GASTRO

Vrijeme je za cimet rolice, a ovo je najbolji recept koji smo do sad isprobali

Najmekši jesenski desert

Postoji li išta što više asocira na jesen i ovakve udobne nedjelje kod kuće od mirisa cimet rolica. Meko tijesto, neodoljivo punjenje i slatki kremasti preljev definicija su idealnog jesenskog deserta. Iako smo kalendarski tek zagazili u jesen, imamo osjećaj da nas je potpuno napustila ljetna nostalgija i da smo spremni uživati u svim čarima jeseni. Prigodno smo odlučili podijeliti recept za cimet rolice koje ispadnu savršeno baš svaki put.

Svatko ima neki svoj način pripreme ovog popularnog jela, a jednako toliko recepata možete pronaći i na društvenim mrežama. Najvažniji korak u pripremi cimet rolica je naravno tijesto koje mora biti odgovarajuće teksture, iz našeg iskustva recept Maje Gojić koja svoje kulinarsko umijeće dijeli na IG profilu 'Mirisi iz Majine kuhinje' pravi je izbor ako želite neodoljivo meke rolice svaki put. Recept i potrebne sastojke za 12 do 14 rolica prenosimo u cijelosti.

Tijesto (čaša 250 ml):

3 čaše toplog mlijeka
1/2 čaše šećera
1/2 čaše maslaca (otopljenog)
1 kvasac
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
5 čaša brašna

Nadjev:

3/4 čaše smeđeg šećera
3/4 čaše otopljenog maslaca
2 žlice cimeta

Preljev:

110 g mascarpone sira
2 žlice otopljenog maslaca
4 žlice mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
1 čaša šećera u prahu


Priprema:

Mlijeko, šećer, kvasac i maslo pomiješajte i ostaviti da stoji 10 minuta. Nakon toga dodajte 4 čaše brašna i ostaviti tijesto da odmori 45 minuta tako ljepljivo.

Iz vlastitog iskustva, ponekad preskočimo ovaj drugi korak i tijesto napravimo odjednom pa onda ostavimo da odstoji. No, ako rolice radite prvi put pridržavajte se originalnog recepta.
Nakon 45 min, dodajte 1 čašu brašna, prašak za pecivo i umijesite mekano tijesto. Po potrebi dodajte brašna ako primijetite da je tijesto previše ljepljivo. Izvaljajte tijesto u pravokutni oblik i premažite nadjevom. Zarolajte i potom izrežite na 12-14 jednakih dijelova i ostavite da odstoji još 45 minuta. Pećnicu zagrijte na 180°C i pecite oko pola sata.

Kada se cimet rolice malo ohlade na vrh stavite preljev koji ćete napraviti tako da prvo umutite mascarpone. Sljedeći korak je dodavanje i ostalih sastojke, a smjesu potom još jednom dobro promiješajte pjenjačom dok ne dobijete ujednačen preljev.

Foto: Instagram
Objavljeno: 24.09.2023. u 14:41

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p