GASTRO

Ultimativni vodič kroz delicije domaćih restorana u lipnju

Gastro kompas by FASHION.HR
gastro kompas by fashion.hr 
Miris ljeta napokon se došuljao i zamirisao nam po ulicama gradova, šireći se iz kuhinja omiljenih nam kontinentalnih i obalnih gastro adresa. S lipnjem, naši se dnevni rituali sastoje od voćnih jutarnjih koktela, salata u hladovini gradskih terasa, večera u ambijentalno osvijetljenim vrtovima popraćenih grešno dobrim koktelima...

Osluškujući puls godišnjeg doba, ali i svojih gostiju, domaći su restorani na svoje stolove iznijeli samo najbolje. Tikvice u svim kombinacijama, umaci od hobotnice, domaće šparoge, slastice s jagodama, tjestenine s jadranskim kozicama, one s lososom, plodovi mora i vrta... Sve su ovo mamci koji u lipnju određuju naše dnevne rasporede, iz kontinentalnih nas dijelova zovu na obalu, ali i obrnuto.
 
Uz koje to specijalitete uživamo ovog mjeseca, doznajte u našem gastro kompasu!

basta

Basta

Mirna oaza u centru Zagreba s dolaskom se proljeća zazelenila, otvorila svoju atraktivnu terasu te uz primamljivu ponudu napuljskih pizza svog pizzaiola Danielea Milonea, kao i različitih kombinacija bruschetta i foccacia predstavila zalogaje zbog kojih bismo se u Basti pretplatili na doživotno članstvo. Probate li Pagnuttiello s pršutom, i vi biste mogli poželjeti isto.
 
Otto & Frank 

Otto & Frank

Novi bistro u šarmantnoj zagrebačkoj Tkalči s prvim nas je danima (i zalogajima) u potpunosti osvojio. Tradicionalna zagrebačka i hrvatska jela s modernim potpisom uz dodatak street fooda u aranžmanu stručnog autorskog tima ono su što je definitivno nedostajalo boemskoj ulici. Uz fiksni meni i sjajnu ponudu vina, predlažemo da u Otto & Franku ulovite i koji jedinstveni specijalitet. Mi obožavamo začinjeni burger s janjetinom i krumpirićima.
 
bistrot

Bistrot

Obavezna zagrebačka postaja za subotnju kavu s preuređenjem je postala i omiljeno gastro odredište svih gurmana. Bistrot nas je pridobio svojim odličnim doručkom, a ovog mjeseca dokrajčio tjesteninom. Lipanj smo stoga rezervirali za fettuccine s jadranskim kozicama, bobom, graškom i umakom od kozica.
 
Paesano

Pizzeria Ristorante Paesano

Da je ljeto stiglo i na jelovnik jedne od najboljih zagrebačkih pizzerija dokazuje pregršt plodova mora i svježeg povrća na tanjurima. Za jedan takav šareni aranžman predbilježili smo se i mi, a isto predlažemo i vama.
 
kantion

Kantinon

Gastro putovanje nastavljamo na obali, i to u rovinjskom šarmantnom vinskom baru Kantinon. U novu je sezonu ovaj bar uplovio na krilima delicija s potpisom novog chefa Marina Kocijana, s čijeg smo jelovnika ovog mjeseca odlučili isprobati umak od hobotnice s palentom.
 
fabrique pub

Fabrique Pub

Jedna od najnovijih splitskih adresa prekrasan je pub Fabrique smješten u povijesnoj palači Dešković. Zahvaljujući atraktivnom interijeru i savršenoj lokaciji u centru Splita, ne čudi kako se ovaj lijepi pub nametnuo kao ultimativno novo mjesto za izlazak. Uz različite glazbene večeri, Fabrique mami i svojom gastro ponudom iz koje izdvajamo pileća krilca u sweet chilli umaku kao idealnu pratnju dobrom pivu.
 
mazzgoon

Mazzgoon food

Odličan mediteranski restoran u Splitu ne treba posebno predstavljati. Mazzgoon je prepoznat kao jedna od najzanimljivijih i najljepših adresa za fini zalogaj u Splitu, a istu će reputaciju održavati i ovo ljeto. Naš prijedlog iz Mazzgoona stiže u obliku burrita sa sporo kuhanom janjetinom i tajnim umacima...
  zinfandel


Zinfandel food & wine bar

Ako ste u Splitu i tragate za finom spizom i dobrom čašom vina, obavezno svratite u atmosferični Zinfandel te isprobajte tunu s crnim sezamom i tartarom od rajčice, mariniranog ljubičastog luka i maslinovog ulja s klorofilom. Ne garantiramo da ćete stati na jednoj porciji. 
 
pirunada

Pirunada

Svojim mirisom domaće kuhinje, rustikalnim ambijentom i tajnim receptima none Alide, Pirunada je brzo osvojila srca Riječana. Ukusan, brz, jednostavan i zdrav obrok ovdje se temelji na tradicionalnoj kuhinji, a u lipnju u Pirunadu svraćamo na porciju neodoljivih tikvica. Jedini problem bit će odlučiti se za neku od kombinacija jer u su na jelovniku tikvice s lososom, pancetom, gljivama...
 
barba

Barba 

Nađete li se u Dubrovniku, po porciju svježe mediteranske hrane morate svratiti u Barbu. Mjesto je to koje se ponosi svojom ponudom morske, jednostavne, brze hrane i domaće atmosfere. Naš prijedlog je porcija svježih kamenica iz Stona.
 
poklisar

Poklisar

U slučaju da ostanete imuni na romantično okruženje dubrovačkog Poklisara, dobre svirke i predivnu lokaciju, vjerujemo kako će hrana biti ta koja će vas definitivno osvojiti. U nedostatku ideja, isprobajte crne tagliatelle s lososom i povrćem.
 
uje oil bar

Uje oil bar

Prvi hrvatski olive oil bar dobro je poznata splitska adresa koja nas posljednjih sezona tjera da zaboravimo na bilo koji oblik dijete. Ovog će nam mjeseca sulude ideje o bilo kakvim restrikcijama kad je hrana u pitanju odagnati svojim božanstvenim kuglofom od lavande.
 
mak na konac

Mak na Konac

Zagrebački sinonim za kvalitetne slastice omiljeni je Mak na Konac u sklopu kojeg nas svojim konstantnim slastičarskim inovacijama iz tjedna u tjedan veseli Petra Jelenić. Trenutno to čini desertima s jagodama među kojima je nepojmljivo odabrati favorita, stoga isprobavamo jedan za drugim i pritom se osvježavamo limunadom od jagoda.
 
retro palačinkarnica

Retro palačinkarnica

Palačinke trenutno u Zagrebu proživljavaju renesansu, a kao jedno od najslađih mjesta u ovoj domeni izdvojila se Retro palačinkarnica u Maksimirskoj. Iznimno bogate i ukusne palačinke u Retru se konzumiraju uz jednako dekadentne milkshakeove i u uvijek veseloj atmosferi. Pitate li nas za favorita, samo ćemo vam saopćiti da se na našem tanjuru nalazi kombinacija Nutelle, Snickersa, šumskog voća i kokosa!
 
torte i to

Torte i to

Osim po najbolji domaći cheesecake, u Torte i to ovog mjeseca svraćamo na kavu i porciju slasnih Fox kolačića. Slatki hrskavi zalogaji od orašastih plodova, sjemenki, brusnica i kokosa ne sadrže brašno ni jaja i upravo su stigli u vitrine omiljene zagrebačke slastičarnice.
 
 
Matea Martek
Foto: Facebook
Objavljeno: 07.06.2016. u 14:04

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p