GASTRO

Zagrebački Dolac slavi 86. rođendan!

...a ovo su vaše najljepše Insta fotografije najveće zagrebačke tržnice
Dolac  
1. je rujna 1930. godine, 8 sati ujutro. Zagrepčani i Zagrepčanke u svojim finim odijelima i opravama ispunili su novouređeni prostor između crkve sv. Marije i Kaptola, u samom srcu Zagreba. Uzbuđenje se može rezati nožem po zraku u trenutku u kojem aktualni gradonačelnik, Stjepan Srkulj reže crvenu vrpcu i svečano otvara novu, modernu i najveću zagrebačku tržnicu Dolac.

Prije 86 godina splet je starih, trošnih kuća bio žrtvovan kako bi tržnica Dolac mogla dobiti svoje mjesto pod suncem. Tadašnja se tržnica s Trga bana Jelačića, naime, morala preseliti jer je Zagreb rastao, a s njime i potreba za reprezentativnom centralnom točkom grada. Ugledni arhitekt Viktor Kovačić odabrao je novu lokaciju, a nakon mnogih problema i negodovanja, tadašnji je gradonačelnik rezanjem vrpce 1. rujna 1930. označio početak nove ere u povijesti grada.

Od tada je prošlo 86 godina, a Dolac je postao omiljeni jutarnji ritual nebrojenih Zagrepčana, svojevrsni 'trbuh Zagreba', mjesto čijoj se živopisnosti dive turisti, ali i svakodnevna obveza mnogih kumica. Te su iste kumice kao svojevrsni zaštitni znak Dolca, 2006. godine dobile i svoj spomenik, rad kipara Stjepana Gračana, ujedno autora kipa Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici. Ispunjen prepoznatljivim crvenim Šestinskim kišobranima, Dolac nastavlja osvajati svojim šušurom, mirisima, autentičnošću, cjenkanjima, pokojim tračem, redovima svježeg voća i povrća... Kako je to na samom otvaranju predvidio gradonačelnik Srkulj, Dolac je doista postao i ostao 'mezimče grada Zagreba'.  
 
dolac@derpelganger
 
dolac  @globalgradyuga
 
dolac  @januarywonder
 
dolac@eun19851221  
 
dolac@stylesina  
 
dolac  @bashlea
 
dolac@nicolaastronaut  
 
dolac@con.scious  
 
dolac
@e_rxn
 
 
dolac @helenafradera
 
dolac @tommi_mara

dolac 
@tommi_mara
 
dolac@noonnannee

dolac 
@piceki_lete_u_nebo
 
 
M.M.
Foto: Instagram
Objavljeno: 01.09.2016. u 13:23
Tagovi: Zagreb, instagram

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p