toplih dana ujedno simbolizira i dolazak jednog od najdražeg voća. Pogađate, riječ je o jagodama koje bismo bez imalo razmišljanja mogli jesti tijekom cijelog dana. Ovog puta naša Kristina Štriga pripremila je recept za ukusnu galettu što jest voćni desert francuskog porijekla koji nalikuje piti ili tartu te ga krasi ukusno hrskavo tijesto. Ova ukusna slastica zadovoljit će baš se sladokusce, a mi predlažemo da kolač napravite već danas i to po Kristininom receptu koji donosimo u nastavku!

Sastojci za galette s voćem:

150 gr glatkog brašna
50 gr oštrog brašna
120 gr maslaca
3-4 žlice ledene vode
prstohvat soli
1 vanilin šećer



Dodatni sastojci:

2 žlice džema od jagode
50 gr borovnica
100 gr jagoda
1 breskva
2 marelice
2 vanilin šećera
1 žlica nasjeckanih lješnjaka
1 jaje za premazivanje



Priprema:

U posudu stavite brašno, šećer, sol i nasjeckani hladni maslac. Maslac rukama razmrvite u brašnu dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte vodu te brzo zamijesite tijesto, samo da se sastojci povežu. Zamotajte u foliju te ostavite u hladnjaku minimalno sat vremena.  Za to vrijeme pripremite voće: operite ga i osušite. Jagode, marelice i breskvu izrežite na ploške te smjestite svako u svoju zdjelicu. Sve lagano posipajte vanilin šećerom.  Kad se tijesto odmorilo, izvadite ga iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi oko 5 minuta. Pećnicu stavite grijati na 175°C. Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu plohu te ga razvaljajte na debljinu oko 0,5 cm. U redu je da rubovi ostanu neuredni, poželjan je rustikalan izgled. Prebacite ga na papir za pečenje te na njega namažite džem, ali ostavite nekoliko centimetara tijesta uz rub koje nećete mazati. Na džem rasporedite voće te preklopite ono tijesto koje ste ostavili za rub. Rub premažite razmućenim jajetom i pospite nasjeckanim lješnjacima. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta, odnosno dok rubovi ne dobe zlatnu boju. Poslužite toplo uz kuglicu sladoleda ili po želji.



Tips and tricks:

- svi sastojci prhkog tijesta bi trebali biti što niže temperature kako bi tijesto bilo prhko
- koristite voće po želji: maline, borovnice, jabuke, kruške, ..
- pitu možete čuvati u plastičnoj kutiji, te je pojedite u roku od 3 dana


Foto: Kristina Štriga
Objavljeno: 23.05.2020. u 14:42

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p