By D.O., 18.11.2020.
Grad polako dobiva svoje blagdansko ruho, pa je samo pitanje trenutka kada ćemo moći uživati u Božićnim dekoracijama na gotovo svakom koraku, a također će uskoro naša osjetila preuzeti i dobropoznati mirisi poput cimeta, ali i kuhanog vina! No, kako će ove godine Advent biti u nešto drugačijem, manjem izdanju od onog na koji smo navikli, to ne znači da blagdanski ugođaj ne može krenuti upravo iz vašeg doma...
Kobasice i kuhano vino tradicionalna su jela kojima se uvijek rado vraćamo baš svakog Adventa. Kako je nestrpljenje oko njegovog početka iz godine u godinu sve veće, ono što će sigurno unijeti pravu blagdansku atmosferu u vaš dom je domaće kuhano vino, a za koje ne trebate izdvajati vrhunska vina, budući da arome cimeta i klinčića preuzimaju baš sva osjetila. U nastavku smo izdvojili dva recepta, za crno i bijelo vino, stoga napravite ovo omiljeno božićno piće po vašem guštu!
Crno kuhano vino
Sastojci:
- 1l crnog vina
- 2 dl vode
- 2 štapića cimeta
- 9 klinčića
- 3 žlice šećera
- 1 limun
Priprema:
Za početak limun narežite na kriške, a zatim zagrijte vino sa šećerom, začinima i vodom. Kada se tekućina ugrije, dodajte limun te stavite sve zajedno da se lagano kuha oko pet minuta. Nakon što proključa, maknite s vatre te poklopite lonac s vinom i ostavite da odstoji jedan sat. Prije posluživanja vino ponovno zagrijte!

Kuhano bijelo vino
Sastojci:
- 2 litre bijelog vina
- 1 dl vode
- 2 naranče
- 7 žlica šećera
- štapić cimeta
- 9 klinčića
Priprema:
Sok od naranči iscijedite, a zatim ga dodajte u vino sa šećerom, cimetom, klinčićem i vodom. Postupak je zapravo isti kao i kod kuhanja crnog vina, dakle na laganoj vatri kuhajte vino te kada počne ključati, maknite s vatre i pustite da sve odstoji još sat vremena, a zatim vino poslužite vruće!

Objavljeno: 18.11.2020. u 00:00