GASTRO

Ukusni kolač s Ruby čokoladom koji ćete obožavati!

Recept koji ćemo ponoviti!

Vikend je vrijeme za odmor i opuštanje, ali i vrijeme u kojemu se najviše volimo posvetiti pripremi ukusnog deserta i istraživanju novih, zanosnih okusa.

Iako u današnje vrijeme sve rjeđe i rjeđe nalazimo pravi trenutak za pripremu kolača i kuhanje uopće, svi volimo s vremena na vrijeme osjetiti miris domaće spravljenih slatkih zalogaja koji unesu posebnu toplinu u naš dom. Upravo zato smo često u potrazi za ukusnim, provjerenim receptom koji neće oduzeti puno vremena, a koji će obožavati baš svi. Upravo zato je naša Kristina Štriga i ovoga vikenda za vas pripremila poseban recept s jednom od popularnijih čokolada koje trenutno možemo pronaći na policama dućana; radi se o ružičastoj Ruby čokoladi koja će, osim što je ukusna, savršeno ukrasiti baš svaku slasticu. Recept potražite u nastavku, a Kristinine inovativne i ukusne recepte pratite na njezinoj službenoj stranici.

Tijesto:

550 g glatkog brašna + oko 100 grama za posipavanje
100 g integralnog brašna
1 žličica soli
2 žlice šećera
30 g svježeg kvasca
400 ml mlakog mlijeka
60 ml maslinovog ulja
30 gr rastopljenog maslaca

Punjenje:

100 g pekmeza od maline
70 g ruby čokolade
70 g pistacija

Priprema tijesta:

U posudi razmrvite kvasac te mu dodajte šećer, žlicu glatkog brašna i oko 100 ml mlakog mlijeka. Zatim pokrijte posudu i pričekajte 10 minuta da smjesa ''nabubri''. U drugu posudu dodajte obje vrste prosijanog brašna i sol, te dodajte smjesu kvasca, maslinovo ulje i otopljeni maslac. Smjesi postepeno dodavajte mlako mlijeko sve dok smjesa ne postane mekana i glatka, ali ne ljepljiva. Mijesite smjesu oko 10 minuta, dok ne vidite da se tijesto odvaja od posude. Pripremljeno tijesto prebacite u čistu posudu, premažite ga uljem te prekrijte posudu prijanjajućom folijom. Ostavite tijesto da odstoji oko 40 minuta, sve dok se obujam tijesta ne udvorstruči.

Priprema punjenja i oblikovanje:

Nasjeckajte Ruby čokoladu i pistacije na sitne komadiće, a u međuvremenu zagrijte pekmez na laganoj vatri kako bi se lakše nanosio na tijesto. Pritom pazite da temperatura pekmeza ne bude pretopla. Zatim pripremite kalup za kruh koji ćete obložiti papirom za pečenje. Stavite pripremljeno tijesto na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u oblik pravokutnika, dimenzija 60x40 cm, debljine oko pola centimetra.

Tijesto premažite pekmezom i posipajte čokoladom i pistacijima te ga zarolajte. Nožem ga prerežite po dužini na pola te ga ispletite u babku tako da komade tijesta posložite u obliku slova X . Potom počnite ''plesti'' donju stranu , a zatim gornju. Krajeve potom spojite te babku prebacite u kalup za kruh. Zagrijte pećnicu na 180°C i pecite oko 30 minuta, odnosno dok ne poprimi zlatnu boju.

Tips and tricks
- Koristite integralno brašno kako bi babka dulje ostala mekana i svježa (u slučaju korištenja samo glatkog brašna, smanjite količinu mlijeka)!
- Važno je da tijesto tanko razvaljate kako bi babka bila bogata nadjevom!
- Ovo je jedna verzija punjenja, vi je možete puniti raznim namazima (pekmez, Nutella ili Lino Lada)!

U slast! :)

Objavljeno: 14.03.2020. u 00:00
Tagovi: kolači, recepti

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p