GASTRO

Vrijeme je za knedle: Imamo recept za jednostavnu ‘lažnu’ verziju koja je neodoljivo sočna

Knedle u obliku finog kolača

Ako ste se već polako ‘ubacili’ u jesenski mood sigurno vam se po mislima motaju razni sočni deserti koje posebno volimo u ovom razdoblju. Među njima su naravno knedle i to one sa šljivama. Ako vam za pripremu slastica ne ostaje puno vremena, uvijek postoje jednostavnije, ali jednako ukusne verzije.

‘Lažne’ knedle su zapravo kolač od nekoliko različitih slojeva za koji će vam trebati tek nekoliko minuta da ga složite, a nakon što se zapeče u pećnici spreman je za uživanje. Recept je na svom Instagram profilu podijelila Katarina Ivanović, a u videu možete vidjeti detalje pripreme. Nakon toga, sve što vam preostaje je pripremiti ovu brzu i sočnu verziju omiljenih knedli.

Sloj 1:

400 g krušnih mrvica
100 g šećera
1 vanilin šećer
100-150 ml ulja/maslaca

Sloj 2:

1l mlijeka
160 g grisa
1 vanilin šećer
100 g maslaca
1 jaje
1kg šljiva


Priprema:

Zagrijte ulje ili maslac na tavi, potom dodajte krušne mrvice i šećer. Lagan prepržite dok mrvice ne porumene. Odvojite 300 ml mlijeka i pomiješajte s grisom, jajem i šećerom. Ostalih 700 ml mlijeka zagrijte. U zagrijano mlijeko dodajte prethodno pripremljenu smjesu i kuhajte dok se ne zgusne. U vruću smjesu umiješajte maslac.

Nakon toga slijedi slaganje kolača. ‘Sloj 1’ i ‘sloj 2’ podijelite na pola i slažite tako da šljive budu u sredini. U posudu za pečenje prvo stavite krušne mrvice, potom smjesu od grisa, zatim šljive pa ponovno smjesu od grisa, a sve završite slojem krušnih mrvica. Kolač pecite otprilike 45 minuta na 180 stupnjeva.

Foto: Instagram, Unsplash
Objavljeno: 21.09.2023. u 10:44
Tagovi: recepti, desert

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p