GASTRO

Vrhunska jela u kojima uživamo u prosincu

Gastro kompas by FASHION.HR
 Gastro kompas by FASHION.HR
 
Posljednji mjesec u godini poprilično nam otežava posao gastro vodiča. Iz jedne se ulice širi miris kuhanog vina, u drugoj nas ljupkim šarenilom mame slatke delicije, dok nas iz treće doziva opojna aroma dobrih starih kobasica. Mali gurman u nama likuje, no istovremeno nije siguran u kojem bi se smjeru zaputio.

Prosinac je zaista u svom punom sjaju i sve dijete odgađamo za neke bolje dane. Odlučno koračamo gastro stazama i usput pišemo svoje slasne putešestvije. Zastajemo na tren uz uličnu kućicu na božićnom sajmu i isprobavamo koju domaću rakiju, nastavljamo u revijalnom tonu uz mirisno kuhano vino, grijemo se u omiljenom wine baru uz najfinije domaće zalogajčiće, a nakon toga naprosto ne možemo odoljeti ni zvijezdi zimskog jelovnika u našem omiljenom restoranu. Za šlag na prosinačkoj torti pobrinule su se pak naše slastičarnice sa zimskim desertima o kojima ćemo maštati još danima nakon kušanja.

Sve su ovo razlozi zbog kojih obožavamo prosinac i sve njegove vesele trenutke, a koja su nas to jela zaintrigirala, zavela, osvojila ili pak nadahnula da i sami spravimo nešto slično doznajte u našem prosinačkom Gastro kompasu.
 
pantarul 
Pantarul (Kralja Tomislava 1, Dubrovnik)
Jedan od najdražih gastro noviteta na dubrovačkoj sceni mjesto je gdje se lako osjećati kao kod kuće. Upravo zbog toga su mnogi instantno zavoljeli Pantarul i navikli se na njegove fine zalogaje uz vino ili pak prave dugometražne večere. Moderna kuhinja sjaji u najljepšim bojama i na zimskom jelovniku ovog ugodnog i nepretencioznog restorana, a ono što svakako morate kušati jest salata od korabe, ovčjeg sira i hummusa.
 
il secondo
Il Secondo (Avenija Dubrovnik 12, Zagreb)
Ljubitelji talijanske kuhinje u Zagrebu su svoju bazu pronašli u Il Secondu, šarmantnom restoranu kojim vladaju fine tjestenine, carpaccia, bruschette, salate i ine varijante naših hedonističkih zapadnih susjeda. U prosincu svoje vrijeme u Il Secondu provodimo uz pravi talijanski klasik, Vitello tonnato - nježno kuhanu teletinu na kremi od tune.
 
basta
Basta (Varšavska 5, Zagreb)
Napoletanski pizza sendviči, prava napuljska pizza, ukusne mekane pogače, bogata ponuda pršuta i sireva... Sve to krije novootvorena Basta Gourmet Bar u centru metropole, a mi ćemo dodati još jednu stavku u ponudi na koju smo slabi - salate. Tonnata, Caprese ili Bresaola, ne možemo se odlučiti...
 
oxbo
OXBO Urban Bar & Grill (Ulica grada Vukovara 269a)
Popečena tuna s crnim i bijelim sezamom, wasabi pire krumpir, poriluk i shiitake gljive s umakom od crnog vina i grejpa. Zvuči primamljivo? Upravo ćete ovu kombinaciju pronaći na našem stolu u OXBO Urban & Grillu, odličnom zagrebačkom restoranu u sklopu hotela Double Tree by Hilton Zagreb koji se ponosi svojom ponudom mesa.
 
meetmia
MeetMia (Vlaška 43, Zagreb)
Zagrepčani su prije nekoliko dana imali prilike upoznati još jednog novog gosta na gastro sceni. MeetMia je neodoljivo uređen brunch and cake bar u kojem se može pojesti fini kolač, ali i slani zalogaj. Zaokruženi koncept, promišljena ponuda i dizajnerski interijer ovu je novu adresu već na samom početku učinio velikim hitom, a u bajkovitoj ponudi genijalnih slastica odlučili smo se za vrećicu neodoljivih macaronsa s bosiljkom i malinom.
 
amelie

Amelie (Vlaška 6, Dobri dol 49, Duknovićeva 4)
Dobro poznata oaza slatkiša postala je sinonim za zagrebačke slastičarne i naša omiljena gradska postaja, stoga je u korak pratimo i u zimskim mjesecima. Ovih se dana Amelie nalazi i na Fuliranju u Kurelčevoj, gdje častimo svoja nepca s Germknödel s vanili umakom, makom i pekmezom od šljiva.


Matea Martek
Foto: Facebook

Objavljeno: 10.12.2015. u 14:27
Tagovi: prehrana, hrana, restoran

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p