GASTRO

Zašto su svi (ponovno) ludi za prirodnim vinima?

Što su, kako nastaju i kako su pomogla u kreiranju cijele jedne specifične grane gastronomije?

prirodna vina lucija bilandžić
Ž
ivimo u vremenu u kojem se ljudi brzo zakače na sve što u svojem nazivu ima: prirodno, bio, eko ili organsko. To je i logični kontrapunkt današnjem načinu života, stoga ne čudi što imamo i prirodna vina. Da se razumijemo, prirodna vina nisu neki novi trend; ona postoje od kad je svijeta, ali definitivno doživljavaju svojevrsni revival među vinskim kužiteljima, tzv. connaisseurima.

Ali, hajdemo prvo objasniti što su to prirodna vina i kako nastaju. To su vina koja nastaju u vinogradu. Ako se krećete u vinskim krugovima i družite s vinarima, sigurno ste ovu tvrdnju čuli sto puta i možda vam se čini kao floskula, ali u slučaju prirodnih vina – to je zaista istina. Ok – vina koja nastaju u vinogradu, ali sad se sigurno pitate - što to uopće znači? To znači da je grožđe kao baza od koje vino nastaje u apsolutnom fokusu vinara/vinogradara stoga se ono se ne tretira nikakvim kemijskim supstancama, već se za njega pripremaju isključivo prirodni pripravci.

Mnogi vinari koji vina rade na ovaj način vode se i načelima biodinamike, poljoprivredno-spiritualne discipline koja, između ostalog, podrazumijeva: praćenje mjesečevih mijena prema kojima se planira rad u vinogradu i podrumu, zakopavanje rogova s kravljim izmetom u zemlju radi dohranjivanja tla, itd. Jednom kada takvo prirodno uzgojeno grožđe dozre, ono se bere kada je u najboljoj formi (visoka kvaliteta, mali prinosi). Nadalje, od takvog se grožđa potom radi vino koje se, također, ne tretira nikakvim kemijskim supstancama već se ekstrakcijom iz kožice grožđa i sjemenke vino samo konzervira alkoholima, prirodnim taninima i kiselinama. Tako pripremljena vina specifičnih su okusa i mirisa u kojma najviše do izražaja dolazi sortnost određene vrste grožđa, a ne selekcionirani kvasci, drvo ili neke druge naknadno dodane arome. Najljepša stvar kod prirodnih vina je da od njih nema klasičnih pijanstava i mamurluka već ona plemenito opijaju, a sljedeći ste dan apsolutno zdrave glave i tijela.

prirodna vina lucija bilandžić 
Takva filozofija vinarenja svoj je pandan našla i u gastronomiji. Chefovi i vlasnici restorana diljem svijeta prepoznali su prednosti ovakvih vina te konstantno raste broj restorana koji nude isključivo prirodna vina. To u principu nisu klasični restorani, već oni koji svojom filozofijom podržavaju okretanje ka prirodi kao glavnoj inspiraciji te stavljaju namirnicu u prvi plan. U njima se služe jela pročišćenih okusa i naoko jednostavnih namirnica, ali obrađenih vrhunskim kulinarskim tehnikama. Goes without saying, ovakav pristup zahtjeva jako puno znanja – o gastronomiji, lokalnom gastronomskom nasljeđu, te kuhanju kao takvom. Moram priznati, to je moja najdraža vrsta restorana. Oni su u principu nepretenciozni - jednostavnih interijera (koji vrlo često ne odaju dojam vrhunske kuhinje), ležernog servisa, ali iznimno dobro educiranog osoblja.
 
Jednostavno, doživljaj takvog restorana je zaista poseban. Ono što je svima zajedničko jest da se u njima vrhunski jede. Vjerujte mi da sam u takvim restoranima pojela neke od najfinijih i najmaštovitijih jela ikada. Isto tako, ekipa koja se okuplja na takvim mjestima je jako interesantna, dobro informirana (i educirana) o vrhunskoj gastronomiji, ali joj istovremeno pristupa i konzumira ju bez velike (i često nepotrebne) pompe. Big lajk!
 
prirodna vina lucija bilandžić 
prirodna vina lucija bilandžić
 
prirodna vina lucija bilandžić 
prirodna vina lucija bilandžić 
Lucija Bilandžić
Objavljeno: 08.07.2016. u 09:44

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p