Ako ste prolazili najšarmantnijom zagrebačkom ulicom posljednja dva mjeseca, velika je vjerojatnost da vam je šetnja bila začinjena snažnom, egzotičnom i žarko iščekivanom aromom. Živahna Tkalčićeva se, naime, okitila novim biserom u niski gastro adresa, osiguravši nam i novo omiljeno mjesto u gradu.
Maleni lokal u kojem se nekada nalazio Rocket Burger početkom prosinca se pretvorio u oazu bogate azijske kuhinje -
prvi zagrebački šrilankanski restoran Curry Bowl. Kada smo već početkom posljednjeg mjeseca prošle godine poželjeli popratiti netom otvoreni street food restoran, iz njega su nam poručili da se jako vesele, no to možemo učiniti tek nakon što probamo hranu i uvjerimo se u kvalitetu i okuse koje nude. Nešto kasnije, isto smo i učinili, oduševili se na prvi zalogaj i dobili novog gastro miljenika!
Brian Senaratne
Iza street food restorana Curry Bowl u Tkalčićevoj 44 krije se Brian Senaratne koji je nakon 13 godina provedenih u Microsoftu odlučio na neko vrijeme Zagreb nazivati svojim domom. Prije godinu dana u našu metropolu se doselio zbog ljubavi, a s obzirom na to da mu je pomalo i dosadio korporativni posao, uz pomoć i vodstvo brata Clementa je odlučio Zagrebu ponuditi nešto novo.
''Moj brat je učinio nešto slično. Radio je u osiguranju na Šri Lanki te je s prijateljima otvorio dva restorana i hostel koji su na Trip Advisoru brzo zauzeli prvo ili drugo mjesto u svojoj niši. Brat i ja smo ovoga kolovoza krenuli na obilazak velikih europskih gradova na kojem smo shvatili kako Zagrebu nedostaje raznolike gastro ponude. Primjerice, u Amsterdamu smo naišli na čak tri ruska restorana, a jednaka je situacija bila i u Budimpešti, Beču... U Zagrebu postoji mnogo kafića, barova i klubova i mnogo je turista koji ovdje ciljano dolaze, no u potrazi za hranom vrte se oko ćevapa, kebaba i pizza cuta, te pekarnica između. Nije to ništa loše, no turisti vole imati izbor, a restorani i kafići su za njih esencijalni'', priču je započeo Brian.
O svim ovim detaljima je razmišljao Brian prije nego je krenuo u posao te je, u duhu svoje prošle karijere, pomno istražio ponudu, ali i puls Zagreba. Kada je napokon uspio dobiti željeni prostor u Tkalčićevoj, uz pomoć brata Clementa i Rajendra Kumara, jednog od najboljih chefova i mentora sa Šri Lanke koji je proveo tri tjedna u restoranu učeći mlade kuhare o šrilankanskoj kuhinji, otvorio se Curry Bowl.
Devile'd Chicken (38kn)
Posebnost restorana je otvorena kuhinja zahvaljujući kojoj se sva jela pripremaju ispred gostiju, dok je jelovnik jednostavan, porcije poštene, a cijene pristupačne. Tradicionalni šrilankanski dio menija sastoji se od dva predjela (pečena piletina s domaćom majonezom od curryja i kremasti šampinjoni s češnjakom), nekoliko glavnih jela u raznim kombinacijama, poput Curryja i Devile'da koji dolaze u kombinaciji s piletinom, svinjetinom ili govedinom, te vege, kao i najpopularnijeg jela sa Šri Lanke - Kotthu. Kako nam je objasnio naš domaćin, ono se jede poslije svakog izlaska, kao što je kod nas slučaj s burekom i kebabom. Kotthu se većinom sastoji od home made tortilje, jaja, mesa i začina i obavezno se mora probati.
Ono što odlikuje šrilankansku kuhinju je upravo bogatstvo začina i finih dodataka, pa ćete tako i u Curry Bowlu uz jela često dobiti poslasticu bez koje stanovnici azijske otočne države ne mogu zamisliti doručak, ručak ni večeru - salatu od svježeg ribanog kokosa.
Kotthu Chicken (36kn)
Jedini kompromis koji se kod hrane dogodio je smanjivanje ljutine jer, kako su zaključili u restoranu, malo tko je mogao izdržati količinu chillija koja se konzumira na Šri Lanki. Uz to, tu je i mediteranski dio jelovnika koji je Brian uvrstio u ponudu kako bi zadovoljio i one izbirljive koji nikako ne mogu podnijeti intenzivna šrilankanska jela. Oni mogu birati između tjestenine s patlidžanom, pilećih rolica umotanih u slaninu i lososu s grilla u umaku od limunskog maslaca. Nisu zanemareni ni vegani i vegetarijanci pa se tako u restoranu nude i vege opcije jela.
Premda u Curry Bowlu jelovnik uključuje samo nekolicinu delicija, sve kombinacije su proračunate i svatko može pronaći nešto za sebe, što potvrđuju i izvrsne reakcije koje je restoran polučio u prvim tjednima poslovanja. Stoga, sljedeći put kad budete prolazili Tkalčićevom, svakako zavirite u maleni žuti restoran na broju 44 gdje će vam, vrlo vjerojatno, sam vlasnik širokog osmijeha uzeti narudžbu.
Matea Martek
Foto: Jure Perišić
Objavljeno: 28.01.2016. u 10:42