Uskrs je stigao i tradicija je da se peče uskršnji kruh. Ne pretjerano sladak, ne premekan, s grožđicama ili bez njih, bit će savršen za svaki uskršnji stol, uz šunku i jaja.
Posao mi je puno olakšao instant kvasac jer se ja i svježi kvasac baš i ne volimo. Odmah se umijesi u tijesto i tijesto se lijepo diže. Detalji vas čekaju u receptu...
Sastojci za jedan manji kruh:
230 ml mlijeka
1 paket Dolcela Instant kvasca
310 g oštrog brašna
3 jaja
110 g šećera
100 g maslaca, topljenog
100 g grožđica
Pomiješati toplo mlijeko, 200 g brašna i Dolcela Instant kvasac. Pomiješajte sve sastojke i pokrijte krpom te ostavite na toplom mjestu pola sata. Dok se tijesto diže, razdvojite bjelanjke od žutanjaka i izmiksajte snijeg od bjelanjka. U drugoj posudi pomiješajte žutanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Nakon što se tijesto diglo, pomiješajte žutanjke s tijestom, dodajte snijeg, pa opet dobro promiješajte, najbolje špatulom. Nakon što se spojilo, dodajte rastopljeni maslac i opet dobro pomiješajte.
Sada možete početi lagano dodavati ostatak brašna i mijesiti tijesto dok ne postane elastično te se prestane lijepiti za stijenke posude. Možda će vam trebati više brašna od količine napisane u sastojcima, pa samo lagano dodajte dok tijesto ne bude elastično. Pokrijte posudu krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu sat vremena. Dok se tijesto drugi puta diže, namočite grožđice oko 15 minuta u vodi pa ih dobro procijedite.
Kad se tijesto diglo, umijesite lagano grožđice i pustite ga još oko 15 minuta da se diže. Maslacem namastite kalup u kojem ćete peći i tijesto smjestite u kalup. Pecite oko 30 minuta na 180 stupnjeva. Tijesto će se lijepo dići, bit će izvana hrskavo a iznutra dovoljno mekano.
Želim vam svima koji slavite Uskrs puno sreće, zdravlja i ljubavi! Zabavite se ovaj vikend, družite se s obitelji i odmorite se! :)
Tihana Koprek
Objavljeno: 04.04.2015. u 10:00