GASTRO

Zasladite vikend savršenom tortom od mrkve

Spoj okusa koji ćete obožavati

torta s mrkvom
Moram priznati da je malo nedostajalo da ova torta s mrkvom ostane bez mrkve. Prvu koru sam već bila izlila u kalup i stavila da se peče kad sam ugledala nasjeckanu mrkvu kako usamljeno čeka da se nađe u kolaču. U panici, vadim koru iz pećnice i na svu sreću, primjećujem da se nije još ni stigla zagrijati i da ću bez problema dodati mrkvicu. Tko nema u glavi ima u brzim refleksima.

Nedavno sam imala priliku da u jednom vege restoranu probam čuvenu mrkva tortu i na moje iznenađenje – svidjela mi se. Volim eksperimentirati u kuhinji, ali mi povrće nikako ne ide u slastice, tako da sam kolače s mrkvom ili tikvicama zaista izbjegavala, i probati i napraviti. Ali to će se, izgleda promijeniti jer me je ova mrkvičasta torta skroz na skroz raspametila. A ni mrkva se uopće ne osjeti, daje posebnu slatkoću i to je sve.

Imala sam jedan cilj – da bude sočna i mekana, pa sam za koru smislila kombinaciju recepta koje koristim za muffine i brownie (bez čokolade ovog puta) i potpuno sam zadovoljna rezultatom.

torta s mrkvom
Sastojci za dvije kore promjera 25cm:

300g mekog brašna
2 čajne žličice sode
1 čajna žlica praška za pecivo
2 čajne žličice cimeta
1/2 žličice mljevenog muškatnog oraha
150-200g smeđeg šećera (ovisno o tome koliko slatko volite i koju vrstu šećera koristite)
4 jušne žlice mljevenog lana + 100ml vode (zamjena za jaja)
1 čajna žličica vanilije
1 čajna žličica jabučnog octa
100ml ulja
200ml mlijeka od badema (ili drugog biljnog mlijeka)
300g sitno narezane mlade, svježe mrkve
100g sjeckanog oraha

Sastojci za filu:
150g sirovog indijskog oraha
200ml bademovog mlijeka
100gr smeđeg šećera
2 jušne žlice vanilije

Priprema:
Brašno, sodu, prašak za pecivo, cimet i muškatni orah izmiješati u većoj zdjeli.
U zasebnoj zdjeli umutiti mljeveni lan i vodu, te ostaviti desetak minuta da nabubre pa onda u to dodati šećer, ulje, mlijeko, ocat, vaniliju. Ovu smjesu preliti u posudu s brašnom te sve dobro sjediniti, dodati sjeckane orahe i mrkvu i još malo izmiješati.

Tijesto podijeliti na dva dijela i peći u nauljenim kalupima promjera 25cm u prethodno zagrijanoj pećnici na 180c, oko 20-30 minuta (napraviti test čačkalicom: kada bocnete tijesto i čačkalica ostane čista - kora je dovoljno pečena).

Dok se kore peku, napravite filu. Indijske orahe, mlijeko, šećer i vaniliju staviti u tavu s debljim dnom i kuhati oko pola sata, a potom ih štapnim mikserom ili blenderom proradite u jednoličnu smjesu. Smjesa će hlađenjem postajati sve gušća pa je možete po želji prorijediti s još malo mlijeka, ovisno o tome kako volite filu.

Na pladanj za posluživanje stavite prvu ohlađenu koru,nafilajte je, prekrijte drugom korom pa opet nafilajte.Dekorirajte po želji - svježe ubranim livadskim cvijećem, ili nasjeckanim orasima, kakaom ili nekim voćem.

torta s mrkvom
torta s mrkvom
Danijela Birta Ckonjevic za Just Cake Girl
Foto: Just Cake Girl
Objavljeno: 23.10.2016. u 11:13

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p