GASTRO

Ukusna pita od krušaka koja će sigurno zasladiti vikend

Lagan i prozračan desert čiji okus osvaja na prvu!

Vikend volimo iz brojnih razloga, a jedan od njih je i taj da se pored cjelodnevnog opuštanja, volimo počastiti i s pokojom slasticom iz vlastite radinosti. Također vikendom imamo nešto više vremena posvetiti se njihovoj pripremi, stoga smo u nastavku izdvojili recept koji će sigurno zasladiti kraj još jednog tjedna!

Da se voće može sjajno uklopiti u domaće slastice dokazuju i brojni recepti, a od kojih su se pojedini smjestili visoko na našu listu omiljenih deserata. Možda i nisu toliko popularne u korištenju kada su deserti u pitanju, no kruške definitivno spadaju u onu skupinu namirnica koje će svaki kolač učiniti sočnim, ali ne i preslatkim. Zahvaljujući kruškama možete kreirati desert koji će biti lagan i prozračan, ali i neizmjerno ukusan. Upravo smo jedan takav desert izdvojili u nastavku, a iza kojeg stoji Zara Home, adresa koja sve češće postaje prepoznata kao prava gastro riznica koja nas nerijetko inspirira kada ne znamo s čime bi se danas zasladili!

Sastojci (za 6 do 8 porcija):

Za biskvit:

- Kalup promjera od 24 cm
- 300 g brašna
- 2 žlice praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
- 1/2 žličice mljevenog cimeta
- 1 žličica mljevenog đumbira
- 1/4 žličice mljevenih klinčića
- 2 jaja
- 80 g šećera
- 150 g maslaca sobne temperature
- 200 ml mlijeka
- 2 kruške, oguljene i izrezane na komade (sorta conference)

Za kruške:

- 6 krušaka (sorta coscia)
- 800 ml vode
- 170 g običnog šećera
- 40 g smeđeg šećera od šećerne trske
- 2 štapića cimeta
- 4 kardamoma
- 2 zvjezdasta anisa
- 1 narančina kora
- 2 okrugle kriške naranče



Priprema:

Za biskvit:

Zagrijte pećnicu na 180 ºC. U međuvremenu premažite maslacem i pobrašnite kalup promjera od 24 cm. Smutite maslac i dvije vrste šećera dok se ne otope. Dodajte prosijane suhe sastojke, jaja i mlijeko te promiješajte lopaticom, ali ne mutite. Zatim dodajte komade kruške, promiješajte i stavite sve u pećnicu na 45-50 minuta ili do trenutka kada možete probosti nožem koji izađe čist, a potom ostavite da se dobro ohladi. Izvadite iz kalupa i ostavite u metalnoj ili hermetičkoj posudi.



Za kruške:

Operite i ogulite kruške, ne skidajući peteljku. U visokom loncu pomiješajte sve sastojke osim krušaka. Proključajte, smanjite vatru na srednju temperaturu i dodajte kruške pazeći da, ako je moguće, cijele budu pokrivene. Kruške kuhajte dok ne omekšaju, ali prije nego što se raspadnu, izvadite kruške iz sirupa te kada se ohladi ponovno ih dodajte. Ostavimo li kruške u vrućem sirupu na temperaturi kuhanja, one će se nastaviti kuhati u preostaloj toplini te će biti premekane. Ostavite na hladnom mjestu ili u hladnjaku. Pola sata prije posluživanja pite, smanjite sirup na srednju vatru dok ne dobijete gustu smjesu nalik medu, a zatim ju pospite šećerom u prahu, posložite kruške u sredinu i poslužite sa zgusnutim sirupom.

Foto: Zara Home
Objavljeno: 11.04.2021. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p