GASTRO

Upoznajte 26- godišnjeg francuskog slastičara čije delicije možete degustirati i u popularnom zagrebačkom restoranu

Intervju: Paul Delalande

Imamo dojam kako zagrebačka gastro scena nikada nije bila bogatija jer se na svakom kutku mogu degustirati izrazito ukusna jela i to iz svih krajeva svijeta! Nadalje, kada je slatki stol u pitanju, također ne kaskamo s ponudom i to zahvaljujući izvrsnim slastičarima čije nas delicije mogu preseliti u jedan sasvim novi svijet okusa, a tko se nalazi iza najukusnijih kolača koje odnedavno možete degustirati u omiljenom zagrebačkom restoranu Mime's-u, otkrijte u nastavku!

Sa samo 26 godina Paul Delalande ostavio je neizbrisiv trag na domaćoj gastro sceni kada su slastice u pitanju. Svoju karijeru započeo je u Parizu te ju je odlučio nastaviti graditi upravo u Zagrebu, a što nas neizmjerno veseli jer nam se nadohvat ruke nalaze neizmjerno ukusne slastice. Kako je uopće započeo svoju karijeru u slastičarstvu, što sve čini jednog dobrog slastičara i koliko se Hrvatska kuhinja razlikuje od one u Francuskoj, otkrio nam je u intervjuu talentirani Paul!

Kako se rodila ljubav prema slastičarstvu i jesi li se oduvijek time želio baviti?

Mislim da je za ljubav prema slastičarstvu zaslužan način na koji su me roditelji odgajali. Sjećam se da sam svaki tjedan imao svježe 'Madeleines' ili svježe pečene kolačiće za jelo. Također, svaki put kada bih išao posjetiti baku i djeda, sjedili bismo satima za stolom i uživali u ukusnim jelima. Poanta je uvijek ležala u dijeljenju; u početku mi je zadovoljstvo činilo degustiranje slastica, dok mi je sada veći užitak gledati kako drugi isprobavaju moje kolače! Čim uzmu prvi zalogaj, odmah pitam 'kakvi su?'.Kako izgleda jedan tvoj radni dan?

Moram priznati da ne volim baš 'tipične dane', kao niti rutine. Tako uvijek nastojim svaki dan učiniti drugačijim i osvježiti ga nečime novim. Ono s čime mi svaki radni dan započinje jest prebiranjem svježih kolača kako bi kupci svako jutro imali najsvježiji kolač u ponudi. Nakon toga krećem sa stvaranjem slastica za naredne dane. Općenito se svakodnevno trudim poboljšati recepte jer vjerujem u to da se uvijek može bolje i želim da ljudi imaju priliku kušati neke nove kolače s drugačijim okusima, ovisno o sezoni u kojoj se nalazimo...

Što sve treba imati dobar slastičar i koliko je u toj profesiji važno obrazovanje i profesionalno usavršavanje?


Mislim da dobar slastičar mora biti prije svega strpljiv i nikada ne odustajati. Treba vremena da se napravi slastica baš onako kako ste ju zamislili te je vrlo malo vjerojatno da ćete uspjeti iz prvog pokušaja. Profesionalno usavršavanje izrazito je važno kako bi se steklo osnovno znanje, kao i naučile neke nove vještine. Možete raditi na 20 različitih mjesta, biti godinama u ovome poslu i još ćete imati prostora za naučiti nešto novo. To je meni vrlo poticajno i baš zato vam slastičarstvo ne može dosaditi!Nedavno si se preselio iz Francuske u Hrvatsku. Koliko je velika razlika u gastronomskoj sceni i koja publika je zahtjevnija?

Mislim da nema smisla uspoređivati Francusku i Hrvatsku kuhinju jer je riječ o različitim kulturama, s drugačijim pristupom hrani. No, najbliža usporedba je ta da Hrvatska kuhinja izrazito nalikuje južnoj Francuskoj, mediteranskoj s maslinovim uljem i kvalitetnim namirnicama poput ribe i povrća.

Kako ti se sviđa život u Hrvatskoj i po čemu se on razlikuje od onog u Francuskoj?

Hrvatska je još uvijek relativno nova za mene, ali dosadašnje iskustvo je takvo da je život ovdje puno ugodniji nego u Parizu. Više od dvadeset godina života proveo sam u Parizu te se želja da vidim nešto novo i drugačije javila sasvim spontano, pa tako vjerujem da sam došao na pravo mjesto.Kada bi morao izdvojiti jednu slasticu koji bi jeo do kraja života, koja bi to bila?

Teško mi je izdvojiti jednu jer moje srce dijele 'Pain au chocolat' i 'Flan'. Dva klasika, ali fantastična kolača napravljenih s velikom dozom ljubavi!

Već nekoliko mjeseci si zadužen za slatki meni u Mime's-u. Koje slastice su se istaknule kao omiljene gostima?

Trudim se često mijenjati ponudu slastica kako bih kupcima pružio mogućnost uživanja u različitim okusima. Ne želim biti lažno skroman, preko 90 % pozitivnih komentar vezano je uz moj rad i to mi je iznimno drago jer znači da se moj trud isplatio.

S obzirom na to da si vrlo mlad i već si puno toga postigao u svojoj karijeri, koji su ti neki budući planovi i ciljevi?

U planu je nekoliko velikih projekata za Mime's, a koji će se realizirati i brže nego što to mislite, tako da sljedećih nekoliko godina definitivno vidim svoje mjesto na Hrvatskoj gastro sceni!

Foto: Bojan Zibar
Objavljeno: 19.10.2022. u 11:14

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p